dorsum

„Egy kávé mellett szeretjük megváltani a világot” – interjú a Dorsummal

A Dorsumról három fontos dolgot tudtam a velük készült interjú előtt: több mint 20 éve indultak banki rendszereket fejlesztő startupként, a Budai vár impozáns környezetében található az irodájuk, és nagyon egyedi a gyakornoki programjuk, amelyben fejlesztőket és üzleti elemzőket keresnek.

Nagyon érdekelt, hogyan működnek együtt az IT-sok és a gazdasági beállítottságúak, és hogy a ma már 250 fős cég megőrzi-e egykori „startupos” hangulatát. Ezekre mind választ kaptam Lele Diána, HR Generalistától és Mihucza Viktória, Junior IT Recruitertől, valamint azt is elárulták, hol keresheted őket, ha kedvet kaptál a csatlakozáshoz. ?

 

Hogy éltétek meg az elmúlt hónapokat?

Egyedi helyzetben voltunk, mert még március 13-án, a kormányzati döntés előtt „karanténba” vonultunk. A Budai vár közelében találtak egy második világháborús bombát, emiatt evakuálták a környéket. A bomba hatástalanítása miatt home officeból dolgoztunk, így lehetőségünk nyílt, hogy éles helyzetben teszteljük ezt a fajta működést. Ezt követően június második hetéig mindenki távmunkából dolgozott, majd június közepétől egy, júliustól pedig heti két napot jártunk be. Természetesen aki ennél több időt szeretett volna bent tölteni, az is megtehette ezt, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett. Az augusztus végi esetszámok növekedése miatt ismét visszaálltunk a tavaszi működési rendre és otthonról folytatjuk a munkát.

 

Van változás a kiválasztási folyamatotokban?

Az idei évben az általunk nagyon kedvelt és évek óta a Gyakornoki Program alapját képező kiválasztási formát – az egymás megismerésén, a játékos, de ugyanakkor különféle hard és soft kompetenciákat mérő helyzetgyakorlatokra és szituációs játékokra épülő Assessment Centert (=értekelő központot) – mellőznünk kellett. Így a „személyes” interjúk a jelölt és a szakmai oldal bevonásával a virtuális térben történtek.

 

Mitől különleges a Dorsum Gyakornoki Programja?

A Gyakornoki Programunk hosszú múltra tekint vissza. Ez a 17. év, hogy fejlesztő és üzleti elemző gyakornokokat indítunk útjukra. ? Amit a gyakornokaink is ki szoktak emelni: az a játékos és nagyon jó hangulatú kiválasztás. Jó látni, hogy azok is, akik eleinte feszengve jönnek be, feloldódva és mosollyal az arcukon távoznak. A kiválasztást követően egy olyan oktatási tematikával és programmal készülünk, ami nemcsak egyedülálló a piacon, de a keretén belül a szakma legjobbjaitól lehet tanulni és ellesni a fortélyokat.

Az oktatás alatt egy nagyon összetartó közösség jön létre, közös Facebook csoportot vagy Messenger beszélgetést indítanak, ahol egymást segítik az oktatás alatt. Öröm látni, hogy sok esetben azokkal is megmarad a kapcsolat, akik a vizsga után nem kerülnek be a programba. Azzal, hogy egyszerre több gyakornok érkezik hozzánk, hiszünk benne, hogy megkönnyítjük számukra a beilleszkedést és a vállalati integrációt.

Az írásbeli és a szóbeli vizsgán csak azt kérjük vissza, amit az oktatás során leadtunk. Vannak olyan anyagrészek, amelyek könnyebben elsajátíthatók, viszont bizonyos oktatások teljes egészében gyakorlatorientáltak, így a siker záloga a szorgalom, az otthoni gyakorlás és az órákon való részvétel. ?

Juniorként tehát már rögtön egy közösségbe csöppennek bele gyakornokaink. Emellett az első hat hónapban egy tapasztalt mentor szakmai iránymutatásával kihívást jelentő éles projektekben vehetnek részt. Színes képzési portfóliónknak köszönhetően a későbbiekben lehetőség van más projektekben is részt venni.

 

A Dorsumnál a kiválasztást követően oktatáson vehetsz részt, ahol a szakma legjobbjaitól tanulhatsz. Emellett egy mentort is kapsz, aki segíti a beilleszkedésed és éles projektekbe is bevon.

 

Melyik a gyakoribb? Fejlesztőből elemző, vagy fordítva?

