tapasztalatot

„A tapasztalatot jobban figyelembe veszik, mint az oktatást vagy magát a diplomát” – interjú az AIESEC-kel

Gondolkoztál már azon, hogy külföldi tapasztalatot szerezz? Pályakezdőként az önkénteskedés, a hallgatói szervezetben szerzett tapasztalat hatványozottan számít, hiszen képes ellensúlyozni akár a szakmai tapasztalataid hiányát is. Ha pedig mindezt külföldön valósítod meg, az a nyelvtudásodról is többet árulhat el, mint egy nyelvvizsga. De mikor és hogyan lesz lehetőséged minderre a vírushelyzet árnyékában? – az AIESEC nemzetközi nonprofit diákszervezetet kérdeztük.

Önkéntes lehetőségeket kínáló nemzetközi szintű nonprofit szervezetként feltételezem, erőteljesen érintett benneteket a vírushelyzet. Mi volt a legnagyobb kihívás?

A legnagyobb kihívást az jelentette számunkra, hogy a határzárral a legfőbb tevékenységünk – a diákok önkéntes programra vagy szakmai gyakorlatra utaztatása – nem volt lehetséges. Ki kellett találnunk, hogyan tudjuk fenntartani a szervezet működését a fő tevékenységünk hiányában, illetve fenntartani a tagság lelkesedését, és új feladatköröket kitalálni, hogy ebben az időszakban is a lehető legtöbb lehetőségük legyen a személyes és professzionális fejlődésre.

Milyen lehetőségeket kínált számotokra a változás?

Az, hogy minden eseményünket online platformokra vigyünk át, egyrészt kihívás volt, másrészt pedig új irányvonalat mutatott, hogy online is ugyanúgy lehet hatékonyan együtt dolgozni a tagsággal, és hogy bizonyos meetingeket akár a jövőben is lehet online formában tartani.

A partnereitek között jelentős számban találhatók multinacionális vállalatok. Mennyire esett vissza a lehetőségek száma a vírushelyzet hatására?

A határzár miatt abszolút nem tudtunk embereket utaztatni se az országba, se külföldre. Így folyamatosan kommunikálni kellett a partnerekkel a változásokról, fenntartani a partnerkapcsolatot annak ellenére is, hogy nem tudtunk nekik embereket biztositani a különböző lehetőségekre. Illetve a programok iránt érdeklődő emberekkel is folyamatosan fenn kellett tartanunk a kapcsolatot, hogy a vírus után is legyen kedvük részt venni egy AIESEC-es programon.

A jelentkezők oldaláról tartotok attól, hogy csökkenni fog a külföldre látogatási kedv?

Valószínűleg csökkenni fog, főleg a külföldön történő önkénteskedés iránti kedv, ezért nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni a külföldi szakmai gyakorlati programunkra, hiszen előfordulhat az a helyzet, hogy Magyarországon csökken a munkahelyek és gyakornoki lehetőségek száma, így sok diák külföldön keres szakmai gyakorlatot. Ebben az AIESEC mindenképp segíteni szeretne, hogy ne maradjanak a diákok gyakorlati helyek nélkül.

Milyen lehetőségek futnak jelenleg is nálatok? Mikor lehet a legkorábban kiutazni?

A legkorábbi kiutazási lehetőség szeptemberben lesz, addig globális szinten nem engedélyezett a szervezet nevében lehetőségeket teremteni. Szeptembertől is figyelünk arra, hogy olyan országokban kínáljunk lehetőségeket a diákoknak, ahol nagyobb a biztonság a vírushelyzetet tekintve, és kevesebb a fertőzött. Lehetőségek terén a koronavírusból jobban felépült országokban bőven lehet találni mind önkéntes programot, mind gyakorlati lehetőséget.

 

Milyen kilátásokkal számoltok az év második felére?

Az év második felében mindenképp nagyon hangsúlyt fogunk fektetni a gyakornoki lehetőségekre. Hisz nagyobb az esély arra, hogy itthon sok diáknak nem lesz lehetősége szakmai gyakorlat helyet találni, így azoknak is szóba kerülhet a külföld, akik eddig erre nem tekintettek opcióként. Ezenfelül nagy hangsúlyt fogunk helyezni a tagság fejlesztésére is, és hogy a vírushelyzet ellenére is legyen minél több új tagja a szervezetnek.

 

Milyen területeken kínáltok majd lehetőségeket?

