Vizsgaidőszak

A leghatékonyabb napi rutin a vizsgaidőszak alatt

Pizsamában, kótyagosan egy kávéval leülni a jegyzetekhez, halogatni a felkészülést, stresszelni a tételek miatt, a végén pedig túlterhelni magad és elveszíteni a motivációt... Ismerősen cseng? Ez különösen igaz lehet a vizsgaidőszak idején, azonban nem kell szenvedésként megélned ezt az időszakot! Egy hatékony napi rutin kialakítása nagyban hozzásegít a sikeres felkészüléshez és a nyomás elkerüléséhez – ehhez adunk most cikkünkben néhány tippet.

Miért van szükség napi rutinra?

Hallgatóként elengedhetetlen, hogy legyen egy jól bevált napi rutinod, hiszen lehetővé teszi, hogy elegendő időt szánj mindarra, amit meg kell tenned, és mégis maradjon szabadidőd kikapcsolódni. Emellett segít abban is, hogy produktívabb, szervezettebb és kevésbé stresszes legyél, valamint, hogy hosszabb távon előre tudj tervezni. Ugye nem is hangzik rosszul?

A napi rutinodon belül kialakíthatsz egy tanulási rutint is, ami azt jelenti, hogy minden nap ugyanabban az időben tanulsz. Ha megszokod a rutint, a tanulás is könnyebbé válik. Ne aggódj, a rutinodnak nem kell bonyolultnak és percre pontosnak lennie, a lényeg az, hogy neked működjön és segítsen elérni a céljaidat!

1. Legyen egy jó reggeli rutinod

A vizsgaidőszakok és a stresszesebb időszakok során hajlamosak vagyunk túlélő üzemmódba kapcsolni és elhanyagolni a napi rutinunkat. Azonban igen meghatározó szerepe van annak, hogyan kezded a napod, egyesek szerint ugyanis az első ébren töltött óra minősége határozza meg az aznapi teljesítményünket. Nem mindegy tehát, hogy fáradtan, motiválatlanul, vagy megfelelő, befogadóképes állapotban ülsz le a jegyzeteid elé.

Érdemes reggel legalább egy fél-egy órát szánni a napindításra, a reggeli rutin ugyanis növeli a hatékonyságot. Mindannyiunknak más válik be, ezért érdemes kísérletezni – íme néhány tevékenység, amelyek közül válogasd ki azokat, melyek neked működnek, illetve egészítsd ki számodra élvezetes, feltöltő tevékenységekkel:

  • tápláló reggeli (vitaminok, rostok, vizsgaidőszakok alatt cukor és szénhidrát),
  • reggeli relaxáció, mindfulness,
  • jóga, futás, nyújtás,
  • olvasás,
  • zenehallgatás,
  • rendrakás.
2. Tervezd meg a napod

Ahhoz, hogy a nap végén elégedetten hagyd ott az íróasztalod, elhagyhatatlan lépés a tervezés. Még előző este, vagy aznap reggel tűzz ki reális célokat, hogy meddig szeretnél eljutni az anyagban, és erre mennyi időt tudsz szánni. Írj akár egy to-do-list-et arról, hogy az adott napon miket szeretnél elérni, majd pipáld ki, amivel kész vagy, így vizualizálod is a haladásod.

A tervezés során mindig iktass be szüneteket is! Ne feledd, az agyad épp olyan, akár egy izom: időnként elfárad és ahhoz, hogy ugyanolyan minőségben be tudja fogadni az anyagot, pihennie kell. Szuper technika például a Pomodoro technika, ami szerint 25 perc tanulás után 5 perc szünet jön, és így tovább. Minden negyedik ilyen ciklus után pedig tarthatsz egyhosszabb szünetet is.