Az üzleti elemzőknél gyakrabban fordul elő, hogy elkezdenek a technológia iránt érdeklődni és a programozásba, kódolvasásba is belekóstolni, minthogy egy fejlesztő gazdasági és pénzügyi elemzésekbe és hozamkalkulációkba bocsátkozzon. De mindkettőre van nálunk példa! ?

 

Junior pozíciót betöltő kollégáitok kizárólag gyakornokaitokból kerülnek ki vagy „külsősként” is lehet hozzátok jelentkezni?

Nemcsak a Gyakornoki Program keretén belül lehet hozzánk bekerülni juniorként, habár nagyban építünk erre az utánpótlást képző lehetőségünkre.

 

Milyen szempontokat vesztek figyelembe egy fejlesztő gyakornok kiválasztásakor?

Elsősorban informatikai vagy mérnökinformatikus vénával rendelkező pályakezdőket és friss diplomásokat keresünk. Fontos a tanulás iránti vágy és az elkötelezettség, valamint az alap programozói ismeretek megléte, hiszen erre tudunk az oktatás során is építkezni.

Van nálunk olyan pályamódosító is, aki biztonságtechnikai mérnökként végzett, de időközben rájött, hogy az IT világa vonzza. Egy programozó bootcamp elvégzése után sikeres felvételt nyert a Gyakornoki Programunkba és most az egyik legtehetségesebb fejlesztőnk. ?

Nem követelmény, de a nálunk dolgozó fejlesztők a szabadidejükben is olyan szakmai blogokat követnek, ahol nemcsak a tudásukat tudják naprakészen tartani, de a legújabb technológiai megoldásokról is első ízben tudnak tájékozódni.

 

És az üzleti elemző gyakornokok esetében?

Elsősorban gazdasági, pénzügyi vagy gazdaságinformatikus tanulmányokat folytató jelentkezőket keresünk, de ugyanúgy fontos a nyitottság. Ha valakit érdekelnek a pénzpiaci innovációk, a bankok technológiai újdonságai, nálunk megtalálja a helyét. Esetükben fontos a magabiztos kommunikációs szintű angol nyelvtudás is, külföldi ügyfeleink és projektjeink miatt.

 

Miért szerettek ti a Dorsumnál dolgozni?

Szeretünk a budai vár közelében, egy csendes és zöld környezetben dolgozni. Egy kávé mellett szeretjük megváltani a világot, de ha az nem is mindig sikerül, akkor biztos egy probléma megoldásán vagy egy innováción ötletelünk.

Az új kollégák nagyon gyorsan fel tudják venni a fonalat és be tudnak illeszkedni bármelyik csapatba.

Én személy szerint nagyon szeretem azt a diverzitást, ami a sokszínű múltunkból táplálkozik: van nálunk ex-bankár, volt Big4-os tanácsadó, innovátor, „startupper”, zenész, maratonfutó, jóga oktató és még sorolhatnám. A Dorsum nemzetközi jellegét és kulturális diverzitását gazdagítja az ügyfélkörünk mellett bolgár és román csapatunk.

Nálunk kevésbé lehatároltak a feladatok mint egy multinál, így kollégáinknak lehetőségük nyílik arra, hogy olyan feladatokban próbálják ki magukat, bontogassák szárnyukat, ami egyébként más szervezeti struktúrában nem feltétlen tartozna a feladatkörükbe. Bár már 250-en vagyunk, a cég továbbra is a nyitott ajtók politikáját folytatja.

Na és persze az sem utolsó szempont, hogy isteni a hangulat egy-egy csapatépítőn, itt tudjuk igazán kiengedni a fáradt gőzt! 😉

 

 

Szerintetek mi az a tulajdonság, amivel érdemes rendelkeznie egy Dorsum-csapattagnak?

Néha egy kicsit „MacGyvernek” kell lenni – szükség van a jó humorérzékre, a változásokhoz való gyors alkalmazkodási készségre, jó time managementre és problémamegoldásra, valamint határozottságra.

Mit szeretnek még a juniorok a kiválasztáson kívül?

A program lezárását követően mindig megkérdezzük őket, hogyan élték meg a kiválasztási folyamatot és mi az, amin változtatnának. Fontos számunkra a konstruktív visszajelzés! Imádják a közvetlenséget, nagyra értékelik, hogy úgy csöppennek bele a vállalat vérkeringésébe, hogy már ismert terepen mozognak. ? A folyamatos integráción kívül a nálunk elérhető fejlődési lehetőséget emelik ki mint pozitívum. A legtöbb gyakornok a vezetőjével és a számára kijelölt mentorral is jó viszonyt ápol.

