állásinterjú tippek pályakezdőknek

10+1 Interjú tipp

Behívtak állásinterjúra? Fél siker! Íme 10+1 hasznos tipp, hogy kiemelkedően szerepelj akár offline, akár online interjúról legyen szó.

A Recruby specialista toborzó ügynökség egyik vendég cikkét olvashatod.

Szerző: Fejes Emese – Recruitment Consultant

1. Kérdezz!

Első körben tegyél fel kérdéseket az állásinterjú időpontjának egyeztetése során. Online vagy offline interjúról van szó? Mennyi időt vesz igénybe az első találkozás? Milyen kérdésekre, feladatokra számíthatsz? Minden válasz segít abban, hogy jobban fel tudj készülni az első találkozásra és magabiztosan szerepelj az interjún. A szakmai oldal szereplői mellett, általában egy HR munkatárs segít abban, hogy gördülékenyen menjen a folyamat, de érdemes lehet kitérni arra, hogy pontosan kik ülnek majd veled szemben.

2. Készülj fel a pozícióból!

Akár fejvadász cég segítségével, akár önálló jelentkezéssel jutsz el az interjúig, a pozíció leírás a birtokodban kell, hogy legyen. Miközben pontról-pontra végig veszed az adott munkakört, találkozhatsz olyan részekkel, kifejezésekkel, melyek ismeretlenek számodra. Nézz utána! Jó pont lehet, ha egy-egy feladathoz, elváráshoz tudsz társítani saját példát, amely tükrözi azt, hogy mik az erősségeid, de készülj arra is, hogy az esetleges hiányosságok is szóba kerülhetnek. Fontos kiemelni, hogy kérdezni nem ciki! Ha valami nem világos, kérdezz nyugodtan!

3. CV!

Interjúra csak úgy juthatsz el, ha pályáztál valamilyen formában, melyhez jó eséllyel önéletrajz is társul. Legyél tisztában a saját tapasztalataiddal, hiszen emiatt hallgatnak meg! Tanulmányozd át az alkalom előtt, hogy pontosan mettől-meddig, hol dolgoztál korábban. Az évek során halványodhatnak az emlékek, ezért javasolt átnézni, hogy pontosan milyen munkakört töltöttél be, milyen feladatok tartoztak hozzád, milyen képzéseket végeztél el a szakmai életutad során. Kiemelhetsz olyan projekteket, eseményeket, melyekre igazán büszke vagy.

4. Hova is jelentkeztem?

Sokszor találkozhatunk ilyen kérdéssel az aktív álláskeresés alatt, amikor több pályázat fut párhuzamosan. Nézz utána alaposan a választott cégnek, keress rájuk, nézd meg a honlapjukat, tájékozódj! Minden munkáltatónak nagy öröm, ha a jelentkező tisztában van a termékükkel, szolgáltatásukkal, profiljukkal és a felkészültséged biztosan pozitív nyomot hagy. Továbbra is hasznos lehet egy-két kérdés, hogy minél jobban megismerd őket.

5. Keress közös pontokat!

Az állásinterjú nem vallatás, nem egyoldalú történet, hanem egy első alkalom, amikor munkavállaló és munkáltató találkozik. Veled szemben olyan emberek ülhetnek, akik valamikor hasonló cipőben jártak, mint most te. Éppen ezért lehetnek olyan közös pontok, amelyek mentén akár szakmai, akár emberi oldalról tudtok kapcsolódni. Ragad meg ezeket!

Olvasd el ezt is: Viselkedés alapú interjú – Mit jelent, és hogyan készüljünk rá?

6. English? Yes, of course!

Az álláshirdetésekben mindig megjelölik azt az idegen nyelvet, amely szükséges az adott pozíció betöltéséhez. Amennyiben szükséges valamilyen nyelvtudás a munkakörhöz, biztosan tesztelni fogják az állásinterjú során. Készülj fel és frissítsd fel tudásodat szóban is! A hétköznapi témák mellett, érdemes átnézni a saját szakmáddal kapcsolatosan kifejezéseket is. Kérj segítséget barátaidtól, kollegáidtól, ha úgy érzed, rád fér egy kis gyakorlás!

