GE OMLP

„Az FMP programmal nemcsak egy csapatot, hanem egy családot is kaphatsz…” – Interjú a GE Gas Power negyedik rotációs FMP tagjával

Interjúnkban Harcsás Dorinával beszélgettünk, aki negyedik rotációs FMP (Financial Managament Program) tagként a programban kezdte pályafutását a GE Gas Powernél. Dorinát arról kérdeztük, miért szeret a GE-nél dolgozni, mit adott számára a program és miért éri meg jelentkezni hozzájuk.

 

Interjúalanyunk:

Harcsás Dorina GE

Harcsás Dorina, negyedik rotációs FMP (vezetőképző programos) tag

Mesélj egy kicsit magadról! Hogyan kerültél a GE-hez, azon belül is kifejezetten az FMP programba?

Két éve dolgozom a cégnél, az FMP programban kezdtem ez az első pozícióm a GE-n belül. Alapvetően a Gas Power nem egy női terület, de nagyon sokat ígérőnek találtam az FMP programot. Éppen a szakdolgozatomat írtam, amikor ezzel az ajánlattal kerestek meg, ami mint később kiderült, minden preferenciámat kielégítette. Több körös felvételi eljárás után vettek fel, ugyanis azt tudni kell, hogy ebbe a programba nagyon limitáltak a helyek. Amikor én érkeztem, a Gas Powerben csupán egy ember csatlakozhatott a programhoz (A GE-nek jelenleg 4 fő iparága van: a Gas Power, a Renewables, a Healthcare és az Aviation. Minden businessnek van FMP programja, ahova vesznek fel jelölteket).

Tanulmányaimat tekintve, a Corvinuson végeztem pénzügy-számvitel szakon, illetve az egyetem pénzügyi-matematikai extra képzésében is részt vettem. A GE-s karrierem előtt az Erasmus program és a szakmai gyakorlatom ötvözetében Csehországban éltem és a Procter & Gamble-nél dolgoztam, ahol később meghosszabbították a munkaviszonyomat a megelégedettségük végett, így egy évvel tovább maradtam még. Mire végeztem az alapképzéssel, a kinti munkámat is befejeztem és hazaköltöztem, hogy a GE-nél dolgozzak. Én pénzügyi területre érkeztem, de akár mérnöki diplomával is be lehet kerülni a programba.

Hogy zajlik a kiválasztási folyamat, mit érdemes tudnia egy jelentkezőnek?

Első körben el kell küldeni az önéletrajzot és a motivációs levelet. Ez alapján a HR osztályon dolgozó kollégák felveszik a kapcsolatot velünk és egy 15-20 perces videóinterjúban válogatják ki a jelölteket. Ez azt jelenti, hogy előre fel vannak véve a kérdések, a jelöltnek pedig másfél percben kell ezekre válaszolnia. A módszer azt is méri, mi jut eszedbe legelőször a különböző témák kapcsán. Ezután következik egy egész napos Assessment Center, ami több vezetővel való interjúzást és különböző gyakorlati feladatokat tartalmaz. A magyar Gas Power CFO-ja köszönti a megjelenteket (ebből is érződik a súlya a programnak, ugyanis az FMP-ket kiemelt pozíciókba helyezik).

A teljes kiválasztási folyamat angolul zajlik. Először mindenki előtt be kell mutatkozni és el kell mondani, miképp,  hogyan vagyunk motiváltak a programra. Az AC alatt az interjúztatók leginkább arra kíváncsiak, hogy az egyén milyen tapasztalatokat szerzett eddig és hogyan reagált különböző szituációkban. Megnézik, hogy különböző stresszhelyzetekben és csoportos feladatokban hogyan viselkedünk, hogyan viszonyulunk másokhoz. Ezután egy business case-t is meg kell oldani, amiről ott helyben kell megoldást találnunk, mely az alaptudásra és a logikára épül. A lezárás pedig egy olyan gyakorlat, ami játékos formában méri, mennyire tudunk csapatban működni – a mi esetünkben ez egy szabadulószoba volt.

Te hogy érezted magad a kiválasztási folyamat során?

Az ember stresszesen éli meg a folyamatot, mert ez egy nagy presztízsű program, ami már több mint 100 éve van jelen, de egy hatalmas élmény is egyben.  Az interjúztatók is komolyan veszik. Fárasztó reggel 9-től délután 5-ig interjúzni, megfelelni, játszani, de fantasztikusan ki volt alakítva. A professzionalizmust már a programba való kiválasztás is tükrözi. Továbbá a kiválasztási folyamat nagyon gyorsan lezajlik, hiszen nekem kedden volt az ACm, szerdán vagy csütörtökön pedig már meg is kaptam az ajánlatot.

Úgy tűnik, akkor is érdemes jelentkezni, ha valaki végül meg sem kapja a pozíciót.

Így van! A felvételi egy jó gyakorlás, még ha nem is ez az álommunkája valakinek, mivel napi 4-5 interjún részt venni nagy rutint ad az egyénnek. Azt is nagyon jó volt látni, ki hogyan mutatta be magát a prezentációkban, ráadásul minden angolul zajlik. Vannak, akik nem is magyarok.

Te hogyan jellemeznéd az ideális pályázót?

