diákszervezet corvinus

„Jóval könnyebb boldogulni, ha valaki tanúsítani tudja rátermettségünket” – interjú az SPM Diákszervezet elnökével

Pénzügy-számvitelen, esetleg valamilyen matematikai területen tanulsz? Ha most felvételiztél, és szeretnéd az egyetemi tanulmányaid alatt kiemelt szakmai ismereteket szerezni, és egy szuper közösség tagja lenni, akkor az SPM Diákszervezet elnökével, Varga Tamással készült interjú kötelező! 😉 Tamás a networking fontosságáról is mesélt, illetve arról, hogyan alakult át a a corvinusos szervezet működése a veszélyhelyzet alatt és után.

Hogyan érinti a diákszervezeteket a jelenlegi helyzet?

Mindegyik egyetemi diákszervezetet nehéz helyzetbe hozta a járványhelyzet, hiszen alaptevékenységeink szinte kivétel nélkül egyetemi fizikai megjelenéshez kötöttek. Pont emiatt is volt nehéz megteremteni a megfelelő digitalizációs átalakulást. A diákszervezetek mindegyike aktivitási rendszert alkalmaz, ami a fizikai megjelenésekből fakadó részvételek alapján működik, így annak érdekében, hogy az általános diákszervezeti működések ne álljanak le, gyorsan és precízen kellett lépéseket hozni az álalakulás érdekében.

 

Mit látsz a környezetedben, hogy reagálnak a partnereitek a koronavírus-helyzetre?

Nagy szerencse a Corvinus diákszervezeteivel kapcsolatban az, hogy vannak olyan hallgatók, akik több diákszervezetben is benne vannak, illetve a diákszervezetek vezetőségei szintén jó kapcsolatot tartanak egymással. Ez lehetővé tett számos együttműködést, amelyekkel egyes diákszervezetek – amelyek képesek voltak programot szervezni – kisegíthettek másokat. Úgy vélem, minden diákszervezet megfelelően birkózott meg a problémával, így mind hallgatói, mind diákszervezeti szinten sikeres volt a koronavírus-helyzet kezelése.

 

Hogyan érint titeket, hallgatókat és munkaerőpiacra frissen kilépőket a jelenség?

A munkaerőpiacon jelentős változások jelentek meg a korábbiakhoz képest. Sokan váltak munkanélkülivé, sokaknak változott az általános munkarendje. Ez a változási hullám a pályakezdő egyetemisták számára is problémákat okozott, hiszen a munkaerő-kereslet lecsökkent, így nehezen tudtak munkát kapni az adott hallgatók. Számos esetben jelezték, hogy az eddig sem feltétlenül rövid visszajelzési idő a cégek részéről emelkedett és a munkalehetőségek száma csökkent.

 

Mivel foglalkozik ezekben az időkben a diákszervezetetek?

Alapvető tevékenységeinket folytatva továbbra is szakmai előadásokat szervezünk, rendezünk, illetve közvetítünk minden érdeklődő számára annak érdekében, hogy a hallgatók képzése ne álljon le. Folyamatosan közvetítjük a legfontosabb általános egyetemi információkat is tagjaink felé, mert nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a keletkezett zavaros helyzetben senki se vesszen el. Ennek sikere a jövőbeli működésünket is megfelelően jól megalapozza, a változások hatására sok digitalizációs lépést tervezünk bevezetni, melyek segítségével a továbbiakban még több lehetőség nyílik majd arra, hogy a tagságunk számára biztosítsuk a magas színvonal meglétét.

 

Miért érdemes csatlakozni egy hallgatói szervezetbe egyetemistaként?

Egy egyetemi képzést nagyon nehéz ismeretségek nélkül teljesíteni. Ezen egyetemi ismeretek alapját a diákszervezetek adják, így amennyiben valaki szeretne aktív szociális életet élni és szerető, jó társaságban tölteni képzésének időtartamát, azoknak ajánlott legalább egy ilyen hallgatói szervezet kipróbálása. További motiváció lehet az is, hogy a különböző pályázatokon a hallgatói szervezetekben végzett tevékenység többletpontokat is biztosít a tagoknak.