Olvasd el ezt is: Ezzel a reggeli rutinnal tutira kipörgeted a to-do listádat

3. Készítsd elő a környezted

A hatékony tanulás elengedhetetlen feltétele a tanulásra alkalmas környezet. Mit értünk ez alatt? Igyekezd kiiktatni a figyelemelterelő ingereket, és tanulj tiszta, letisztult környezetben. Pakolj el az asztalodról mindent, ami elterelheti a figyelmed (igen, akár a telefonodat is), és készítsd elő a tanuláshoz szükséges kellékeket. Ügyelj a jó fényviszonyokra, hiszen ez hatni fog az energiádra is: ha lehet, tanulj természetes fénynél. Válassz kényelmes széket, mely jól tartja a hátad és lehetőleg kerüld az ágyban való tanulást.

Ha van rá lehetőséged, ne ablakkal szemben tanulj, mert hirtelen azon kaphatod magad, hogy tanulás helyett azt figyeled, mit csinál a szomszéd. Ha pedig úgy érzed, nem tudsz már egy helyen tartósan koncentrálni, válts környezetet, tanulj például a könyvtárban, esetleg egy csendesebb kávézóban! Egy új helyszín gyakran inspirálóan hat a befogadóképességre.

4. Tanulj legalább 1-2 órát naponta

Ne várj a vizsga előtti estéig, mielőtt elkezdesz tanulni! Kezdj el időben tanulni, hidd el, a jövőbeli éned meg fogja köszönni! Ha időben elkezded, mindössze napi 1-2 óra tanulással alaposan fel tudsz készülni a vizsgára. A megtanulandó anyagot oszd kisebb egységekre, így jobban fogsz tudni koncentrálni tanulás közben, mintha több hónap anyagát egyszerre akarnád bemagolni, és minden tantárgyat időben, stressz nélkül tudsz elsajátítani. Ez tűnhet a legnehezebbnek, a konzisztencia azonban elengedhetetlen a sikerhez.

Olvasd el ezt is: 7 tanulási tipp, melyekkel hatékonyan teljesítheted a vizsgaidőszakot

5. Jutalmazd meg magad

A vizsgaidőszak során gyakran érezheted úgy, hogy az élet másból sem áll, mint tanulásból. Éppen ezért, a motiváció fenntartása érdekében ne felejtsd el megjutalmazni magad minden egyes alkalom után! Ez segíthet abban is, hogy komolyan vedd az tanulást.

A hosszabb szünetekben például meghívhatod magad egy finom ebédre, vagy nézhetsz egy-egy részt a kedvenc sorozatodból. Állíts össze egy listát, ami azokat a dolgokat tartalmazza, melyek egy-egy ilyen tanulós napba is beilleszthetők, és melyekért érdemes küzdened! Íme, pár ötlet a jutalomhoz:

  • egyél egy kis édességet,
  • olvass pár fejezetet a kedvenc könyvedből,
  • tarts egy rövid szundit,
  • találkozz a barátaiddal.
+1: Mozogj

A rengeteg ülés és könyvek felett görnyedés mellett elengedhetetlen a fizikai aktivitás. Ha nem is szeretnél lenyomni egy egy órás edzést, egy séta, nyújtás vagy jóga is felfrissíthet, és a koncentrálóképességedet is javítani fogja. Az, hogy mit edzel, csakis rajtad és a preferenciáidon múlik.

Te mivel egészítenéd ki a listát? Neked mi segít abban, hogy hatékony légy a vizsgaidőszak során?

Novák Dóra pszichológus, tréner, coach

frissdiplomas.hu-nál mindent megteszünk azért, hogy élménytelibbé és egyszerűbbé tegyük az elhelyezkedés, a karrierépítés folyamatát. Az egyetemistáknak és pályakezdőknek szóló karrierportálunk mellett tevékenységünk legújabb eleme Magyarország első élményközpontú állásbörzéje, a JOBVERSE Állásbörze. Csatlakozz, és emeld a karriered a következő szintre velünk!

Tetszett a cikk? Küldd el valakinek, akinek szintén hasznos lehet!