távoktatás

Minden egy helyen – Éld túl a távoktatást a Trelloval!

Mindenki igyekszik a lehető legjobban alkalmazkodni a hirtelen kialakult helyzethez, a távoktatás tekintetében is, de így is előfordulhat, hogy egyszerre öt platformot kell végigböngészned, mire a különböző tantárgyak végére érsz. Ha már becsavarodsz a Moodle chaten záporozó anyagoktól és a három különböző Facebook csoporttól, ezt a projektkezelő eszközt szeretni fogod.

Az otthonlét könnyen becsaphat, hisz nem vagy rákényszerítve arra, hogy időben odaérj az órákra, és a szaktársaiddal sem tudtok előtte hangolódni a büfében. Megszűnik az a nyomás, amit a tanár szúrós tekintete gyakorol rád, amikor megkérdezi, „Ki csinálta meg a feladatot mára?” Magadat kell motiválnod, ez azonban nehézkes, ha mindig az utolsó pillanatban jutnak eszedbe a határidők, mert elfelejtetted megnyitni a Moodle-t, a Teams-et vagy a CooSpace-t… vagy mindhármat.

Ebben a blogbejegyzésben felvázolom, hogyan lehet a Trello-t az egyetemi feladataid összeegyeztetésére használni, hogy gyerekjáték legyen a távoktatás, és ne az utolsó pillanatban szakadjon a nyakadba minden határidő. Nem mellesleg, ugyanezen a platformon gyűjtheted a munkahelyi és a szabadidős feladataidat, projektjeidet és ötleteidet is.

Mire való a Trello?

A Trello egy jól ismert és hatékony eszköz, ami egyszerű megoldást megoldást kínál projektjeid kezelésére, és gyakorlatilag bármi más megszervezésére. Ebben számos vizuális elem is segít, például a különböző sablonok és a fotók, amikkel személyre szabhatod a felületeket. Azt is lehetővé teszi, hogy megoszd másokkal a tábláidat, így csoportos projektekhez is jó társad lehet, és nem kell összeguberálnod az infókat sem a chatcsoportokból.

A Trello-n ún. Táblákat hozhatsz létre a különböző projekteknek, azon belül Listákba rendezheted a teendőket (például, tantárgyak vagy napok szerint), a Listákon belül pedig Kártyákat (ezekre „feladatok” néven fogok hivatkozni) adhatsz meg, amelyekhez határidőket, linkeket és fájlokat is rendelhetsz. Az a legjobb benne, hogy teljesen rugalmasan alkalmazkodik az igényeidhez. 🙂

 

Házi feladatok, leadandók nyomon követése a Trello-ban

Sokféle módszer létezik arra, hogy megjelenítsd a sulis teendőket, és mindenkinek más válik be, ezért a legjobb, ha magad kísérletezed ki a neked megfelelőt. A házi feladatokkal kapcsolatban szerintem a legjobb megoldás, ha létrehozol erre egy külön Táblát.

távoktatás

A Házi feladat nevű táblán különböző listákat hoztam létre. Az „Inboxba” azokat a feladatokat teszem, amelyek épp most jöttek pl. e-mailben, de pont nincs időm felírni a részleteket és a határidőket, ezért majd később foglalkozom vele. (Azért ezzel vigyázni kell…?)

Célszerű még létrehozni egy „Ma”, egy „Holnap” és egy „Eheti” listát, e mögé nekem került még egy „Jövőheti” és egy „Év végi számonkérések” lista is dátumokkal. Mi van akkor, ha valamelyik feladatnak hamarabb neki akarsz kezdeni, mert túl hosszú, pedig csak jövő hétre kell? Ebben az esetben én a feladatot az Eheti listába szoktam pakolni, majd a checklistet használva különböző részekre bontom a feladatot, melyekhez külön határidőket rendelek. Ha már csak jövőheti határidős feladatrészek maradtak, egyszerűen áttolom a feladatot a „Jövőheti” listába. Ezek kívül van még egy „Kész” listám, ahová behúzom a feladatokat, ha végeztem velük – ez tud adni egy kis plusz motivációt, és ha nem adom le egyből a feladatot, akkor emlékeztet rá, hogy ezt megtegyem.

A hét végén archiválni szoktam, amire már nincs szükségem, mert egy idő után kaotikussá válhat a tábla.

A Kártyák, azaz a feladatok funkcióiról

Nagyon sok funkció van, ami segíti, hogy a különböző feladatokhoz minden szükséges részletet hozzá tudj rendelni. Például, le tudod screenshotolni az emailt a feladatleírásról, és hozzáadni az adott kártyához, valamint esszé esetén a kész fájt is csatolni tudod bármilyen formátumban.

 

A feladatokat a checklist segítségével alfeladatokra bonthatod. Ha végeztél egy alfeladattal, kipipálhatod azt. A Trello így %-ban jelöli majd, hogy hol jársz az adott feladat teljesítésében. Az adott tárgy Moodle felületét is belinkelheted, hogy gyorsabban hozzáférj a feladatokhoz.

A különböző tárgyakhoz különböző színeket (labeleket) rendelhetsz, hogy átláthatóbb legyen a táblád, de a más-más típusú feladatok jelölésére is használhatod ezt a módszert, vagy a több napos projektek kiemelésére is kiválaszthatsz egy színt.

távoktatás

 

Integritás

A Pomodoro technika lelkes rajongójaként tudom ajánlani a Pomellot, ami összekapcsolható a Trelloval: Windowsra itt, Macre pedig itt tudod letölteni. A Pomello úgy rendezi a feladataidat, hogy a Pomodoro technika szerint tudj haladni velük (azaz 25 perc munka, 5 perc szünet). Az eszköz az Evernote jegyzet alkalmazással is összekapcsolható, így az ott írt esszéket, beadandókat is egyszerűen elérheted a Trelloból.

 

A távoktatás mellett mire használhatod még a Trello-t?

A felhasználási módoknak csak a fantáziád szabhat határt. Ha éppen szakdolgozatot írsz, ennek is létrehozhatsz egy külön táblát, ami segíthet előre betervezni a mérföldköveket, hogy ne az utolsó héten csapjanak össze a fejed fölött a hullámok. A tábládon összegyűjtheted az online ingyenesen elérhető szakirodalmakat is. A koronavírusra tekintettel rengeteg online adatbázis bővítette az ingyenesen hozzáférhető tartalmai listáját, ezeket itt megtalálhatod.

Én az edzéstervem összeállítására is a Trello-t használom, a hét napjainak listákat hozok létre, és ebbe osztom be az aznapi edzéseket, amikhez a kedvenc YouTube videóimat is csatolom. Az edzéstervet akár étrenddel is kiegészítheted, melyben összegyűjtheted a kedvenc receptjeidet, ahogyan ezen a táblán is láthatod:

Trello étrend
Forrás: Pinterest

 

Szerintem ez egy szuper kis projektmenedzsment eszköz, amelynek kevés kísérletezéssel könnyen elsajátíthatod a használatát, úgyhogy megéri az időbefektetést.

 

Nektek van valamilyen bevált módszeretek a távoktatás megkönnyítésére? Írjátok meg kommentben!

 

Szerző: Kurinyec Anna

Vélemény, hozzászólás?