Évtervezés

5+1 tipp ahhoz, hogy sikeresen kezdd a következő évet!

Az év vége közeledtével a legtöbbünkben megszületik az igény, hogy egy kicsit összegezzük az évünket és egyben megfogalmazzunk magunk számára új célokat, kihívásokat is, beépítsünk új szokásokat, változtassunk bizonyos dolgokon. Előző cikkünkben mindennek alapjához, a hatékony időbeosztáshoz adtunk néhány fontos szempontot és tippet, most pedig a jövő éved megtervezéséhez, a céljaid kialakításához szeretnénk hozzájárulni néhány gyakorlattal. Papírt és ceruzát elő!

 

1. Összegezd az idei éved!

A jövő évi célok, irányok megtervezésének elengedhetetlen része, hogy először is megnézd, hova jutottál el idén, mik azok az eredmények, melyekre igazán büszke lehetsz és melyek azok a területek, amelyekre pedig nagyobb hangsúlyt szeretnél fektetni. Ehhez nagyszerű eszköz a YearCompass ingyenesen letölthető évtervező füzete, amely szintén az idei év összegzésével indul, s igazán hasznos önreflektív kérdésekkel segíti a gondolkodást. Keress nagyjából egy szabad másfél órát erre, készíts magadnak egy meleg italt, kuckózz be és gondolkodj el a kérdéseken, és az éveden: honnan, hova jutottál.

2. Az ’ideális énem’ egy év múlva

A következőkben szintén egy olyan gyakorlatra hívunk, melyhez jó, ha egy nyugodt, csendes helyet választasz. Kapcsolhatsz zenét is, de fontos, hogy instrumentális, nyugtató hatású legyen. Helyezkedj el kényelmesen, és csukd le a szemed. Képzeld el, hogy ugrunk egy évet időben, 2023 decemberében vagyunk. Hogyan szeretnéd ekkor látni magad? Képzeld el saját magad és próbálj meg válaszolni magadban az alábbi kérdésekre: mik azok a célok, amiket szeretnél elérni? Kik vannak körülötted akkor, amikor ezek a célok megvalósultak? Hogy nézel ki? Milyen hangulatban vagy?

A vizualizáció a kutatások szerint rendkívül jó hatással van a céljaink iránti elkötelezettségre, s a képzeletünk gyakran ösztönösen vezet minket a vágyaink felé, segít azokat szavakba önteni. Így ez a gyakorlat abban segíthet, hogy teret adj a jövő évi fókuszod, céljaid, terveid megfogalmazására egy relaxált, nyugodt állapotban.

3. Készítsd vision-boardot!

Az előző gyakorlat alternatívája vagy kiegészítője lehet a következő módszer. Ehhez szintén jó, ha elkülönítesz egy vagy két órát a napodból. Dönthetsz, hogy digitális vagy papír formában csinálnád inkább: a lényeg, hogy keress olyan képeket (az interneten vagy újságokban, magazinokban), melyek inspirálóak a számodra és amiket szeretnél a következő évedben megtapasztalni. Amit készíteni fogsz, az egyfajta inspirációs tábla, melyet aztán kitehetsz valahova és bármikor ránézhetsz. Jó, ha az elején hagyod magad csak úgy sodródni: nézelődj a különböző ingyenes képletöltő oldalakon, Instagramon, Pinteresten, használj tág keresőszavakat, vagy lapozgass magazinokat és vágd ki azokat a képeket, melyek megszólítanak. Ezután, ha még hiányérzeted van, és vannak konkrétumok, melyeket szeretnél a saját tábládon látni, kereshetsz specifikusabban is.

A gyakorlat ereje abban van, hogy a benned megszülető vágyakat, célokat, terveket valahogy képekbe öntöd és külsővé teszed, kihelyezed a térbe. Ez az első lépés afelé, hogy elkezdj a megvalósításukon dolgozni, mivel ez innentől már több, mint egy kép a fejedben.

4. Vizsgáld meg az életed egyes területeit!

A következőkben vegyél elő egy papírt és egy ceruzát, és rajzolj egy nagyobb kört. Ezt a kört oszd fel annyi körcikkelyre, amennyi életterületet fontosnak tartasz a saját életedben. Néhány tipp (de a lényeg, hogy teljesen személyre szabd): párkapcsolat, család, karrier, egészség, pénzügyek, énidő stb. Ezt követően oszd be mindegyik területet 10 egységre és értékeld őket 1-10-ig aszerint, hogy mennyire vagy jelenleg elégedett ezekkel a területekkel. Be is színezheted ezeket az egységeket és így egymáshoz képest is látványosak lesznek az értékek. Ezután tegyél egy csillagot azokhoz a területekhez (akár az összeshez), melyekben szeretnél fejlődni vagy valamilyen változást, előrehaladást elérni. Ezután próbáld meg minél konkrétabban megfogalmazni, hogy mik a céljaid az egyes életterületeken, melyeket bejelöltél.

Példa:

Terület: énidő

Cél: El fogok olvasni 12 könyvet idén – minden hónapban legalább egyet.

Ahogy a példában is látod, még nagyobb ereje van a céljaidnak, ha azokat kijelentő módban fogalmazod meg (és nem úgy, hogy „El szeretnék olvasni idén 12 könyvet.”). Minél konkrétabbak a céljaid, annál könnyebben tudod őket a mindennapokba beépíteni és ezzel valóra váltani őket.

5. Alakítsd az időbeosztásod a céljaidnak megfelelően!

Ahogy azt már az előző cikkünkben is említettük, az első és legfontosabb lépés, hogy ha megvannak a céljaid, akkor ezeket konkrét lépésekké is formáld és ezek alapján tervezd meg a hetedet. Gondold végig, hogy az egyes életterületeidért mit tehetsz meg napi, majd heti szinten.

+1. Rendszeresen vizsgáld felül a céljaidat!

A célok elérésnek egyik kulcsfontosságú lépése – melyet gyakran kihagyunk -, a haladás felülvizsgálata. Ne feledd időnként (pl. havonta) megnézni, melyik célodhoz hogyan járultál már hozzá: mi támogatott ebben és mi hátráltatott. Ünnepeld meg az apró sikereket is, mivel ez energiát ad a továbbiakhoz és ezzel mélyítheted a sikered érzését is.

 

Sikeres évösszegzést és kreatív ötletekkel teli, hatékony évtervezést kívánunk!

 

Novák Dóra