önéletrajz

5 önéletrajz hiba, amit lehet te is elkövetsz

Már jó néhány helyre beadtad a jelentkezésedet, de nem érkezett visszajelzés? Lehet, hogy a visszajelzés hiánya mögött a nem megfelelő CV áll, hiszen a megnyerő önéletrajz kulcsfontosságú tényező álmaid állásának megszerzésében. Több száz CV áttekintése után, ebben a cikkben összegyűjtöttük azt az 5 hibát, amelyek a leggyakrabban fordulnak elő, ha önéletrajzírásra kerül a sor. Mindenképpen ellenőrizd le őket te is a saját önéletrajzodban még ma! 

Lássuk, melyik az az 5 hiba, amit talán te is elkövettél már: 

1. Nem szabtad a pozícióra az önéletrajzodat

Ha csak egy hibát javítasz ki a CV-dben, akkor az legyen ez. Az önéletrajzodnak tartalmaznia kell azokat a releváns skilleket és tudást, amelyekre az adott pozícióhoz szükséged van. Egy túl általános önéletrajz azonban nem emeli ki megfelelően a releváns készségeket és tapasztalatokat, amelyek megfelelnek a munkaköri követelményeknek. Ha minden, az adott pozícióhoz nem kapcsolódó kvalifikációd beleírod, az jöhet le a szakembernek, aki olvassa, hogy nem olvastad el az álláshirdetést, és nem gondoltad át, mire lehet kíváncsi a HR-es. Nem kell gondolatolvasónak lenned, mindössze mérlegeld célirányosan, hogy mely képzéseid és eredményeid lehetnek relevánsak a cég számára.

Ha pályakezdő vagy, gondold át, milyen készségekre tettél szert az egyetemen vagy a diákmunkáid során, amelyek igazolják, hogy megfelelsz a hirdetésben felvázolt kritériumoknak!

Olvasd el ezt is: Mit írj az önéletrajzodba, ha nincs tapasztalatod?

2. Nem derül ki, miben van tapasztalatod

Nem fejtetted ki eléggé a feladataidat, vagy csak a pozícióneveket adtad meg? A néhány szavas feladatleírások nem tükrözik megfelelően az erősségeidet. A munkáltatók ugyanis leginkább kézzelfogható eredményeket szeretnének látni az önéletrajzban, nem csak a munkaköri feladatok felsorolását. Kerüld az olyan homályos megfogalmazásokat, mint az „xy munkatárs munkájának támogatása” vagy a „szervezési feladatok”. Érdemes inkább eredményközpontú szemlélettel hozzáállnod a tapasztalataid kifejtéséhez és konkrétumokat megfogalmaznod! Demonstráld az eredményeidet elért számokkal, százalékokkal vagy teljesítménymutatókkal (KPI). Ezek sokkal hatásosabbak és jobban megragadják a HR-es figyelmét.

3. Sablon soft skilleket használtál, vagy teljesen kihagytad őket

Az 5 hiba közül talán ez a legenyhébb, azonban óriási versenyelőny, ha ezen a téren egyedinek mutatkozol. A soft skillek éppolyan fontosak manapság, mint a szakmai tudás. Ne kövesd el azt a hibát, hogy Ctrl+C, Ctrl+V-zed az elvárásokat az álláshirdetésből, vagy olyan jolly jokereket használsz, mint a „jó csapatjátékos”, esetleg teljesen elhagyod őket. Nézz utána a cégnek, és amennyiben lehetséges, a csapatnak is, majd gondold végig, milyen embert várhatnak! Emeld ki azokat a konkrét soft skilleket, amelyek a megpályázott állás szempontjából relevánsak, és visszacsatolva az előző ponthoz, a feladataid részletezése során konkrét példákkal mutasd is be, hogyan használtad ezeket a készségeket korábbi munkaköreidben.

Olvasd el ezt is: 10+1 tuti tipp a szakmai önéletrajzhoz

4. Struktúra és formázás hiánya

Fontos, hogy az CV-d letisztult, áttekinthető és logikailag jól felépített legyen. A zsúfolt vagy rosszul formázott önéletrajz megnehezítheti a HR-es számára annak elolvasását és feldolgozását. Az olvashatóság javítása érdekében használj következetes formázást, például legyenek címsorok (pl. „Tapasztalat”, „Tanulmányok”), felsorolások, és a betűméret (11-12-es betűméret) és sorköz is legyen megfelelő. Kerüld a nehezen olvasható betűtípusokat. Figyelj arra, hogy az egyes részek logikai sorrendben kövessék egymást. Fontold meg egy modern és letisztult design használatát, amely professzionalizmust tükröz.

A CV-d ne haladja meg a 2 oldal terjedelmet, ha kevesebb, mint 10 év tapasztalatod van.

5. Lemaradt a kísérőlevél

Nyolcadikban úgy küldtem el egy beadandót az irodalomtanáromnak, hogy nemes egyszerűséggel csatoltam a fájlt. (Mentségemre szóljon, hogy elég specifikus levéltárgyat írtam). Mint kiderült, sok bűntársam akadt. Az irodalomtanárom már akkor figyelmeztetett minket, hogy ha hivatalos e-mailt írunk, fejtsük ki, mi a célunk a csatolmány elküldésével.

Bár nem mindig szükséges, egy jól megírt kísérőlevél jelentősen javíthatja az esélyeidet. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget arra, hogy elmagyarázd, miért te vagy az ideális jelölt az adott pozícióra. A kísérőlevél esetében is fontos, hogy csak úgy, mint az önéletrajz, a kísérő levél is legyen az adott pozícióra szabva.
A kísérőleveled tartalmazza:

  • hol találtad a hirdetést,
  • mi tetszett meg a pozícióban,
  • és miért gondolod, hogy te vagy az alkalmas jelölt a pozícióra!

Ne feledkezz meg arról sem, ha konkrét levéltárgyat kérnek, mert előfordulhat, hogy a HR-es erre szűr rá, és így elsiklik a jelentkezésed felett.

Szerző: Kurinyec Anna, Varga Zsófia

frissdiplomas.hu-nál mindent megteszünk azért, hogy élménytelibbé és egyszerűbbé tegyük az elhelyezkedés, a karrierépítés folyamatát. Az egyetemistáknak és pályakezdőknek szóló karrierportálunk mellett tevékenységünk legújabb eleme Magyarország első élményközpontú állásbörzéje, a JOBVERSE Állásbörze. Csatlakozz, és emeld a karriered a következő szintre velünk! Tetszett a cikk? Küldd el valakinek, akinek szintén hasznos lehet!

Ha ismersz olyat, akinek jól jönne ez a lehetőség, oszd meg vele ezt a cikket! 🙂

One thought on “5 önéletrajz hiba, amit lehet te is elkövetsz

Vélemény, hozzászólás?