karrierút

10 karrierút a jövőből: az innovációs menedzsertől a nosztalgistáig

Foglalkoztat az a kérdés, hogy milyen lehetőségek várnak a jövő munkaerőpiacán? Könnyen lehet, hogy a rohamos gyorsasággal fejlődő digitalizációnak köszönhetően a jövő foglalkozásaiként emlegetett szakmák hamarabb elérhetővé válnak, mint azt gondolnánk. Ezek között pedig számos izgalmas, sokszínű és menő szakma is helyet kap. Cikkünkben ezekből válogattunk, a végén pedig egy tesztet is találsz, melynek segítségével közelebb kerülhetsz ahhoz, mely futurisztikus karrierlehetőség illik hozzád a leginkább.

Olvasd el ezt is: Különleges szakmák és a stresszkezelés – A Recruby vendégcikke

Manapság a munkaerőpiacon olyan gyors ütemben történnek a változások, hogy egyáltalán nem lehetünk abban biztosak, hogy az a foglalkozás, amit ma valamilyen formában gyakorlunk, a jövőben is hasonlóképp fog működni. Abban bízunk, hogy a 21. század egyik legfontosabb képességeként is emlegetett élethosszig tartó tanulás talán vonzóbbá válhat a következő foglalkozásoknak a megismerésével.

1. „Digitális idősgondozó”

Sok idős ember él távol a családjától és nincs kivel beszélniük. Ezáltal szükségük van valakire, aki meghallgatja őket, és odafigyel rájuk. Az ő szerepük más, mint a hagyományos gondozóké, akik a gyógyszerekről gondoskodnak és segítenek a tisztálkodásban. A „digitális idősgondozókat” azért bérelheti majd fel valaki, hogy egy online platformon kommunikáljon egy idős szerettünkkel.

2. Online tartalomgyártó

Vagy populárisabb néven influencerek, s bár ez a szakma manapság is létezik, a trendek azt mutatják, hogy még nagyobb szerepük lesz, ugyanis az emberek szívesebben követnek embereket, mint termékeket. A márkák pedig tudják ezt, éppen ezért szívesen adják termékeiket olyan személyeknek, akik erős személyes márkával és befolyással bírnak.

3. Tehetségmenedzser

Ezek a szakemberek dolgoznak azon, hogy felismerjék az emberek erősségeit és gyengeségeit, lehetővé téve számukra, hogy karrierjük során jobb szakemberekké váljanak. A tehetségmenedzser amellett, hogy a szakembereket készségeik fejlesztésére képezi, új alkalmazottakat toboroz, miközben segíti a vállalati kultúra erős megőrzésében és a fluktuáció csökkentésében.

4. Robot etikus

A robot etikus a mesterséges intelligenciával, a robotokkal és a kiterjesztett/virtuális valósággal kapcsolatos etikai problémákkal foglalkozik. Ha egy új technológia vitatott módszereket és alkalmazásokat használ, amelyek etikai vagy morális következményekkel járnak, gyakran felkérnek egy etikust/jogi szakembert, hogy ossza meg a véleményét.  A legfontosabb témák, amelyekkel a robot etikusok foglalkoznak, többek között a robotjogok (az emberek erkölcsi kötelességei a gépekkel, különösen a mesterséges intelligencia felé), az AI fegyveresítése és a robotmorál.

5. Big data elemző

Rengeteg adattal vagyunk körülvéve, melyet  manuálisan már lehetetlen átlátni. Az adattudomány egy olyan új terület, mely az informatikával karöltve, algoritmusokat használva többek között meg tudja mutatni a vállalatoknak, mi befolyásolja üzleti tevékenységüket most és a jövőben – ezáltal kiszámíthatóbbá teszi a környezetet és lehetőséget ad a változásokra való felkészülésre is.

6. Innovációs menedzser

Ez a szakember lesz felelős egy vállalat stratégiáinak újragondolásáért az üzleti modell fejlesztése érdekében. Ahhoz, hogy egy cég megőrizhesse versenyképességét, újításra és más gondolkodásra van szükség. Egyre több versenytárs bukkan fel, az innovációs menedzser feladata pedig az, hogy új dolgokat találjon ki, hogy egy lépéssel a többiek előtt járjon.

7. „100 éves tanácsadó”

A „100 éves tanácsadók” fognak segítenek az embereknek abban, hogy eredményes és teljes életet éljenek, különösen az életkor előrehaladtával.

