frissdiplomas

Lehetőségek kezdő vállalkozóknak – pályázatok 2020/21-ben

Ha szétnézünk a pályázati kiírások között (ami nem is annyira egyszerű, mint elsőre tűnik) rengeteg lehetőséget találhatunk, amelyek segítenek a vállalkozóvá válásban, a cégek beindításában akár tudásalapú, akár pénzügyi (pl. bérköltség- és eszköztámogatás) segítséggel, de akár már meglévő kis cégünk innovációjának ösztönzésével is.

Éppen azért, mert rengeteg ilyen pályázati lehetőség között böngészhetünk, érdemesnek tartottuk bemutatni néhány nagyobb, és talán a legjobb lehetőségekkel kecsegtető hazai pályázat-csoportot – elsősorban a kezdő vállalkozók számára – illetve néhány tanáccsal is szolgálunk azt illetően, hogyan folytathatjuk hatékonyan a keresést.

 

Egy népszerű lehetőség: a hazai startup-szektor perspektívái

A startupok éppen azért népszerűek mind hazánkban, mind az atlanti gazdaságban, mert beindításukhoz nem szükséges más, mint egy innovatív ötlet (azért ez sem ilyen egyszerű) – éppen emiatt azonban a verseny is egyre nagyobb méreteket ölt ezek között az ötletek között.

Még inkább meggyőző és sikeres lehet azonban a szektorban, ha egy már meglévő, piacilag stabil kis cég áll elő valamilyen innovatív távlati tervvel – ilyen esetben az elnyerhető támogatások összege is jóval magasabb. A startupok finanszírozási formáiról, és az egész hazai startup-szektor jellegéről itt olvashatsz remek összefoglalást.

 

Ha most ismerkedsz a vállalkozásindítás gondolatával, akkor olvass bele korábbi cikkünkbe, ahol olcsó és könnyen megvalósítható vállalkozásötleteket találsz.

 

Magyarországon a legnagyobb startup-pályázatokat az állami szervek mellett a Hiventures és a Startup Campus szokták kiírni, de jellemző az is, hogy különféle nagyvállalatok együtt, egy-egy adott tematika mentén hirdessenek közös finanszírozással startup-pályázatot – ezek egyszerű megtalálásához cikkünk végén nyújtunk segítséget.

Ha startup-ban gondolkodsz, érdemes elolvasnod korábbi interjúnkat egy már befutott és sikeres startup-cég alapítójával, amely nem csak motiválólag hathat, de segíthet betekintést nyerni az ilyen vállalkozások miliőjébe is.

Business photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

A legnagyobb hazai pályázat-konstrukció: a GINOP

A GINOP, vagy jóval hosszabb nevén: gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program a legnagyobb pályázat-rendszer Magyarországon. Méreteinek megfelelően minden területen találunk benne lehetőségeket: vállalkozás-indítási képzéseket, pénzügyi segítséget és már meglévő vállalkozások fejlesztését, szintlépését szolgáló pályázatokat egyaránt.

Külön előnye, hogy rendszerint regionális irodákkal, konzorciumokkal működik együtt, így a regionális adottságok figyelembe vételével, az eltérő igényeknek megfelelően kerülnek kiírásra egy programon belül is más-más pályázatok.

Bár ennek a programnak az egyik nagy üteme éppen a napokban zárult le, érdemes vetni egy pillantást arra, hogyan néz ki egy ilyen pályázati rendszer felépítése, illetve több olyan pályázatot találunk még a GINOP égisze alatt, amelyek pillanatnyilag is elérhetők.

Ilyenek például a gyakornokok foglalkoztatását segítő, illetve a hátrányos helyzetű településeken alakuló kisvállalkozások támogatása, illetve folyamatosan indulnak új projektek is, érdemes tehát követni ezt a programrendszert.

A GINOP keretein belül ráadásul a startup-okhoz hasonló inkubációs – tehát kis cégek beindulását pénzügyileg és tudás-átadással egyaránt segítő – programot is találunk. A GINOP azonban éppen minden területre kiterjedő volta és hatalmas „mérete” miatt nehezen kereshető – tanácsaink a hatékony pályázatkereséshez a cikk végén találhatók.

 

Széchenyi 2020

A Széchenyi 2020 program hasonló, és némileg átfedésben is működik a GINOP-al, mind felépítése (rengeteg pályázatot tartalmaz) mind az általa lefedett szegmensek rendkívül széles volta hasonló.

Itt is találhatunk kis cégek számára kiírt pályázatokat a divati innovációtól az energiahatékonyság-fejlesztésig. Itt már Európai Uniós források is elérhetővé válhatnak, akár a kis cégek számára is, így mindenképpen jó lehetőséget jelent.

Ahogy azonban az eddig tárgyalt pályázati csoportok, ez is nehezen kutatható saját égiszén belül. Ezért a következőkben azt olvashatjátok, hogyan kereshetitek hatékonyan a számotokra leginkább hasznos pályázatokat.

 

Hol és hogyan?

Mivel ezeknek a pályázati kiírásoknak az eredetijei meglehetősen nehezen követhetők (az említett okok miatt), így érdemes a különféle pályázat-szemléző oldalakhoz fordulnunk. Ezek közül a legnépszerűbb a Pályázatfigyelő, de nívós szolgáltatást nyújt előfizetés ellenében a Pályázatmenedzser is, illetve említenünk kell a palyazat.gov.hu-t és a palyazatok.org-t is.

TIPP: Ha a Pályázatmenedzsert választod, használd a FRISSDIPLOMAS kódot az extra 3 hónapos előfizetésért, így 12+3 hónapig használhatod a szolgáltatást!

Fontos a megfelelő kulcsszavak használata, keresheted a fent említett programok pályázatait, de érdemes céged típusát (pl. startup, kkv) vagy a pályázat által megszerezni kívánt támogatás minél egyszerűbb formáját (pl. eszköztámogatás keresése esetén érdemes csupán az „eszköz” tárgyszót használni, és hasonlók) megjeleníteni.

A vállalkozóvá válás útja tehát nyitott, és sok lehetőséggel várja azokat, akik belevágnának egy ilyen gazdasági kalandba. Amennyiben ebben gondolkodsz, érdemes lehet először állásod megtartása mellett elkezdeni a vállalkozóvá válást, hogy amennyiben mégsem jönne be, ne veszítsd el pozíciódat munkavállalóként.

 

Szerző: Simon Bence