Érdekel a pszichológia? Ezeket az Instagram oldalakat követned kell!

… mert bizony az Instagram nem csak arra való, hogy ismerőseink vagy számunkra ismeretlen emberek fotóit nézegessük nap mint nap és hasonlítsuk össze azokat a saját életünkkel.

Ha tudatosak vagyunk abban, hogy kiket követünk, akkor az Instagram feedünket számos hasznos tartalommal is megtölthetjük, melyekből tanulhatunk, inspirálódhatunk és még akár az önismeretünket is fejleszthetjük. Összegyűjtöttük nektek a kedvenc pszichológiával, önismerettel foglalkozó Instagram oldalainkat.

 

Mélylevegő Projekt

A @melylevegoprojekt néven megtalálható oldalt pszichológusok alapították azzal a céllal, hogy a hangulatzavarokról – mint például a depresszióról vagy a szorongásról – tudományosan és egyben érthetően kommunikáljanak. Fő céljuk, hogy a hangulatzavarokban szenvedők ellen irányuló megbélyegzést csökkentsék és közérthetőbbé tegyék azokat a témákat, melyekről korábban „tabu” volt beszélni.

Az oldalon böngészve többek között kipróbálhatunk egy konkrét érzelemszabályozási módszert; megtudhatjuk, hogyan kezeljük, ha szorongás tör ránk; megtörhetjük a depresszióval és a szorongással kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket és még további számos hasznos, gyakorlatias módszert sajátíthatunk el. Az oldal célközönségéhez tartozhat az, aki küzd szorongással vagy depresszióval, vagy ismer ilyen embert a környezetében, és szeretne segíteni vagy jobban megérteni a működését. Ezenkívül azonban bárkinek ajánljuk, akit érdekel a pszichológia, mert igényes tartalmaikból sokat lehet tanulni, illetve gyakorlataikat mindannyian tudjuk használni életünk során.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mélylevegő Projekt (@melylevegoprojekt) által megosztott bejegyzés

Pszinapszis

A Budapesti Pszichológiai Napok @pszinapszis néven megtalálható profilja szintén számos izgalmas, hasznos és tartalmas posztot rejt a pszichológia iránt érdeklődőknek. Megtudhatjuk például, hogy mit érdemes kérdezni egy egyszerű „hogy vagy?” helyett, vagy hogyan tudunk túllendülni egy nehéz napon, olvashatunk inspiráló hétkezdő gondolatokat, tájékozódhatunk a kiégéssel kapcsolatos tévhitekről, az önszabotázsról, szeretetnyelvekről, párkapcsolatról, emellett kipróbálhatunk relaxációs technikákat vagy megtanulhatjuk, hogyan tudjuk visszaszerezni a kontrollt. Időszakosan kreatív és elgondolkodtató sablonokkal és kampányokkal is jelentkeznek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Budapesti Pszichológiai Napok (@pszinapszis) által megosztott bejegyzés

Jakobovits Kitti pszichológus

Az @olvasopszichologus oldalát Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta hozta létre. Mindenképpen ajánljuk azoknak, akik kedvelik az irodalmat és/vagy a pszichológia iránt is érdeklődnek. Idén adventkor elindult a #terapiasversem gyűjtemény, amely olyan verseket foglal magába, amik fontosak vagy sokatmondók számunkra és azokat ezzel a hashtaggel meg is osztjuk. Kitti inspiráló posztjaival megmutatja, milyen ereje van a szövegeknek, az irodalmi alkotásoknak, legyen szó versekről, novellákról vagy regényekről. Rávilágít, mennyit segíthetnek ezek az önismeretünk fejlődésében és az egyes élethelyzeteink megértésében/átvészelésében/mélyebb megértésében.

Mind Art

A @mindart.pszichologia oldalát szintén pszichológusok alapították. Tartalmaik között találhatunk kreatív, hasznos és könnyen alkalmazható önismereti feladatokat, öngondoskodási gyakorlatokat, stressz túlélési kalauzt, naplógyakorlatokat és inspiráló idézeteket is. Nemrégiben megjelent kreatív önismereti határidőnaplójuk is, amiről már egy korábbi cikkünkben is írtunk. Az oldalt jó szívvel ajánljuk nektek, amennyiben érdekel titeket az önismeret és a kreativitás.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mind Art (@mindart.pszichologia) által megosztott bejegyzés

MargaréTalány

A @margaretalany, azaz Martos Juli illusztrációi szintén pszichológiai témákat feszegetnek, melyek szemléletességükből és kreativitásukból adódóan igencsak elgondolkodtatók és nagy erővel bírnak. A tartalmak szólnak például a pihenés és az öngondoskodás fontosságáról, a ruminációról, az érzelmek felvállalásáról vagy a karantén hatásairól is. Számos olyan grafikát találhatunk Juli munkái között, melyek hatásos módon tartanak tükröt életünk egy-egy szelete elé.

Reméljük, ti is legalább olyan lelkesen fogtok inspirálódni és tanulni a fenti oldalak posztjaiból, mint mi! Kellemes időtöltést kívánunk hozzá!

 

Szerző: Novák Dóra

Vélemény, hozzászólás?