7. Tesztelj!

Számos munkakörnél előfordul, hogy az interjúk mellett, tesztek kitöltése is része a kiválasztási folyamatnak. Több szektorban is (IT, pénzügy menedzsment) bevett szokás, hogy szakmai teszt megoldására kérik a jelentkezőket, melyről információkat a HR-es munkatárstól vagy a munkaerő közvetítőtől kérhetsz. Egyre gyakoribbak a személyiségtesztek is, amelyekről akár webes felületekről tájékozódhatsz.

8. Készülj a technikai kérdésekre!

Az új munkahelyed számít arra, hogy kész tényekkel érkezel és tisztában vagy azzal, hogy milyen feltételekkel tudsz kezdeni. Készülj fel a bértárgyalásra, tájékozódj az aktuális piaci helyzetről, hogy milyen bérezés reális az általad megpályázott pozíciónál! Nézz utána, mennyi a felmondási időd, ha még van munkaviszonyod. A nyári időszakban tanácsos úgy meghatározni a kezdési időpontot, hogy ne az első nap után menj 2 hetes világkörüli útra. Inkább mondj begy picit későbbi időpontot, amikor már 100%-ban számíthatnak rád.

9. Adj magadra!

Pszichológiából ismert fogalom az első benyomás, melyet később nehéz megváltoztatni. Az első találkozáskor kialakul egy kép rólunk, melyet leginkább a külső megjelenés alapoz meg – hozzá kell tennem, hogy sokszor téves következtetések is levonhatóak, de ez egy másik fejezet. Természetesen nem az első másodperc határozza meg a pályázatod sorsát, de mindenképpen számít, hogyan jelensz meg. Gondold át, milyen a cég profilja és milyen az alkalomhoz illő megjelenés! Ami biztos, ha ápolt és kipihent vagy, nyert ügyed van az első benyomás terén. Ha már szó esett a pszichológiáról; ha felveszed a szemben ülő testtartását, még inkább szimpatikusabbá válsz.

10. Add önmagad!

Az állásinterjú során a legjobb arcodat mutatod, de nem érdemes túlozni. Gondold át a mondanivalód, maradj azoknál a témáknál, melyek interjúra valók, viszont légy természetes! Együtt fogtok dolgozni, így előbb-utóbb úgy is megismernek, ezért nem tanácsos más szerepbe bújni az állásinterjú kedvéért, hiszen egyikőtöknek sem lesz pozitív a történet vége. Téged választanak, önmagadért!

Ha szeretnél még jobban elmélyülni az állásinterjú témában, olvasd el további cikkeinket itt.
10+1. Online tér.

A Pandémia alatt népszerűvé vált az online interjúztatás, mely a veszélyhelyzet végével is része maradt a mindennapoknak. A fent említett 10 tipp az online térre is érvényes, de van pár új tényező, melyre érdemes figyelni. Legyél jól hallható és látható! Ehhez szükséged lesz jó internetkapcsolatra, tiszta és éles kamerára, valamint recsegésmentes mikrofonra. Ha ebből a háromból valamelyik hiányzik, gyorsan szerezd be! Válassz csendes környezetet, olyan hátteret, ami lehetőleg sima és nincs tele a családi képekkel, hiszen nem erre kíváncsiak a másik oldalon ülők. Homályosítsd el mi van mögötted, ha szükséges és kerüld a tengerparti, űrbéli és Roxfort típusú háttereket!

A legfontosabb, hogy készülj fel az interjúra, vedd komolyan, ha azt szeretnéd, hogy téged is komolyan vegyenek. Légy határozott és magabiztos! Kérdezni nem ciki, így, ha segítséget kérnél, fordulj bátran a Recruby munkatársaihoz! Sok sikert!

frissdiplomas.hu-nál mindent megteszünk azért, hogy élménytelibbé és egyszerűbbé tegyük az elhelyezkedés, a karrierépítés folyamatát. Az egyetemistáknak és pályakezdőknek szóló karrierportálunk mellett tevékenységünk legújabb eleme Magyarország első élményközpontú állásbörzéje, a JOBVERSE Állásbörze. Csatlakozz, és emeld a karriered a következő szintre velünk! Tetszett a cikk? Küldd el valakinek, akinek szintén hasznos lehet!

One thought on “10+1 Interjú tipp

Comments are closed.