OTP Bank

„Nem azt kell keresni, ami hiányzik belőlünk, hanem amiben a legerősebbek vagyunk” – Interjú az OTP Bank IT fejlesztési ügyvezető igazgatójával

Habár a nők manapság már a munkaerőpiac teljes értékű tagjai, sokszor fordul elő, hogy egy-egy helyzet hatására elfelejtjük, merre tartunk karrierünkben. Hogyan tartsuk meg a fókuszt, és egyáltalán hogyan induljunk el? A Sári Ibolyával, az OTP Bank IT fejlesztési ügyvezető igazgatójával készült interjúnkban többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk, de Ibolya – aki maga is pályakezdőként érkezett a vállalathoz – az OTP-nél eddig eltöltött három évtizedes pályafutásáról, és a náluk elérhető, fiataloknak szóló lehetőségekről is mesélt.

 

Interjúalanyunk:

SáriIbolya

Sári Ibolya, az OTP Bank IT fejlesztési ügyvezető igazgatója

Kezdésnek arra kérnélek meg, hogy mutatkozz be! Milyen pozícióban vagy jelenleg az OTP-nél, mivel foglalkozol a mindennapokban?

Sári Ibolya vagyok, a Digitális Platform Fejlesztési Igazgatóság ügyvezető igazgatója. Ebben a pozícióban hozzám tartozik az adattárház, a számlavezető-, a kártya authorizációs-, a dokumentumkezelő-, a belső vállalati támogatási-, a tőkepiaci és nemzetközi pénzforgalmi rendszerek fejlesztése és alkalmazásüzemeltetése. Közel 500 belsős és szinte ugyanennyi külsős kollégával dolgozunk együtt a mindennapokban.

Úgy hallottam, pályakezdőként kerültél a vállalathoz. Mesélnél az OTP-nél bejárt karrierutadról? 

Igen, pályakezdőként kezdtem el dolgozni az OTP egyik bankfiókjában, ahol négy évet töltöttem, melyekről azt gondolom, hogy az egész pályafutásomat meghatározták, hiszen azokat a munkafolyamatokat ismertem meg, amiket a későbbiekben mint rendszerszervező, illetve fejlesztő támogatni tudtam. A bank segített megtalálnom a hivatásomat, a pályámat. A negyedik év végére kiderült, hogy nagyon érdekel az informatika, így megpályáztam egy belső álláslehetőséget. Így kerültem rendszerszervezőként arra a területre, amelyet jelenleg vezetek. Az OTP-ben nagyon sokat fejlődtem és tanultam az eddig itt eltöltött három évtized alatt, emellett abban is támogattak vezetőim, hogy új területeket ismerjek meg. Nagyon sok tudást, lehetőséget adott nekem a bank, ami hozzásegített ahhoz, hogy jelenleg ebben a pozícióban dolgozzak.

Milyen nehézségekkel kellett szembesülnöd a karriered során? 

Rengeteggel (nevet). Főleg az informatikai területen, ahol az informatika maga is a problémamegoldásról szól. Egy olyan nehézséget emelnék ki, amiről úgy gondolom, hogy egyben a sikerem is: volt egy időszak, amikor egy teljesen új területet alakítottunk, ki a folyamatszervezést, rendszertámogatással. Ugyanakkor én abban az időben egy másik nagy projektet is vezettem, és egyszerre nagyon sok pályakezdőt is felvettünk. Nehézség volt őket integrálni egy hatalmas szervezetbe, aminek már megvoltak a folyamatai és kapcsolatrendszere – mindezt úgy, hogy az időm nagy részét más témák kötötték le.

A sikersztori az, hogy ebből a csapatból sokan kiemelkedtek és ma már komoly vezető beosztásban dolgoznak. Nagyon büszke vagyok rá, hogy ezek a fiatalok mellettem nőttek fel, megértek, pályát választottak, az OTP-közösség részévé váltak, és itt tudtuk őket tartani. Az ő sikerük az én sikerem is.

Mi az, ami inspirál a munkádban? 

Számomra az a legfontosabb, hogy amit csinálok, hatással legyen az életre – legyen az az ügyfél, egy családtag, egy barát vagy egy munkatárs. Ez mind megjelent abban, amit az elmúlt években csináltam: a csapattal fejlesztettünk fióki frontendet, ami a teljes fióki kiszolgálásáért felel, és az ügyfelek nap mint nap találkoznak vele, valamint az elmúlt években részese voltam az internet- és MobilBank fejlesztésnek is. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy ezeken a témákon dolgozhattam. Azt gondolom, ezek azok a sikerek, amik miatt informatikai oldalon itt vagyunk és szeretjük ezt a szakmát.

Van példaképed?

Ez egy nagyon érdekes kérdés. Azt gondolom, ez mindig változik. Fiatalként láttam egy példaképet, aztán egy következő életszakaszban valaki más volt az, és ezt a kérdést hallva most pedig a szüleim jelennek meg előttem. Nagyon sok mindenre megtanítottak, sokat segítettek abban, hogy – akár a munkában, akár a magánéleteben – egy kiegyensúlyozott nő lehessek. Nagyon sok türelmet, tiszteletet, önbecsülést és alázatot tanítanak, ami szerintem nagyon fontos a mai világban. Az elmúlt időszakban biztonságot és támogatást adtak, ezért nekem ők a példaképeim.

