Karriertervezes_Frissdiplomas.hu

5 lépés, mellyel közelebb kerülhetsz karriercéljaidhoz

Úgy érzed, elakadtál a karriered tervezése során, nem találod a helyed vagy épp több minden is érdekel, de nem tudod pontosan, melyik irány mellett kötelezd el magad? Pályakezdőként, illetve frissdiplomásként a karrierünk tervezése egy központi kérdés, melyhez nem mindig vannak a kezünkben a megfelelő eszközök. Cikkünkben egy olyan öt lépéses gyakorlatot mutatunk be, melyet a karriertanácsadók, coachok is alkalmaznak, ha a karrierünkkel kapcsolatos kérdések kerülnek elő. Végy egy tollat és egy papírt és vágjunk is bele!

 1. Gyűjtsd össze a céljaidat!

Az első gyakorlathoz vegyél elő egy tollat és egy papírt és gondolkodj el az alábbi kérdésen:

Mik azok a dolgok, amiket mindenképpen el szeretnél érni a karriered során?

Ez egy brainstorming feladat, azaz a lényeg, hogy gyűjts össze annyi célt, amennyi csak eszedbe jut, és még ne gondolkodj a „hogyan”-on és a „mikor”-on. Gondolj arra, mikor éreznéd magad nyugdíjas éveid elején boldognak, minek kell ehhez megvalósulnia?

Miután már nem jut eszedbe több cél (de természetesen a listát később is kiegészítheted), próbáld megkülönböztetni azokat ezek közül, amelyeket valóban te szeretnéd, s azokat, melyeket mások várnak el tőled.

2. Rendezd kategóriákba a céljaidat!

Miután összegyűjtötted a célokat, itt az idő kategóriákba rendezni őket. Készíts három oszlopot: az egyikbe azok kerüljenek, melyek akár azonnal megvalósíthatók (1 éven belüli kategória), egy másikba azok, melyek 5 éven belül megvalósíthatók, a harmadikba pedig azok, melyek 10 éven belül elérhetők. Vedd figyelembe azt is, hogy melyik célt mikor szeretnéd elérni, illetve hogy az ahhoz szükséges erőforrások előreláthatólag mikor fognak rendelkezésedre állni. Továbbra se koncentrálj a „hogyan”-ra.

3. Erőforrás gyűjtés

A következőkben gondold végig a céljaid kapcsán, hogy mire van szükséged a megvalósításukhoz: milyen tudásra, képességre, kompetenciára? Hogyan, hol, kitől tudod ezeket megszerezni? Kire tudsz támaszkodni, kinek a tanácsát, véleményét tudod kikérni?

Az erőforrás gyűjtés során konkretizálhatod, hogy mi segíthet a cél megvalósításában. Ahhoz, hogy ez a lépés igazán hatékony legyen, igyekezz minél specifikusabb lenni (pl. ne azt mondd, hogy „el kell olvasnom egy adott témában sok könyvet”, hanem ha lehet, akkor sorolj fel konkrét könyv címeket, amiket el szeretnél olvasni.)

4. …és akkor, milyen lesz, amikor eléred a célod?

Most pedig, hogy vannak rövid- és hosszabb távú céljaid, a következő lépés, hogy kreálj egy víziót arról, hogy milyen is lesz, ha eléred ezeket a célokat. A vizualizálás egy nagyon hatékony eszköz a tervezés során. Összeköt minket azokkal az érzésekkel, melyeket szeretnénk elérni és aktiválja azt az állapotot, ami segít eljutni oda. Gyakran a logikai elemzések során belemerülünk a részletekbe, de elveszítjük a kapcsolatot azzal az érzelmi élménnyel, amit ezeken a célokon keresztül szeretnénk elérni.

Arra biztatlak, hogy írd is le a víziódat. A gyakorlat kivitelezésének egyik módja, hogy becsukod a szemed és elképzeled egy ideális napodat a jövőben, amikor egy adott célod megvalósult (többel is eljátszhatod ugyanezt). Válassz a feladathoz egy nyugodt helyet és tölts el ebben az élményben néhány percet. Helyezkedj el kényelmesen, majd válassz egy időpontot a jövőben és képzeld el ezt a napodat egészen onnantól, hogy felkelsz, odáig, hogy lehajtod este a fejedet. Gondold végig az alábbi kérdéseket:

Milyen lesz, amikor megvalósul ez a célod? Mit csinálsz, hogyan viselkedsz? Hogyan változol azzal összefüggésben, hogy elértél egy fontos mérföldkövet? Milyennek látod saját magadat? Milyennek látod a körülötted lévőket? Milyen az a környezet, amiben élsz/dolgozol? Milyen érzések jelennek meg benned? Hogy nézel ki, hogyan öltözködsz? Milyen a környezeted, mi az, ami feltűnő számodra? Milyen színek jelennek meg az elképzelt képben? Milyen érzés megfigyelni ezt a képet?

5. Az első lépések megtervezése

Ha az előző négy lépésen végighaladtál, akkor már tudatosítottad céljaidat, kategorizáltad őket, megnézted, milyen erőforrásokat tudsz mozgósítani azok eléréséhez és vizualizáltad is, milyen lesz, amikor megvalósul. Nincs más hátra, mint kiválasztani azokat a célokat, amikkel jelenleg foglalkozni szeretnél és megfogalmazni az első lépést: mi lesz ez egészen pontosan? Mikor fogod ezt megtenni? Mire van szükséged ahhoz, hogy megtedd ezt a lépést?

Olvasd el ezt is: Karriertervezés 8 egyszerű lépésben

Karrierünk tervezése egy folyamat, s az idők során változhatnak korábban meghatározott prioritásaink és érdeklődésünk is. Ám a tudatosítás – például egy ilyen gyakorlaton keresztül – segíthet egy kicsit rendet tenni és megoldásfókuszú gondolkodásba kapcsolni.

 

Sok sikert kívánunk!

Novák Dóra pszichológus, tréner, coach

frissdiplomas.hu-nál mindent megteszünk azért, hogy élménytelibbé és egyszerűbbé tegyük az elhelyezkedés, a karrierépítés folyamatát. Az egyetemistáknak és pályakezdőknek szóló karrierportálunk mellett tevékenységünk legújabb eleme Magyarország első élményközpontú állásbörzéje, a JOBVERSE Állásbörze. Csatlakozz, és emeld a karriered a következő szintre velünk!

One thought on “5 lépés, mellyel közelebb kerülhetsz karriercéljaidhoz

Comments are closed.