8 egyszerű lépés a hatékony karriertervezéshez

Szeretnél tudatosa(bba)n gondolkodni a karrieredről? Jól jönne néhány szempontot ahhoz, hogy hatékonyan tudd megtervezni karriered egyes lépcsőfokait? Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány olyan lépést, melyek segítségével tisztábban láthatod, merre szeretnél haladni a munkaerőpiacon és mik azok a tényezők, melyeket érdemes átgondolnod, amikor a karriered kerül a fókuszba.

 

1. Azonosítsd a kompetenciáid!

Az első és a legfontosabb, hogy légy tisztában a saját képességeiddel, erősségeiddel, tapasztalataiddal és tudatosítsd az érdeklődési köreidet. Ezeket rögzítsd is egy listában. Az erősségeid meghatározásához például kitölthetsz egy tesztet, illetve kérhetsz visszajelzéseket is. Ezeket az információkat listába szedve láthatod, mik azok a kompetenciáid, melyekre támaszkodhatsz.

2. Priorizálj!

Miután elkészítetted a listát, mely tartalmazza az erősségeid és az érdeklődési területeidet, az is fontos, hogy kiválaszd, melyek ezek közül a legkiemelkedőbbek számodra. Emellett vedd végig azt is, mi a legfontosabb számodra egy munkahelyen, majd rangsorold a preferenciáid. Például fontos a munka-magánélet egyensúly, a fizetés és a jó hangulat? És melyik a legfontosabb ezek közül? Ha kompromisszumot kellene kötni, melyikből tudnál engedni?

3. Határozd meg a következő lépést!

Ha megvan, mi az, amit te tudsz nyújtani egy munkáltatónak és mi az, amit te vársz el tőle, azt is fontos megnézni, hogy mely konkrét munkakörök vonzóak számodra. Írd fel, az erősségeid, és a preferenciáid mentén milyen pozíciókban tudod elképzelni magad, majd nézz utána, egészen pontosan milyen képzettség és milyen kompetencia szükséges ezekhez. Ha szükséged van még valamire, hogy meg tudd pályázni a pozíciót, tervezd meg, hogyan fogod elérni ezt a célt.

4. Gyűjts információkat a vágyott pozícióról!

Gyakran vannak elképzeléseink arról, hogy milyen lehet egy adott vállalatnál vagy épp egy adott munkakörben dolgozni, ám a valóság ennél mindig sokkal árnyaltabb. Érdemes megkeresned olyan munkatársakat (akár a LinkedIn-en, szakmai csoportokban vagy az ismerősied között), akik az általad vágyott karrierutat járják. Beszélgess velük arról, milyen tapasztalataik vannak – így te is sokkal tudatosabban készülhetsz és több perspektívából láthatsz rá arra, amit szeretnél elérni!

5. Tűzd ki a célod!

Ha megvan, mit szeretnél, és a következő lépések megtervezése kerül napirendre (legyen az a karriered bármelyik szakasza), akkor érdemes az úgynevezett SMART célok mentén gondolkodni és a célokat lépésekre bontani (akkor csinálod jól, ha az első lépés szinte azonnal teljesíthető!).

A SMART cél az angol mozaikszóból tevődik össze, mindegyik betű egy külön egységet jelöl, melyet érdemes követni a célkitűzés során.

S = specifikus, elég konkrét

M = mérhető

A = elérhető, reális

R = releváns, kapcsolódik a tágabb céljaidhoz

T = időhöz kötött, van hozzárendelve határidő

Gondolkodj a hosszú távú céljaidon is!

Miután végiggondoltad, jelenleg mi a legvonzóbb karrierlehetőség számodra, azzal a gondolattal is érdemes eljátszanod, hogyan szeretnéd látni magad 3-5-10 éven belül. Mi tetszik ezekben a tervekben a leginkább? Hogyan látod saját magadat ezekben a karriercélokban? Próbáld minél részletesebben leírni, elképzelni a különféle forgatókönyveket!

7. Tudd, miért csinálod!

Akár a jelenlegi, akár a jövőbeli karriercéljaid kerülnek a fókuszba, egy kérdésre érdemes mindenképpen megkeresned a választ: MIÉRT csinálod? Mi az a belső hajtóerő, ami előrelendít a nehezebb napokon is, ami átsegít a kudarcokon is?

8. fordulj karrier tanácsadóhoz vagy coach-hoz!

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged a karriered megtervezésében, fordulj szakemberhez, aki segít a kompetenciáid, erősségeid megismerésében és a reális, motiváló, személyre szabott karriercélok megfogalmazásában, kitűzésében is.

 

Novák Dóra pszichológus, tréner, coach