Nagyon sok területen vagyunk jelen és kínálunk gyakornoki lehetőséget. Elsősorban az üzleti vonalon: marketing, HR, business development, pénzügy területeken illetve az IT és mérnöki területeken is rengeteg partnerünk van, akik várják a tehetséges és lelkes fiatalokat. A másik gyakornoki lehetőség tanítással kapcsolatos, így azok számára, akik ezen a területen szeretnének elhelyezkedni, ezt ajánljuk. Mindkét program egy új megközelítés alapján lett bevezetve a szervezetbe július elején, több pozícióval és partnerrel dolgozunk, valamint már a rövid távú (6-12 hetes) FIZETETT szakmai lehetőségek is elérhetők, így segítve a pályakezdők elhelyezkedését és megélhetését az adott országban, ahol munkát vállalnak. Keressétek a Global Talent és Global Teacher programokat!

 

Miért érdemes rajtatok keresztül munkát vállalni?

Mi az AIESEC-nél nagyon sokrétű lehetőségeket kínálunk, különböző szakmákban. Ha egy szóban kellene válaszolni, annyit mondanék, tapasztalat. Szerintem jelenleg egy embernek nem a diploma, vagy az oktatása az, amit első sorban figyelembe vesznek, hanem a tapasztalata. Az AIESEC-nél rengeteg olyan külföldi lehetőségre lehet jelentkezni, melyek egyéb esetben szinte elérhetetlenek lennének. Emellett fontos kiemelni, hogy amennyiben szakmai gyakorlat gyanánt választana valaki minket, a cégektől kapott fizetés is elég vonzó lenne.

 

A jelentkezés és a kiválasztási folyamat után segítetek a jelentkezőknek az utazás megszervezésében. Miben számíthatnak rátok a program résztvevői?

Nagy figyelmet szánunk jelentkezőinkre, így, amint biztossá válik az útjuk, velük közösen kezdünk bele a szervezésbe. Részünkről ebbe beletartozik a szállás és étkezés után való érdeklődés, erről való értekezés a fogadó vállalattal, ezen kívül egy felkészítő folyamat. A felkészítés során megbeszéljük velük a program minden részletét, és, hogy a cégnek milyen kötelességei vannak ott léte során. Amint kiutazott, hetente felvesszük vele a kapcsolatot, hogy a program minőségének ellenőrzése mellett a felmerülő problémáira is megoldást találjunk.

Ha jól tudom, nem szükséges AIESEC-tagnak lenni a programban való részvételhez. Kiknek érdemes csatlakozniuk mégis a szervezethez?

Valóban nem szükséges csatlakozni a szervezethez, sem a szakmai, sem az önkéntes programban való részvételhez. Én személy szerint az AIESEC-et kétféle embernek szoktam ajánlani. Az első típus az, aki szeretne valami hasznosat tenni fiatal évei alatt, és hozzá járulni a Föld jobb hellyé tételéhez. A második pedig, aki többre és jobbra vágyik. Az AIESEC-ben meg lehet tapasztalni az emberek vezetését, a marketinget, és sok hasonló dolgot, amihez általában egy nagy cégnél kellene dolgozni. Végül, de nem legutolsó sorban pedig a partnereink által tartott előadásokat és workshopokat tudnám kiemelni, mely a cégbe való belelátáson kívül rengeteg tudással és új készséggel lát el minket.

Melyik a legnépszerűbb úti célotok?

Legnépszerűbb úticélnak Németországot emelném ki. Az ottani programok minősége az egyik legkiemelkedőbb és az egyik legjobban fizető. Általánosan az emberek szeretnek a közelben lehetőséget találni.

Mennyi idő szükséges ezeknek a külföldi utaknak a megszervezéséhez, és mi az, amire most még inkább oda kell figyelni?

Változó, ugyanis sok múlik a fogadó oldalon és a programban szereplő cégen is. Mi próbáljuk ezt az időintervallumot minél jobban csökkenteni, de középértékként egy 2-2,5 hetet mondanék. Amire pedig mindenképpen oda kell figyelni, az a célország egészségügyi és gazdasági helyzete. Rengeteg ország nem tudja ugyanazt biztosítani, mint eddig, sokan pedig, mivel nem épültek fel eléggé még az elmúlt hónapokból, gyakornokokat sem fogadnak. Ezért nagyon fontos, hogy az úticélt még jobban megválogassa az ember.

 

Ha szeretnél többet tudni az AIESEC lehetőségeiről, látogass el a weboldalukra!

Vélemény, hozzászólás?