 

Elég különböző személyiségtípusokat kell integrálnotok a szervezetbe. Más-más közegből érkeznek a fejlesztők és a „közgázosok”. Ezt hogyan menedzselitek?

Általában már a kiválasztás során is látjuk, hogy ki milyen személyiségtípus. Az oktatás végére még élesebben kirajzolódik, hogy ki melyik csapatban érezné jól magát és melyik technológia iránt érdeklődik komolyan.

Emellett a csapatépítő rendezvényeink is támogatják, hogy mindenki megtalálhassa azt, akivel jól érzi magát és a más-más osztályon lévőkkel is személyes kapcsolat, interakció alakulhasson ki. A nagyobb csapatépítők mellett az egyes teamek is szerveznek összejöveteleket. A kertben van egy erre a célra kiépített sütögető helyünk is, ahol kora tavasztól nyár végéig szoktunk bográcsozni és főzőcskézni.

 

Milyen karrierlehetőségek állnak a pályakezdők előtt a Dorsumnál?

Ahogy már korábban is említettem, a Dorsum nagy hangsúlyt fektet a kollégák képzésére és évről évre a lehető legszínesebb és legszélesebb spektrumú képzési portfólió összeállítására. Így számos példa van arra, hogy gyakornokainkból vezető fejlesztő vagy vezető üzleti elemző, üzleti vagy technikai architekt, csapatvezető vagy egy-egy üzletági vezető került ki.

 

Banki rendszereket fejlesztő cégként hogyan érintett titeket az elmúlt fél év?

Ez az év szektortól függetlenül minden szervezet számára kihívást jelentett és tanulságokkal szolgált. Rávilágított arra, hogy fel kell készülni a megszokottól eltérő működésre (akár a tartósabb távmunkára is), szükség van bizonyos munkafolyamatok újragondolására vagy akár átszervezésére, illetve foglalkozni kell azzal is, hogyan lehet egy ilyen helyzetben megoldani a személyes interakciók és a csapat hiányát.

Sajnos vannak olyan ágazatok, akiket a vírus okozta körülmények jobban érintettek (turizmus & vendéglátás, autóipar, stb.). Azt gondolom, hogy az IT szektorra, illetve szűkebb értelemben a banki IT-ra, amiben mi mozgunk, kevésbé volt olyan negatív hatással, mint a korábban említett ágazatokra.

A bankok és az ügyfeleink számára az első 3-4 hét nagy sokk volt, amit mi is megéreztünk a projektek lassulásán. Ez a megtorpanás egy természetes tűzoltás volt. Mindenki a saját személyes biztonsági intézkedéseivel, üzleti helyzetének elemzésével és költségvetési pályájának újratervezésével volt elfoglalva. Amikor egy bank plexifalakat állít, és tízezer ember távmunkájának a megoldhatóságán dolgozik, akkor nem jut idő a fejlesztési döntésekre és az innovációs kérdések is egyértelműen háttérbe szorulnak.

A pandémiás időszakban kiemelt figyelmet fordítottunk a megtartásra, online „konferenciákon” vettünk részt és sokat beszélgettünk szakmabeliekkel azokról a legjobb gyakorlatokról, amelyek segítenek egy ilyen helyzetben munkáltatóként és munkavállalóként is átlendülni a nehézségeken.

Sokkal nagyobb figyelem összpontosult a kollégák mentális egészségére, a beszélgetések mellett igyekeztünk egy kéthetente megjelenő ún. „karantén hírlevél” keretében ötleteket és tippeket adni azzal kapcsolatban, hogyan lehet határt húzni a munka és a magánélet között. Kollégáink ajánlásával könnyen elkészíthető receptötletekkel lehetett gazdagítani a repertoárt, a kisgyerekesek számára otthon is könnyen megvalósítható kézműves foglalkozásokat szedtünk csokorba, valamint sorozat és filmajánlót, és „karantén mixet” (Spotify listát) készítettünk.

 

Mik a várakozásaitok az év további részére?

Folytatjuk a kiválasztást, gőzerővel készülünk a jövő év elején induló üzleti elemző gyakornoki programunkra, amelyről az érdeklődök az alábbi linken tudnak bővebben tájékozódni: http://vanmarprogramod.hu/

Nemcsak junior, hanem érdekesebbnél érdekesebb szenior pozíciókra is keresünk lelkes kollégákat! Ezekről bővebben itt: https://www.dorsum.eu/career/

 

Szerző: Kurinyec Anna

Vélemény, hozzászólás?