Az ideális pályázó mindenképpen nagyon eltökélt a program iránt, emellett érződik, hogy tanulni szeretne. A kétéves programot 4 részre osztják fel, ahol 4 területet érinthetsz, tehát folyamatosan tanulni fogsz. Mentorokat is kap az ember, viszont új területeket kell folyamatosan elsajátítani. A kritikus gondolkodás is elengedhetetlen, illetve, hogy merjen az egyén felszólalni. Emellett létfontosságú a jó stressztűrő képesség, hiszen vannak elvárások és határidők, ezeket pedig tudni kell jól kezelni. Az sem árt, ha az ember jó csapatjátékos, hogy együtt tudjon működni a csoporttal, hiszen úgy tudunk igazán nagy sikereket elérni, ha összefogunk.

Úgy hallottam, ez nem egy hagyományos pénzügyi elemzői pozíció. Mesélnél erről egy kicsit?

Az FMP program 2 évig tart, 4 félévnyi rotációval, így különböző területeket tapasztalhat meg az ember. Sokan úgy jönnek ki az egyetemről, hogy nem tudják, mi fog tetszeni nekik a gyakorlatban, ezért is találó ez a program. Azon kívül, hogy dolgozol különböző területeken, a programhoz hozzátartozik a tanulás is, azaz ugyanúgy vizsgázni kell, mintha az egyetemen lennénk. Kapunk egy alapozást – ezért nem feltétel a pénzügyi tudás –, majd 80-90%-al át kell menni a vizsgán. A GE megadja az alapokat, amire szükséged van: egy olyan keresztmetszetet ad a pénzügyi területekből, amit teljesen mértékben tudunk használni. Én hamarosan befejezem a programot, így ezt tanúsítani is tudom.

A program harmadik része a közösség, ugyanis kapcsolódni kell valamilyen munkaközösséghez. Van például önkénteskedés, van, aki toboroz stb. Nagyon sokféle közösség van és általuk még közelebb kerülhetünk egymáshoz. Ez nagyon jó, mert olyan, mintha egy kis család lennénk, ismerjük egymást, sokat találkozunk. Életünk nagy részét a GE-nél töltjük. Van, hogy közösen elmegyünk nyaralni is. A programmal nem csak egy csapatot, hanem egy családot is kaphatunk.

Milyen gyakran rendezik meg az FMP programot?

A csatlakozásra évi egyszer van lehetőség. A cégen belül augusztusban kezdődik a program, de tudjuk, hogy Magyarországon a keresztféléves képzés gyakori, így próbálunk ehhez alkalmazkodni. Van arra is lehetőség, hogy ha valaki január-februárban befejezi az egyetemet, akkor egy felkészítő féléven vesz részt és augusztusban automatikusan kezd a többiekkel. A program egyébként egy egyhetes úttal indul New Yorkban.

Mi vár a munkavállalókra azután, hogy lejár a kétéves program?

Két opció szokott lenni. Az egyik, hogy egy magasabb pozíciót kap az egyén, mint amit egyébként kapna 2 év tapasztalattal. A kapcsolati háló segít abban, hogy meg tudjuk találni a helyünket. Fontos például, hogy azokkal a vezetőkkel, akikkel dolgoztunk, jó kapcsolatot ápoljunk, hogy legyen lehetőségünk aztán azon a területen dolgozni, amelyik tetszett. Persze, nem mindig úgy történik minden, ahogy szeretnénk, de az esetek nagy részében van rá lehetőség, hogy ott helyezkedjünk el, ami szimpatikus volt számunkra.

A másik lehetőség, hogy részt vehetünk még egy kétéves programban, ami szintén 4 félévből áll. Ez olyan, mint egy mesterképzés. Mire ezt is elvégezzük, kb. 10 évnyi tapasztalatunk lesz, amivel egy senior pozíciót szerezhetünk meg. Általában nem jellemző, hogy valaki a GE-n kívül keres lehetőséget. A program nagyon támogatja az FMP-ket, így nem kell attól félnünk, hogy a munkahelyünk megszűnik.

Miért érdemes még a GE-hez jelentkezni, milyen nálatok dolgozni?

Az első szó, ami eszembe jut, hogy mindenki nagyon alázatos. Ezt nagyon ritkán tapasztaltam korábban. Az emberek nagyon tisztelik a másikat. Mindenki nyitott a másik véleményére, illetve arra ösztönöznek, hogy mindenkivel kapcsolatot tarts, ezért itt nem lesz olyan, hogy egyedül érzed magad. A kapcsolati hálód pedig fel tudod használni ahhoz, hogy jobb minőségű munkát tegyél le az asztalra és előre tudj lépni. Nekem ez egy olyan megkülönböztető erő, amiben máshol nem volt részem. Fontos a cégnek, hogy a munkavállalók is boldogok legyenek, a magánéletben is. Tudják, hogy egy kiegyensúlyozott munkavállaló jobban teljesít. Először azt gondoltam, ez szóbeszéd, mindenhol halljuk, hogy munka-magánélet egyensúly… De erre itt tényleg odafigyelnek. Figyelembe veszik, ha van személyes preferenciád és erre mindig próbálnak valami megoldást találni.

Ha valaki kedvet kapott, hogy jelentkezzen az FMP-re, hol teheti meg?

LinkedIn-en, illetve a karrieroldalunkon is megtalálható a program jelentkezési felülete.