frissdiplomas

Ezért buknak meg az újévi fogadalmaid – 5 tipp az önkontroll növeléséhez

Előfordult már veled, hogy elhatároztad, innentől belevágsz az egészséges életmódba, de egy pékségből ínycsiklandó illatok áradtak és te éppen éhes voltál…? Vagy eltervezted, hogy este nyelvet tanulsz, ám a kedvenc sorozatodnak éppen premierje volt…? Valószínűleg számos hasonló esetet tudsz feleleveníteni, egy azonban mindegyikben közös: a főszereplő ilyenkor az akaraterőd, vagyis pontosabban annak a hiánya. Hogyan edzd a saját önkontrollodat, hogy amikor kell, nemet tudjmondani a csábításra?

 

1. Vállald a felelősséget!

Az önfegyelem alapja, hogy saját magadat tekinted felelősnek a cselekedeteidért, azaz tisztában vagy vele, hogy te tartod kontroll alatt a tevékenységeidet. Minden esetben tehát, amikor külső tényezőre fognád a halogatást, emlékeztesd magad, hogy a te kezedben van az események irányítása, és rajtad áll, mit hozol ki belőlük.

frissdipomas
A több lépésre lebontott célok kevésbé vezetnek kudarcélményhez, hiszen a kisebb teendőket könnyebb elvégezni.

 

2. Megfelelően határozd meg a célod!

A céljaink vezérlik a döntéseinket. Minél konkrétabban tudsz megfogalmazni egy célt, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az megvalósítható lesz. Egy hatékony cél („SMART cél”) specifikus, mérhető, elérhető, releváns és időben korlátozott. A több lépésre lebontott célok kevésbé vezetnek kudarcélményhez, hiszen a kisebb teendőket könnyebb elvégezni, kisebb annak az önkontrollnak a mennyisége, amit eközben egyszerre mozgósítanod kell.

 

3. Olyan célt válassz, amely motivál!

Egy cél pedig akkor tud motiválni, ha annak értéke van. Minél jobban vágysz egy cél elérésére, annál többet vagy képes megtenni érte. Minél magasabb tehát egy cél értéke a számodra, annál nagyobb a siker valószínűsége és annál kitartóbb leszel mellette.

 

4. Bízz magadban!

Az önkontroll fenntartása attól is függ, mennyire hiszünk abban, hogy meg tudunk valamit csinálni. Önbizalomépítő gyakorlatokról már korábban is írtunk, érdemes lehet ezeket bevetni, hiszen ha saját képességeidben hiszel, céljaidhoz is közelebb kerülhetsz.

 

5. Alakítsd környezetedet is a céljaidhoz igazítva!

Azaz, ha egészségesen szeretnél étkezni, ne tarts otthon doboznyi édességet, ha pedig eltervezted, hogy este tanulsz, ne menj fel addig a Netflixre megnézni a kínálatot, míg nem végeztél. Azzal, hogy tudatosan kiiktatod a csábítást okozó tényezőket, figyelmedet sikeresebben irányíthatod célkitűzéseidre.

 

+1 Tanuld meg kezelni a stresszt!

Általában akkor hozunk rossz döntéseket, ha fáradtak, éhesek vagy frusztráltak vagyunk. Eddz rendszeresen, aludd ki magad és figyelj a fiziológiás szükségleteidre, mert ha ezek rendben vannak, könnyebben mondasz nemet a csábításokra. Stresszes szituációkban előbb igyekezd megnyugtatni magad, mielőtt meggondolatlan döntéseket hozol.

 

Reméljük, a fenti tanácsok hasznos alapot adnak ahhoz, hogy sikeresen tudj fókuszálni céljaidra és önkontrollt tudj gyakorolni, amikor arra szükséged van.

 

Felhasznált források:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/science-choice/201703/10-strategies-developing-self-control

https://www.forbes.com/sites/francesbridges/2018/06/28/5-ways-to-improve-self-control/?sh=75b705c521d5

 

Szerző: Novák Dóra