frissdiplomas

Mit írj az önéletrajzodba, ha nincs tapasztalatod?

Kötelező szakmai gyakorlatra jelentkeznél, vagy diploma után az első munkahelyedre pályáznál, de úgy érzed, nincs mit beleírnod a önéletrajzodba? Egy meggyőző önéletrajz elkészítése ijesztő feladatnak tűnhet elsőre, de ne aggódj! Ebben a posztban megválaszoljuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Részletezzem a tanulmányaimat?

Mindenképpen! Főleg akkor lehet ez ütőkártya a kezedben, ha egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés munkatapasztalattal rendelkezel, hiszen nagyszerű módja annak, hogy kiemeld a tudásodat és erősségeidet. Említs meg minden olyan releváns egyetemi kurzust, workshopot, amely olyan készségeket tanított, amelyek hasznosak lehetnek az adott pozícióban.

Mindenképp nézd át a munkaköri leírásokat, hogy megtudd, milyen készségeket várnak az ideális jelölttől a munkakör betöltéséhez. Lehetnek ezek technikai készségekre összpontosító kurzusok, de ne feledkezz meg az elsajátított soft skillekről sem. Ha olyan projektekben vettél részt az órákon, amelyek fontosak lehetnek a megpályázott állás szempontjából, sorold fel ezeket is és írj róluk röviden. Ha releváns, írhatsz a szakdolgozatod témájáról is, persze csak nagyon röviden.

Feltüntessem a gimnáziumomat?

Csak ha releváns lehet a megpályázott munka szempontjából, például emelt angolra jártál, valamilyen szakkör tagja voltál, vagy kéttannyelvű gimnáziumba jártál, esetleg a DÖK tagja voltál. Minél több tapasztalatot szerzel, annál inkább elhagyható lesz a középiskola.

Részletezzem a munkatapasztalataimat?

Még szép! Amikor elkezded összeállítani az önéletrajzodat, úgy érezheted, hogy nincs semmilyen releváns tapasztalatod, viszont ha mélyebbre ásol kiderülhet, hogy ez koránt sincs így! Szerezhettél már tapasztalatot például diákmunka, gyakornoki vagy részmunkaidős állás, esetleg önkéntes tevékenységek során. Emeld ki azokat a munkákat, amelyekben olyan készségeket sajátítottál el vagy olyan tudást szereztél, amelyet kamatoztathatsz a megpályázott állás során. Ezek felsorolásakor inkább az elért eredményekre, a felelősségi körökre és az megszerzett skillekre összpontosíts.

Célszerű egybefüggő szöveg helyett vázlatpontokba szedve felsorolnod, milyen feladataid voltak. Amelyik munkahelyedet a legrelevánsabbnak érzed, ott fejtsd ki bővebben. Hónapra pontosan add meg, hol mennyi időt töltöttél, valamint a munkahely pontos nevét és a pozíciómegnevezést is. Ha úgy érzed, egyáltalán nincs semmilyen értékes tapasztalatod, csak gondolkozz. Tagja vagy/voltál valamilyen szakkollégiumnak, diákszervezetnek? Külföldön töltöttél egy félévet? Ezek a tapasztalatok is jelzésként szolgálnak arról, milyen a személyiséged.

Elég csak egy önéletrajz?

Nem. A megpályázott állások típusától függően több CV-re lesz szükséged, annak megfelelően, hogy az adott pozícióhoz milyen képességeid, ismereteid relevánsak, érdemes tehát az adott pozícióra szabni az önéletrajzod. A felesleges információk csak elbizonytalanítják a HR-est, hogy elolvastad- egyáltalán az álláshirdetést, és hogy te vagy-e a megfelelő jelölt.

Olvasd el ezt is: 5 önéletrajz hiba, amit lehet te is elkövetsz

önéletrajz

Írjak a soft skilljeimről?

Még ha nincs is munkatapasztalatod, nagy valószínűséggel rendelkezel olyan készségekkel, amelyek hasznosak lehetnek az adott területen. Ha átnézed több álláshirdetés munkaköri leírását, elvárásait, kapsz egy képet arról, hogy milyen skilleket vár a munkáltató.

Kerüld a „jó problémamegoldó készség”, „kiváló kommunikációs készség” és hasonló elcsépel jelzőket. Képzeld el, hogy ezeket a kifejezéseket olvasod egy önéletrajzban. Te elhinnéd ezt az illetőről, csak mert leírta?

Milyen főcímeket adjak meg?
  • Adatok (név, elérhetőségek)
  • Szakmai tapasztalatok
  • Tanulmányok
  • Nyelvismeret
  • Készségek
  • Egyéb ismeretek (ha pl. tréningeket szeretnél feltüntetni)

A HR-esek átlagosan 30 másodpercet töltenek az önéletrajzoddal, így ragadj meg minden lehetőséget arra, hogy „irányítsd” a figyelmüket. Hogy legyen könnyen olvasható a CV-d? Hagyj helyet a bekezdések között, tartsd a margókat! A főcímeket állítsd nagyobb betűméretűre, félkövérre.

Milyen hosszú legyen a CV?

Egyetemistaként, pályakezdőként maximum egy A4-es oldal. Itt is igaz, hogy a kevesebb néha több, hiába szeretnéd minden eredményedet megcsillogtatni, a relevánsakra és a legmeggyőzőbbekre kell koncentrálnod.

Olvass el további cikkeket önéletrajzírás témában itt.

Milyen fotót rakjak bele magamról?

Bulifotókat, és selfie-ket szigorúan tilos! (Igen, ilyenekkel is találkoztunk már!) A középiskolai tablófotó szintén nem kelt túl professzionális hatást. Vegyél fel egy inget, keress egy semleges hátteret, és kérj meg valakit, hogy fotózzon le. A képet ajánlott szemből készíteni, esetleg kissé féloldalas nézetből, de ne vidd túlzásba. A modellkedve hátrafordulós fotót hagyd meg magáncélra!

Írjak a hobbijaimról?

Csak ha különleges érdeklődési köröd van, amely kapcsolódik a megpályázott álláshoz, egyébként ne. Az „olvasás” és „zenehallgatás” nem számítanak plusz információnak a HR-es számára.

Szerzők: Kurinyec Anna, Varga Zsófia

Csatlakozz tematikus csoportjainkhoz, és találd meg álmaid állását:

Gazdasági és pénzügyi gyakornoki állások
Informatikai gyakornoki állások
Mérnöki és műszaki gyakornoki állások

frissdiplomas.hu-nál mindent megteszünk azért, hogy élménytelibbé és egyszerűbbé tegyük az elhelyezkedés, a karrierépítés folyamatát. Az egyetemistáknak és pályakezdőknek szóló karrierportálunk mellett tevékenységünk legújabb eleme Magyarország első élményközpontú állásbörzéje, a JOBVERSE Állásbörze. Csatlakozz, és emeld a karriered a következő szintre velünk!

Tetszett a cikk? Küldd el valakinek, akinek szintén hasznos lehet!

One thought on “Mit írj az önéletrajzodba, ha nincs tapasztalatod?

Vélemény, hozzászólás?