vállalkozásötletek

Vállalkozást indítanál? – Íme néhány olcsó és könnyen megvalósítható ötlet!

Megfordult már a fejedben, hogy vállalkozást alapíts? Vonz a szabadúszó létforma? Miért ne próbálnád ki most, amikor nyertél egy csomó szabadidőt? Cikkünkben olyan vállalkozásötleteket mutatunk be, amelyek egyszerűen megvalósíthatók és nem tőkeigényesek, így szinte azonnal elindíthatod őket.

Akár dolgozol, akár tanulsz (esetleg egyik sem), a jelenlegi helyzetben könnyen érezheted úgy, hogy szétcsúsznak a napjaid. Azáltal, hogy választasz magadnak egy projektet, nemcsak fókuszt, hanem tartalmat is adhatsz a napjaidnak. Az alábbi vállalkozásötleteknek ráadásul gyorsan láthatod majd az eredményét, ezáltal pedig motiváltabb leszel a megvalósításukat illetően.

Ha még nem dolgoztál, a saját projekted által közelebb kerülhetsz a válaszhoz, hogy milyen munkát is végeznél szívesen. Ha pedig úgy döntesz, mégsem ez a te utad, akkor sem veszik kárba az eltöltött idő. A saját projektjeid (azon kívül, hogy a CV-dben is jól mutatnak majd) olyan skilleket adnak, amelyeket később a munkaerőpiacon is tudsz majd hasznosítani.

 

Online tanfolyamok

Ugye te is találkoztál már a jelenséggel, hogy valaki egy néhány részes videósorozatban segít elsajátítani egy téma alapjait (pl. fotózás, gitározás, kreatív írás), ezt követően pedig felkínálja fizetős tanfolyamját? Ebből jellemzően magasabb szintű tudást szerezhetsz, az ingyenes tartalom pedig segít döntened, hogy érdemes-e befizetned rá.

Mi a közös ezekben az emberekben? Mind tehetségesek valamiben, vagy sokat foglalkoznak egy témával, esetleg még szakértőknek is tekinthetők. A lényeg, hogy a már meglévő készségeiket adják át másoknak videós vagy írott formában. Gondold végig, milyen hobbijaid vannak, amelyeket elég magas szinten űzöl ahhoz, hogy a tudásodat másoknak is átadd! Játszol valamilyen hangszeren? Gondolkozol rajta, hogy személyi edző legyél? (Egyébként így megalapozhatod a későbbi személyes ügyfélkörödet is, hisz az online tartalmakkal most nagy célközönséget elérhetsz.)

Ha a témád megvan, egy alapszintű videós felszerelésre (mikrofon, kamera, állvány) lesz szükséged. Ha nem érzed komfortosnak a videós tanfolyamot, akár a képernyőd megosztásával is operálhatsz, vagy e-book formájába öntheted azt. A jó hír, hogy ezeknek a tanfolyamoknak az elkészítésébe főként az elején kell jelentősebb energiát fektetned, utána passzív jövedelmet jelenthetnek számodra. Persze, bizonyos időközönként aktualizálnod kell az anyagot, mert idővel elavulttá válhat.

 

Magántanárkodás

Akár a fenti formában, akár személyre szabott online konzultációkkal is megvalósítható ötlet, ha egyetemistáknak vagy középiskolásoknak adod át a tudásodat azokban a tantárgyakban, amelyekben jeleskedsz/jeleskedtél. Sokaknak okoz nehézséget, hogy egyedül sajátítsák el a felhalmozódott online tananyagot. Ha úgy érzed, jól tudsz magyarázni és van érzéked az emberekhez, ez lehet a te pályád. A tanfolyamokat könnyen lebonyolíthatjátok Skypeon vagy Zoomon.

 

Weblapkészítés kisvállalkozásoknak

Ha van némi IT affinitásod, itt a lehetőség, hogy referenciákat gyűjts. Rengeteg cég küszködik most az online megoldásokkal, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a jelen helyzetben is kiszolgálják az ügyféligényeket. Sokakban csak most fogalmazódik meg, milyen fontos egy jó honlap vagy egy applikáció. Kérdezz körbe az ismeretségi körödben és vállalj próbamunkákat, ha pedig már magabiztos vagy, akár hideg kereséseket is indíthatsz.

Nyugi, ha nem rendelkezel informatikus vénával, az sem akadály – ma már rengeteg tanfolyam létezik, amelyekkel néhány nap alatt elsajátíthatod a weblapkészítés alapjait.

 

Online marketing tanácsadás

Az Instagram fiókodra csak úgy záporoznak az organikus követők? Értesz a szövegíráshoz, és könnyen tanulsz? Sajátítsd el a Facebook hirdetések vagy a Google Ads alapjait, és segíts kisvállalkozásoknak felépíteni az online jelenlétüket! Sokan leálltak most a fizetett hirdetésekkel, ezért bizonyos piacokon olcsóbban lehet hirdetni. Így a vállalkozókat is könnyebb lehet meggyőzni arról, hogy érdemes ebbe pénzt fektetni. A Canva képszerkesztővel és ütős hirdetésszövegekkel akár egy hónap alatt felfuttathatsz egy Facebook oldalt.

 

Szakdolgozat-ellenőrzés

Sokan küzdenek most a szakdolgozatuk leadásával, nem is beszélve arról, hogy a vírushelyzet a konzulenssel való kommunikációt is megnehezíti. Ha tájékozott vagy, jó a helyesírásod, és képes vagy rendszerben gondolkodni, segíts a bajba jutott társakon, mert közelednek a leadási határidők!

 

Webshop

Ha már kacsintgattál afelé, hogy elindítsd a saját webshopodat, akkor tudod, hogy sokan egyszerűen berendelik Alibabáról vagy Ebayről a termékeiket, esetleg egyedi arculatot nyomnak rájuk. Ez a megoldás a mostani helyzetben sokakban ellenérzést kelthet, azonban, ha saját készítésű termékekben gondolkodsz, eljött a te időd! Sokan támogatják a hazai vállalkozókat kézműves termékek vásárlásával. Akár egyedi lakásdizájn termékeket is varrhatsz vagy horgolhatsz, most ugyanis sokan fognak lakásfelújításba. Nézz szét a #vegyélhazait Facebook csoportban további ötletekért!

Ha megvan az ötlet, akkor már „csak” a megvalósítás van hátra. Jól jönne ehhez is némi támogatás?

Dallos Zoltán, az „Alkalmazottból vállalkozó” c. könyv szerzője egy INGYENES online kurzus keretében segít az első lépésekben, és kellő inspirációt ad ahhoz, hogy a vállalkozásötleted ne csak álom maradjon.

Töltsd ki az alábbi mezőket, és már érkezik is a vállalkozásindítási muníció az e-mail fiókodba! 😉

One thought on “Vállalkozást indítanál? – Íme néhány olcsó és könnyen megvalósítható ötlet!

Vélemény, hozzászólás?