Pályakezdő kedvezmények

Mutatjuk, milyen kedvezmények érhetőek el pályakezdőként

Manapság sokféle kedvezmény és támogatás érhető el, amelyekről a legtöbb frissdiplomás vagy pályakezdő fiatal nem tud, mégis érdemes kihasználni. Bár ezek nem garantálnak meggazdagodást, jelentősen javíthatnak a pénzügyi helyzetünkön.

Cikkünkben összeszedtük, milyen kedvezményeket használhatnak ki a pályakezdők, de szülőknek is hasznos információkkal szolgálhatunk. Lássuk, milyen támogatási lehetőségek állnak most rendelkezésre a fiatalok számára!

 

25 év alattiak SZJA mentessége

Talán minden fiatal munkavállaló ismeri a 25 év alattiak SZJA mentességét, mint fiatalkori támogatást. Az adómentesség kiemelkedő előnyt jelent azoknak a 25 év alatti fiataloknak, akik már aktívan részt vesznek a munkaerőpiacon, számukra ugyanis a személyi jövedelemadó nem terheli a munkaviszonyból származó jövedelmüket. Ebbe a jövedelembe beletartozik a munkabér, táppénz, egyéni vállalkozói kivétel vagy átalányban meghatározott jövedelem, őstermelői jövedelem, valamint a kifizetővel kötött megbízási vagy felhasználási szerződésből származó jövedelem is. Fontos azonban megjegyezni, hogy az adómentesség nem vonatkozik az ingatlanbérbeadásból származó jövedelemre.

 

Lakásvásárlás során elérhető támogatások

Az egyik lakásvásárláshoz kötött fiatalkori támogatás az illetékkedvezmény, amely ingatlanhoz jutáskor jelentős megtakarítást jelenthet. Az ingatlan megszerzése után általában illetékfizetési kötelezettség terheli az embereket az illetéktörvény szerint. Kivételt képeznek az öröklés vagy ajándékozás által megszerzett ingatlanok. Általánosságban a vételár 4 százalékával egyenlő az illeték mértéke, amely a mai elrugaszkodott lakásárak mellett jelentős kiadást jelentene a magyar fiataloknak.

Mikor jár illetékkedvezmény? 50 százalék illetékkedvezmény jár az első lakást vásárló 35 év alatti fiataloknak, ha az ingatlan forgalmi értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. Ehhez azonban nem lehet korábban önálló lakástulajdonnal rendelkezni, és a tulajdoni hányad sem haladhatja meg a 50 százalékot. Emellett nem kell illetéket fizetni olyan ingatlanok után, amelyeket Falusi CSOK vagy CSOK Plusz támogatással vásároltak. Illetékmentesség jár az újépítésű ingatlanok esetén is, amennyiben azok értéke nem haladja meg a 30 millió forintot.

Olvasd el ezt a cikket is: Szabadság, szünetek, betegség – Neked mihez van jogod, mint munkavállaló?

Munkakeresőként kérhető támogatások

Áprilistól már igényelhető az Ifjúsági Garancia Plusz programot. A program célja a 15-29 év közötti fiatalok munkába állásának, munkatapasztalatának és piacképes tudásának támogatása. Ez a támogatás azoknak nyújt segítséget, akik nem tanulnak vagy dolgoznak. Így álláskeresőként vagy szolgáltatást kérőként lehetünk jogosultak rá, amennyiben lakóhelyünk vagy tartózkodási helyünk szerinti járási hivatal foglalkoztatási osztályán nyilvántartásba vettek.

A program keretében igényelhető lakhatási támogatás legfeljebb egy évre, amennyiben legalább egy hónapja álláskeresők vagyunk, és amennyiben már volt legalább hat hónap időtartamra szóló és legalább heti húsz óra munkaidőt kitevő, foglalkoztatónál létesített, foglalkoztatásra irányuló jogviszonyunk. Fontos kitétel még, hogy a munkavégzés helye a lakóhelyünktől legalább 60 km-re lévő településen található.

 

Idegen nyelvi támogatás

A nyelvek ismerete, azon belül is az angol vagy német – ma már szinte elengedhetetlen a munkaerőpiacon. 2018 óta jogosultak lehetünk a nyelvvizsga díjának visszatérítésére, ha 35 év alattiak vagyunk és első próbálkozásra sikeresen teljesítjük a vizsgát. A támogatás összege a nyelvvizsga díjával egyezik meg, de legfeljebb a minimálbér 25 százaléka lehet, ami 2024-ben 66 700 forint. Emellett a visszatérítést igényelhetik a CSED-en, GYED-en vagy GYES-en lévő anyák és apák, valamint a nagyszülői GYED-en lévők is.

A támogatás iránti kérelem egy éven belül terjeszthető elő, amelyet például az első sikeres komplex nyelvvizsga-bizonyítvány kiállításának napjától kell számítani. Érdekesség, hogy a támogatás iránti kérelmet és a szükséges mellékleteit a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell előterjeszteni az e célra rendszeresített formanyomtatványon vagy elektronikus űrlapon kell beadni.

Forrás: Creditline.hu

frissdiplomas.hu-nál mindent megteszünk azért, hogy élménytelibbé és egyszerűbbé tegyük az elhelyezkedés, a karrierépítés folyamatát. Az egyetemistáknak és pályakezdőknek szóló karrierportálunk mellett tevékenységünk legújabb eleme Magyarország első élményközpontú állásbörzéje, a JOBVERSE Állásbörze. Csatlakozz, és emeld a karriered a következő szintre velünk! Tetszett a cikk? Küldd el valakinek, akinek szintén hasznos lehet!

Ha ismersz olyat, akinek jól jönne ez a lehetőség, oszd meg vele ezt a cikket! 🙂