A jövőben életünket várhatóan tovább fogja hosszabbítani az egészségügy és az orvostudomány fejlődése. Egy „100 éves tanácsadó” egy egész élet során, de különösen életük utolsó harmadában fog dolgozni az emberekkel, hogy támogassa őket abban, hogy bármely életkorban eredményes és teljes életet élhessenek. Tanácsot fognak adni az egyes korok pszichológiai, társadalmi és gazdasági szempontjainak hatékony összehangolásához, hogy maximalizálják az emberek potenciálját.

A „100 éves tanácsadónak” olyan emberi képességekkel kell rendelkeznie, mint az empátia és a gondoskodó hajlam, de jó ismeretekkel kell rendelkeznie az egészségügyi technológiákról, és képesnek kell lennie arra is, hogy kommunikáljon olyan szakemberekkel, mint a korszakváltás pszichológusai, „nosztalgikusai”.

8. Nosztalgista

Egy nosztalgista azon dolgozik, hogy az idősek kedves emlékeit újrateremtse. A nosztalgikusok segíthetnek a demenciában szenvedőknek biztonságban érezni magukat azáltal, hogy olyan környezetet és élményeket építenek, amelyek a múlthoz hasonlítanak, és ezért ismerősek.

A nosztalgikusok ötvözik belsőépítészeti szakértelmüket a személyes digitális kutatással, hogy személyre szabott élményt tervezzenek ügyfeleik számára. Képesek arra, hogy meghallgassák az embereket és előhívják a szükséges emlékek részleteit.

9. Viselkedés előrejelzés elemző

Az egyre növekvő mennyiségű gyűjtött, tárolt és elemzett adat révén a közösségek viselkedési mintái is nyomon követhetők. A viselkedés előrejelzés elemző egy olyan adattudós, aki algoritmusokat fejleszt, amelyek nagy adathalmazok felhasználásával képesek előrevetíteni a jövőbeli viselkedési mintákat különféle felhasználási területeken. Ezek magukba foglalhatják például a termékek személyre szabott marketingjét, a bűnözés előrejelzését stb.

10. Gyermek asszisztens programozó

Egy gyermek asszisztens programozó humanoid robotokat tervez, amelyek támogatják a gyermekeket a biztonságos játékban. Ezek a robotok személyre szabhatók és programozhatók, hogy megfeleljenek a családi preferenciáknak, értékeknek és szabályoknak. Óvodai mondókákat olvasnak, meséket szabnak személyre, számolási és nyelvi alapismereteket tanítanak, általános ismereteket fejlesztenek, támogatják a térbeli ismeretek elsajátítását, kódoló játékokkal fejlesztik a digitális írástudást.

A robotokat a gyermekek szabadidejének felügyeletére és kezelésére is használják, biztosítva számukra a fizikai biztonságot az online tér felfedezése során is.

A fentiekben közös, hogy a jövőben a cél az életünk teljesebbé, élvezetesebbé tétele, amihez olyan szakmák is meg fognak jelenni, melyek ezt tudják majd támogatni. A digitalizáció irányzata mellett az emberi erőforrás, a személyre szabottság is nagy szerepet fog játszani.

Olvasd el ezt is: A lelki ellenállóképesség nyomában: hogyan fejlesztheted rugalmas alkalmazkodóképességed?

Kíváncsi vagy, mi lehet a te jövőbeli foglalkozásod?

A jövő 100 lehetséges munkakörét összegyűjtő oldal készített egy kérdőívet, ami arra hivatott, hogy azonosítsa az egyének szakmai érdeklődését és adottságait. A válaszok alapján kaphatunk néhány opciót, melyek megfelelnek a képességeinknek és érdeklődésünknek a jövő állásai közül. A teszt itt tölthető ki, angol nyelven.

Novák Dóra

 

Forrás:

https://100jobsofthefuture.com/browse/
https://hotmart.com/en/blog/jobs-of-the-future

frissdiplomas.hu-nál mindent megteszünk azért, hogy élménytelibbé és egyszerűbbé tegyük az elhelyezkedés, a karrierépítés folyamatát. Az egyetemistáknak és pályakezdőknek szóló karrierportálunk mellett tevékenységünk legújabb eleme Magyarország első élményközpontú állásbörzéje, a JOBVERSE Állásbörze. Csatlakozz, és emeld a karriered a következő szintre velünk!