 

Miért titeket válasszanak a hallgatók?

Mi egyedülálló tevékenységet végzünk az egyetemen: tevékenységünk a Speciális Pénzügyi-Matematikai (SPM) Program résztvevőit segíti és fejleszti annak érdekében, hogy a munkaerőpiacra kikerülve olyan fejlett és egyedülálló pénzügyi, statisztikai, programozási, elemzői és matematikai tudással rendelkezzenek, amelyet máshol nem kaphatnak meg. Országosan elismert oktatóink biztosítják azt, hogy az órákon megszerzett tudás kiemelkedő legyen, és kiscsoportos szemináriumaink biztosítják, hogy minden hallgatónak lehetőség legyen biztosítva a még személyesebb és közelibb kapcsolatok kialakítására, illetve kérdésfeltételi lehetőségre.

Az SPM elsősorban a Budapesti Corvinus Egyetem azon hallgatóinak szól, akik pénzügy vagy egyéb módszertanigényes mesterszakokon szeretnék folytatni tanulmányaikat. A hallgatók a választható tárgyaik órakeretére vehetnek fel egy blokkban emelt szintű pénzügyi és matematikai jellegű tárgyakat. A program elsődleges célja megadni, begyakoroltatni azokat a módszertani alapokat, amelyekkel a pénzügy MSc kurzusok elvégezhetők. Az SPM elvégzése nem előfeltétele a későbbi pályaválasztás egyik elemének sem, az itt megszerzett és elmélyült ismeretek jelentik a hasznot a programot elvégzőknek. Az SPM program tekinthető egyfajta mesterelőkészítő kurzus-sorozatnak is.

 

Milyen hallgatók jelentkezését várjátok?

Minden olyan hallgatót szeretettel várunk, akik a pénzügy és számvitel, alkalmazott közgazdaságtan, emberi erőforrások, gazdálkodási és menedzsment, gazdaságinformatikus, kereskedelem és marketing, nemzetközi gazdálkodás, vagy a turizmus-vendéglátás szakok valamelyikére járnak, és akit érdekel a matematika, a pénzügy, illetve a gazdaságelmélet, és ezekből a jövőben versenyképesebb tudást szeretne a magáénak tudni. A képzés nem igényel előzetes tudást, csak folyamatos szorgalmat, mellyel a tanultak megmaradnak a későbbiekben is. A bekerülés feltétele mindösszesen a felvételink és a szóbeli interjú megfelelő teljesítése.

 

 

Mit tehetnek a cégek azért, hogy megkönnyítsék a hallgatók és a pályakezdők helyzetét?

Számos cég rendelkezik különböző beszoktató folyamattal. Ezek fő rendeltetése az, hogy a friss munkaerőt széleskörű támogatással megismertesse a munkahelyen várható főbb problémák legegyszerűbb megoldási módszereivel, mindemellett az, hogy hosszabb távra megnyerjék maguknak őket. Az ilyen támogató rendszerek azok, melyek megfelelő kidolgozása és működtetése garantálja majd mindkét fél számára a közös munka sikerét.

 

A diákszervezeti tagságon kívül mit tanácsolnátok még azoknak a hallgatóknak, akik most lépnek ki a munka világába?

Mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy amennyire csak lehetséges, próbáljanak már a kezdetektől fogva kapcsolatokat kiépíteni munkahelyükön, hiszen ezek híján mind a mindennapi élet, mind a munkahelyi előrelépés nehéz lesz. Manapság a támogatók nélküli előrelépés nagyon nehéz, jóval könnyebb boldogulni úgy, ha valaki tanúsítani tudja rátermettségünket. A másik kulcs tényező az, hogy a munkavállalók ne hagyják magukat elnyomni, és a kezdetektől fogva álljanak ki magukért – amennyiben az jogos -, mert sokan próbálják még a kezdő munkaerőt negatívan kihasználni, ezt pedig amennyire csak lehet, el kell kerülni, mert különben a saját jövőjét nehezíti meg a pályakezdő.

Vélemény, hozzászólás?