Kreativitas_Frissdiplomas.hu

8+1 tipp a kreativitásod kibontakoztatásához

Neked mi jut elsőként eszedbe a kreativitásról? Sokan úgy gondolkodunk erről a készségről, hogy vagy van, vagy nincs, azaz adott pillanatban nehéz erőltetni. Az azonban szinte biztos, hogy a 21. század egyik legfontosabb kompetenciájaként emlegetik, hiszen a megújulás, az újszerűség és az innovatív ötletek minden életterületünknek fontos elemeit képezik. Mi is hiszünk abban, hogy ez egy fontos készség, ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, melyekkel felélesztheted a kreativitásodat!

1. Légy kíváncsi – válj egy téma szakértőjévé!

Az első tippünk a Google egyik volt alkalmazottjától származik, aki úgy vélekedik a kreativitásról, hogy ez nem egy kiszámíthatatlanul működő készség, hanem igenis tehetünk annak érdekében, hogy innovatív ötleteket tudjunk megfogalmazni. Ha érdekel egy téma és hajlandó vagy minél többet olvasni róla, akkor az agyad is könnyebben fogalmaz meg újabb és újabb ötleteket, hiszen egyre több információ áll rendelkezésére. Így tehát a tanulás és az olvasás elősegítheti a kreativitást.

2. Indulj ki a legrosszabb ötleteidből!

Úgy érzed, folyamatosan csak értelmetlen ötletek jutnak eszedbe? Miért nem írod le azokat is? Gyakran, miután elakadunk egy problémával, elkezd növekedni a stressz szintünk és legszívesebben feladnánk az egészet. A stressz és a frusztráció blokkolja a kreatív megoldások megfogalmazását, azonban, ha az elsőre rossznak tűnő ötleteket átkeretezed és nem feltétlenül használhatatlannak címkézed őket, akkor megakadályozhatod azt, hogy feladd és bekerülj ebbe a negatív spirálba. Tekints ezekre az ötletekre úgynevezett kiindulási alapként, így agyadat elkezdheted ráhangolni a témára és ezeknek az ötleteknek a gyűjtögetése közben előbb vagy utóbb egyre használhatóbb lehetőségek is fel tudnak bukkanni. Az is hasznos lépés lehet, ha megvizsgálod és leírod, miért tartod ezeket az ötleteket kevésbé jónak, és hogyan lehetne őket tovább fejleszteni?

3. Alakíts ki megfelelő környezetet!

Figyeld meg, hogy mi az, ami számodra elősegíti a kreatív gondolkodást. Ez valaki számára a rendezettség és a letisztultság, de egyes kutatások szerint a rendetlenség és a kreativitás is összefüggésben állhat. Csíkszentmihályi Mihály pozitív pszichológiával foglalkozó magyar származású szakember szerint pozitív hatással bír a kreativitásunkra, ha inspiráló dolgokkal vesszük körül magunkat és stimuláló környezetet teremtünk magunk körül. Szintén motiváló hatással bírhat egy jó lejátszási lista: Steve Jobs például ezekben a zenékben hisz, amikor kreativitásra akarja ösztönözni magát.

4. Gondold újra a problémát!

A kreatív emberek közös jellemzőjeként figyelték meg, hogy általában igyekeznek egy problémát a lehető legtöbbféleképpen megvizsgálni. Hogyan lehetne újrafogalmazni a megoldandó helyzetet? Milyen perspektívákból tudsz ránézni az adott szituációra? Létezik egy hatékony gyakorlat, melynek „6 kalap” a neve. Vegyél elő egy lapot és írd fel néhány mondatban, hogy milyen jellegű problémára, helyzetre keresel kreatív megoldásokat. Majd vizsgáld meg ezt a problémahelyzetet 6 különböző szemszögből, mintha 6 különböző kalapot vennél fel, s mindig csak éppen arra az aktuális kalapra koncentrálnál, amelyik rajtad van. A hat szempont a következő: a helyzet objektív tényei, a hozzá kapcsolódó érzések, a lehetséges akadályok, a potenciális nyereségek, alternatívák (új nézőpontok) és a megoldási stratégiák, melyek már a kreatív eszköztárnak adnak teret.

5. Használd ki a mély érzelmi állapotokat!

A kutatások azt mutatják, hogy az intenzív érzelmi állapotok – legyen szó pozitív vagy épp negatív érzelmekről – szorosan kötődnek a kreativitáshoz. Természetesen ezzel nem azt szeretnénk mondani, hogy kezdd el magad belehajszolni egy ilyen mélyebb érzelmi állapotba annak érdekében, hogy kreatív energiákhoz juss. Ám legközelebb, ha van ilyen megélésed, jó, ha fejben tartod, hogy érdemes lehet ötletelned, hiszen ezek a felfokozott érzelmek magasabb fokú kreativitást is lehetővé tehetnek.

6. Kapcsolj ki!

Sokszor a legjobb ötleteink akkor jönnek, amikor nem számítunk rá. Például, tapasztaltad-e már, hogy a zuhany alatt vagy egy séta közben újszerű gondolataid támadtak? Ha úgy érzed, órák óta próbálsz kitalálni egy kreatív megoldást, de nem jutsz előbbre, valószínűleg nem a megfelelő állapotban vagy az ilyen típusú feladat megoldásához. Ilyenkor érdemes egy kicsit eltávolodni a munkától: elmenni egy sétára vagy relaxálni, aludni. Ezekben a helyzetekben ugyanis agyunk más területei kezdenek el aktiválódni, mint amikor pl. összetett projekteken dolgozunk. Az alvás bizonyítottan támogatja a kreatív gondolkodást és a produktivitást, de ugyanígy egy kellemes séta a friss levegőn is képes felpezsdíteni a kreativitásunkat.

7. Meditálj!

Egyes meditációs gyakorlatok szintén képesek növelni a kreativitást. Az olyan típusú gyakorlatok például, amikor csak monitorozzuk a környezetünket vagy a gondolatainkat és az érzéseinket, inspirálhatják az új ötletek születését.

8. Alkalmazd a hólabda módszert!

Ennek a technikának a lényege, hogy amikor ráhangolódsz a kreatív ötletekre, könnyebb újabb és újabb jó gondolatokat megfogalmazni. Azaz amikor megfogalmazol egy újszerű ötletet, érdemes a többi projekthez kapcsolódóan is gondolkodni egy kicsit.

+1: Töltsd ki az Élj kreatívan! munkafüzetet!

Ha szeretnél tovább gondolkodni tudatosan a saját kreativitásodról, jó szívvel ajánljuk az Élj kreatívan! elnevezésű munkafüzetet, mely különböző önismereti, gondolatébresztő kérdéseket tartalmaz a benned élő kreatív én kibontakoztatásához.

 

Novák Dóra

Felhasznált források:

https://www.verywellmind.com/the-most-unusual-psychological-tricks-to-boost-your-creativity-4022442

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0219298

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2012.00116/full