Stressz

Négy megközelítés a stresszel való megküzdéshez

Olykor mindannyian kerülünk olyan helyzetekbe, melyek feszültséget, stresszt, szorongást váltanak ki belőlünk: valószínűleg nem kell bemutatnunk a vizsgaidőszak vagy akár a munkahelyi megfelelési kényszer okozta stresszt. Ilyen és ehhez hasonló szituációk esetében különböző megküzdési módszerek közül válogathatunk. Cikkünkben ezekből szemezgetünk.

 

Az egyik kedvenc idézetem kívánkozik ide: nem a stresszel van a baj, hanem az arra adott reakciónkkal. Stressz nélkül nincs élet, ez egyfajta hajtóerő a mindennapokban, s gyakran például magasabb szintű teljesítményt tesz lehetővé. Ennek megfelelő kezelése, a saját magunk számára megfelelő stratégia kiválasztása kulcsfontosságú. Helyzettől függően különböző megküzdési lehetőségek állnak rendelkezésünkre – most nézzünk meg négy konkrét megközelítést néhány gyakorlattal, tippel egybekötve.

1. Érzelmi fókuszú megküzdés:

Gyakran ez az első (teljesen természetes) reakciónk, amikor stresszes helyzetbe kerülünk. Ilyenkor az elsődleges célunk az, hogy a bennünk lévő érzelmi feszültséget csökkentsük.

Mikor hatékony? Amikor nincs kontrollunk az esemény felett (pl. olyan anyag kerül bele a vizsgába, amiről nem volt szó, vagy egy másik területről vett példa: amikor például eltörlik a repülőjáratunkat), illetve első reakcióként, amikor csillapítani szeretnénk az érzelmeink által okozott belső hullámokat (pl. nem sikerült egy vizsga, szakítottunk stb.). Utóbbi szituációk esetében azonban fontos, hogy válasszunk még valamelyik lenti stratégia közül is.

Milyen módszerek vannak az érzelmi megküzdéshez? Ventillálás (az érzelmi feszültséget okozó gondolatok kibeszélése), sírás, légzőgyakorlatok.

2. Értékelés fókuszú megküzdés

Ennek a stratégiának az alkalmazása azt jelenti, hogy a stresszes helyzetről való gondolkodásunkat próbáljuk megváltoztatni.

Mikor hatékony? Amikor nincs, vagy csak kevés kontrollunk, befolyásunk van egy-egy esemény felett, így másképp nem tudjuk kezelni.

Milyen módszerek vannak az értékelés fókuszú megküzdéshez? Amennyiben nincs kontrollunk, távolíthatjuk magunkat az eseménytől érzelmileg (pl. kontrollálhatjuk, mennyi hírt fogyasztunk), elképzelhetjük, hogy a stresszt okozó gondolatokat egy képzeletbeli dobozba tesszük, illetve megpróbálhatjuk átkeretezni az eseményt (megkeresni benne a pozitívumokat vagy azt a részt, ami felett tudunk kontrollt gyakorolni és tenni valamit).

3. Probléma fókuszú megküzdés:

Ez az első olyan megküzdési stratégia, ahol nem csak az érzéseink és a gondolataink szintjén küzdünk meg valamivel, hanem konkrétan elkezdünk megoldásokat keresni a stresszt kiváltó eseményre.

Mikor hatékony? Amikor van valamennyi kontrollunk az esemény felett, azaz tudunk tenni valamennyit azért, hogy változtassunk a stresszt kiváltó tényezőn (pl. új munkahely után kell néznünk).

Milyen módszerek vannak a probléma fókuszú megküzdéshez? Elkezdhetünk információkat gyűjteni, áttekinteni a lehetőségeinket, segítséget kérhetünk stb. A fenti példa esetében például miután alkalmaztuk az érzelmi fókuszú megküzdést – amennyiben szükségünk volt rá (kibeszéltük, kisírtuk) -, majd próbáltuk átkeretezni a helyzetet (mit tud adni nekem ez a helyzet, mivel lehet ezután jobb?), elkezdhetünk konkrétan új munkalehetőségeket keresni, állásinterjúkra járni.

4. Feladat fókuszú megküzdés:

Ez a stratégia a legradikálisabb és nem is mindig van rá lehetőségünk, ugyanis ez azt jelenti, hogy megszüntetjük a stresszort. Például ilyen lehet, amikor annyira nagy a leterheltségünk, hogy valamit, amire addig időt szánunk, leadjuk.

Mikor hatékony? Akkor, ha úgy érezzük, nincs más megoldás, és a fenti megküzdési stratégiák sem segítenek. Akkor tudjuk alkalmazni, ha mi kontrolláljuk az eseményt (azaz például le tudunk adni egy feladatot/projektet, mert ez a mi döntésünk).

A fenti stratégiák és technikák természetesen kombinálva is alkalmazhatók. Reméljük, ha legközelebb stresszes helyzetbe kerülsz, az alábbi technikák mankót tudnak nyújtani.

 

Neked mi az első reakciód, amikor stresszes helyzetbe kerülsz? Mi a saját recepted a stresszre?

 

Novák Dóra