Szerinted hogyan lesz valakiből inspiráló nő?

Maga a női lét elég összetett: feleségek vagyunk, anyák, és van egy hivatásunk is, tehát a legszűkebb értelemben is legalább két-három szerepkörben működünk. Azt gondolom, hogy fiatalon minden kötöttség nélkül látjuk magunkat, és hogy hová tartunk az életben. Szerintem azok tudnak mások szemében inspirálóvá válni, akik ezt továbbra is fókuszban tudják tartani az életük során, emellett pedig nem emészti fel őket egy-egy szerepkör, és rajta tudnak maradni az útjukon.

Tanulunk, képezzük magunkat, hiszen nőként ma már mi is a munkaerőpiac teljes értékű szereplői vagyunk. Sokszor mégis azt látom, hogy egy-egy helyzet elnavigál minket, és elfelejtjük azt, hogy hová tartunk. Nagyon fontos, hogy egy inspiráló nőben meglegyen, hogy ki ő, honnan jött és hová tart. Ha most visszagondolok a fiatalkori énemre, aki elindult az OTP kapujában az informatikai területén, ugyanazt látom magam előtt, ahol most tartok.

Milyen tanácsot adnál azoknak a nőknek, akik pályájuk elején járnak?

Valamelyik nap sétáltam, és két fiatal mellett mentem el, akik az elhelyezkedésről beszélgettek. Az egyikük azt mondta: „kell egy munka, hogy legyen pénzünk”. Ez elgondolkodtatott. Úgy vélem, nagyon fontos a pénzügyi biztonság, de ennél sokkal fontosabb, hogy valami olyat csináljanak, amiben sikeresek tudnak lenni. Nőként legyünk bátrak, küzdjünk és dolgozzunk azért, amire vágyunk. Az álmok arra várnak, hogy megvalósítsuk őket. Én azt tanácsolom a fiatal hölgyeknek, hogy jelöljék ki az útjukat, és próbálják meg ezt követni

Miért érdemes valakinek, hogy az OTP-nél indítsa el a karrierjét? 

Az OTP-ről mindenkinek az jut eszébe, hogy egy bank, ahol pénzügyi szolgáltatással foglalkoznak, de ennél sokkal több. Szerintem a mostani szakmai kompetenciák sok fajtája megjelenik itt: HR, pénzügy, kontrolling, ügyfélkiszolgálás, call-center, IT, de van faktoring, ingatlanberuházás (ami fiókfelújításokkal foglalkozik), és még gépkocsiparkja is van az OTP-nek. A vállalatunk nagyon széles körben nyújt lehetőséget a fiatalok számára, és abban is támogat, hogy egy-egy szakmát megismerjen, esetlegesen váltson, és más területen találja meg a hivatását – még ha a saját szakmájában választ is valaki, de itt ismeri fel, hogy jobban érdekli egy másik lehetőség.

Az évek során sokszor hirdettünk meg pozíciókat pályakezdőknek, leírással. A kollégáimmal beszélgettünk arról, hogy vajon mit gondolnak az egyes pozíciókról, hiszen nagyon nehéz értelmezni az egyes elnevezéseket. Ők a tanulmányaik alapján feltételeznek valamit az adott állásról, de ennél sokkal nehezebb feltárni, hogy valójában mit jelent. Ezen változtattunk, és már nagyon egyszerű fogalmazással írjuk körbe a tevékenység jellegét, emellett pedig pályakezdő nyílt napokat is szervezünk, melyek keretében sok fiatal eljön hozzánk. Általában 3-5 témát választunk, melyeket a szakmai vezetők és kollégák részletesen is bemutatnak. Az érdeklődők választhatnak, melyik területről szeretnének többet megtudni, melybe a nyílt nap során jobban beleláthatnak: megismerkedhetnek a munkafolyamatokkal, a munkavégzés helyszínével, a közösséggel. Azt látjuk, hogy ezáltal sokkal jobban megtaláljuk egymást. Van egy olyan lehetőségünk is, hogy ha az először választott szakma/munkakör nem bizonyul megfelelőnek, akkor a fiatalok egy alkalommal válthatnak egy másik területre.

Lesz a közeljövőben ilyen nyílt napotok? 

A fiatal tehetséges bevonzása a bank egyik kiemelt törekvése, mert hiszünk abban, hogy belőlük válnak majd a jövő vezetői. Ilyen típusú eseményt negyedévente szervezünk, kövessetek minket a tavaszi rendezvénnyel kapcsolatban.

Hogyan lehet hozzátok jelentkezni?

 Van egy karrierportálunk, ahol folyamatosan elérhetőek a nyitott pozícióink. Emellett hirdetünk a LinkedInen és az összes olyan csatornán, ahol a cégek általában jelen vannak. Megjelenünk egyetemeken és állásbörzéken is, tehát minden lehetséges fórumon ott vagyunk és hirdetjük a lehetőségeinket. Bátorítom a fiatalokat, hogy ha tetszik nekik az OTP és itt szeretnének dolgozni, akkor küldjék el a HR számára az önéletrajzukat a pozíció megjelölésével és ha van éppen olyan nyitott álláslehetőségünk, akkor fel fogjuk venni velük a kapcsolatot!