Diákmunka

Egy diákmunka több mint pénzkereseti lehetőség: a személyiségedet is építi!

Jön a nyár, ezzel együtt pedig a diákmunka ismét maximális fordulatszámra kapcsol. Az iskolaszövetkezetek számos területre várják a diákok jelentkezését, évről-évre egyre több lehetőség nyílik meg az egyetemisták számára. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány kedvcsináló okot, amiért érdemes diákmunkát vállalni, s amiért ez több, mint pénzkereseti lehetőség: a személyiségedet is építi!

 

1. Számos szakmába nyerhetsz bepillantást

A diákmunka egyik legnagyobb előnye, hogy komolyabb elköteleződés nélkül kóstolhatsz bele megannyi szakmába. Jól jön akkor is, ha még nem pontosan tudod, milyen területen tudod elképzelni magad hosszabb távon, de akkor is, ha szimplán sokféle irány érdekel. Megtapasztalhatsz különböző munkahelyi kultúrákat, munkatársakat, feladatokat és vezetőket. Ezek pedig nagyon értékes és fontos tapasztalatok lesznek a teljes karrieredet tekintve.

2. Tapasztalatot szerezhetsz

Egyrészt munkatapasztalatot, másrészt pedig akár a már általad választott területen vagy cégnél is elkezdhetsz releváns tapasztalatokat gyűjteni. Mindemellett megtanulod, mik az elvárások egy munkahelyen, hogyan tudsz érvényesülni és megoldani a különböző kihívásokat.

3. Elkezdheted építeni a karriered

Amennyiben már tudod, milyen területen tervezel majd elhelyezkedni tanulmányaid befejezése után, elkezdhetsz kifejezetten olyan diákmunkákat, gyakornoki helyeket keresni. Rengetegen válnak gyakornokból teljes állású munkavállalóvá, és ha már van tapasztalatod egy területen, akkor nem is fogsz teljesen pályakezdőnek számítani. Ezenkívül egy biztonságos háttérrel magad mögött, komolyabb elkötelezettség nélkül próbálhatod ki magad többféle pozícióban, akár többféle cégnél is gyakornokként.

Olvasd el ezt is: Jövőálló diákmunkák – hogyan válasszon, aki hosszú távon gondolkodik?

4. Hatékonyabb lesz az időmenedzsmented

Diákként a munka legtöbbször az egyetem és a tanulás mellett egy kiegészítő tevékenység, és ahhoz, hogy minden területen jól helyt tudj állni, hatékonyan kell bánnod az időddel. Meg kell tanulnod előre gondolkodni, előre megtervezni, mikor mivel fogsz foglalkozni, hiszen a diákmunkához is előre le kell adnod az elérhetőséged. Meg fogsz tanulni felelősséget vállalni önmagadért és a munkádért, s meg tudod ismerni a teherbírásodat is.

5. Bővítheted önismereted

Az első munkatapasztalatok nagyban segítik a pályaorientációt. Megtapasztalhatod, hogy mik az erősségeid, hogy mi motivál, milyen környezetben és milyen közösségben érzed jól magad. Kipróbálhatod, milyen egy kisebb cégnél dolgozni és milyen egy multinacionális vállalatnál tölteni a mindennapokat. Ezt követően, amikor már élesben kell döntened az elhelyezkedésről, azt sokkal tudatosabban tudod megtenni, ezzel is támogatva a saját karrierépítésed.

6. Kapcsolatokat építhetsz

A diákmunka további nagy előnye, hogy növelheted a kapcsolati hálód. Új embereket ismerhetsz meg, a közös munka pedig gyakran annyira összehozza az embereket, hogy akár új barátságok is köttethetnek. Mindemellett érdemes szakmai téren is bővíteni a kapcsolataidat, hiszen ezek még később is jól jöhetnek.

7. Megtanulsz felelősséget vállalni

Bár a legtöbb diákmunka még nem foglal magába nagyon komoly felelősséget, mégis egy nagyobb egység munkáját támogatod, s annak, amit csinálsz, hatása van. Így hát gondoskodnod kell arról, hogy milyen állapotban jelensz meg dolgozni, a figyelmed a munkavégzés közben ne kalandozzon el, minőségi munkát végezz, s hogy ha valamiben bizonytalan vagy, merj kérdezni.

8. És hát persze: lesz saját fizetésed!

Végül, de természetesen nem utolsósorban az önállóan szerzett bevételi forrás is egy nagy előnye a diákmunkának, hiszen ez számos lehetőséget nyit meg előtted, mindemellett az önállóságodat is támogatja . Ez az az összeg, amiből fedezheted a kiadásaid, szórakozhatsz, tanulhatsz, s amelyet felelősségteljesen kell használnod, beosztanod. Ha pedig diákként megtanulod jól beosztani a pénzed, akkor később is sokkal tudatosabb lehetsz a pénzkezelésben.

 

Novák Dóra

frissdiplomas.hu-nál mindent megteszünk azért, hogy élménytelibbé és egyszerűbbé tegyük az elhelyezkedés, a karrierépítés folyamatát. Az egyetemistáknak és pályakezdőknek szóló karrierportálunk mellett tevékenységünk legújabb eleme Magyarország első élményközpontú állásbörzéje, a JOBVERSE Állásbörze. Csatlakozz, és emeld a karriered a következő szintre velünk! Tetszett a cikk? Küldd el valakinek, akinek szintén hasznos lehet!