szabadság

Pihenés, szabadság… Valóban az, aminek látszik? – Jó gyakorlatok az igazi feltöltődéshez

Tedd a kezed a laptopodra vagy a céges telefonodra, és mondd meg őszintén: te dolgoztál a nyári szabadság alatt? A pihenés, a valódi feltöltődés sok esetben elmarad, és átveszi a helyét az e-mailek gyors átfutása, egy-két „benti” probléma villámgyors elhárítása, de minimum a stressz, hogy mi lehet a munkahelyünkön. A személyiségünk, neveltetésünk is hajlamossá tehet a szabadság alatti munkavégzésre.

Akár most töltöd a nyári szabadságodat, akár most térsz vissza róla, ezeket a tanácsokat érdemes megfogadnod – Sélei Annamária vendégcikkét olvashatod. Annamari jelenleg az Ital Magyarország HR és szervezetfejlesztési igazgatója, valamint a Mindset Pszichológia szervezetfejlesztő csapatának, a Mindset Diagnostics & Solutionsnek a tagja.

 

Mit tehetsz a szabadság előtt?

Kezdjük mindjárt két kérdéssel: Milyen számodra az ideális pihenés? Mitől tudsz valóban töltődni? Gondoljuk át, és írjuk le pár sorban! Ez a lista segítségünkre lehet a szabadság időszakának optimális megtervezésében. Nem spóroljuk meg ezt a lépést, mert ha mi magunk sem tudjuk, hogyan fogunk kikapcsolódni, akkor nem lehetünk ráhatással a pihenés időszakára.

A karrierépítés során számtalanszor felmerül a kérdés (amit mi magunknak teszünk fel, vagy egy interjún tesznek fel nekünk): „Mi az, ami motivál? Mit teszel a szakmai fejlődésed érdekében?” Azt azonban ritkán kérdezik meg, „Hogyan tudsz pihenni, kikapcsolódni?”

A pihenés mintha néha csak úgy lenne megengedett, hogy közben dolgozunk, de minimum stresszelünk, hogy mi lehet a munkahelyünkön. A személyiségünk, neveltetésünk is hajlamossá tehet a szabadság alatti munkavégzésre. Akinek olyan szülői mintái vannak, hogy „Ha lazsálsz, kirúgnak!”, akár tudat alatt is követheti ezt.

A home office esetében sem mindig az otthoni, más környezetben végzett munka nehezíti meg a helyzet megélését, hanem ott van a tudatalattiban, hogy ha otthon vagyunk, akkor nem dolgozunk. Ez régen elképzelhetetlen volt. Aki sokszor hallotta gyerekkorában, hogy valakire azt mondják, „otthon lebzsel” automatikusan bekapcsol egy reakciót, hogy dolgozni csak a munkahelyen lehet. Így már rögtön egy stresszhelyzetbe kerül, amit csak akkor tud feloldani, ha ezt felismeri.

 

Végre 1 hét szabadság!

1. Az átállás legyen fokozatos

Ha tudjuk magunkról, hogy nyomaszt, ha 1-2 napig nem olvasunk e-maileket, azt javaslom, röviden fussuk át a leveleket, de csak naponta 1 alkalommal! Így megnyugtathatjuk magunkat, hogy minden rendben és bőven marad még időnk a pihenésre is. Olyan ez, mint a diéta: ha egyik napról a másikra hirtelen nem eszünk, épp az ellenkező hatást érjük el, nemhogy a cél felé mennénk, távolodni fogunk. 2-3 nap után azonban tudatosan nélkülözzük a céges levelezés olvasását, hogy valóban kevesebb munkahelyi inger érje az agyunkat. Az emberi agy és idegrendszer sem tud egyik pillanatról a másikra teljesen kikapcsolni, csak ha valahogy rávesszük, hogy tegye meg.

 

2. Legyen valós, aktív elfoglaltságunk

…Még akkor is, ha a listánkon az szerepel, hogy „egész nap nem csinálni semmit”. Az elmének feladatokra van szüksége addig, amíg átáll pihenő üzemmódba. Érezni fogjuk, ha már eljött a valódi pihenés időszaka.

Remek jógagyakorlatok vannak arra, hogyan tudjuk ezt rövid időn belül elérni. Például, ha ki akarjuk kapcsolni a gondolatainkat, akkor kezdjük el figyelni a légzésünket, az orrunk hegyét vagy a lábunkat, ahogy lépünk. Valójában teljesen mindegy, a lényeg, hogy kell egy feladat. „Becsapjuk” az elmét, hiszen nem olyan megterhelő feladatot adunk neki, amit a stresszes helyzetekben.

Ha magas energiaszinttel rendelkezünk, inkább az úszást vagy a futást próbáljuk ki. Ha általában turbófokozaton működünk, majd hirtelen jógagyakorlatokat kezdünk végezni elménk lecsillapítására, előfordulhat, hogy 5 perc múlva nagyon idegesek leszünk. Kombinálhatjuk is a fentieket, a lényeg, hogy figyeljük a testünket, mire, hogyan reagál. El is érkeztünk a pihenés, kikapcsolódás lényegéhez az érzéshez. Minden ezen múlik.

 

3. Lefekvés előtt pörgessük át újra a nap eseményeit!

A szabadság elején többen alvászavarról számolnak be. Sokat segít, ha még éber tudatállapotban elkezdjük feldolgozni a napközben történteket. Ha ez elmarad, az agyunk éjjel küldhet egy stresszválaszt, vagyis ébren tart minket, hogy segítsen megoldani a problémát.

 

4. Próbáljunk ki különböző technikákat, amelyek segítenek pihentető állapotba kerülni!

  • EFT, vagy kopogtató technika: rendkívül egyszerű, gyors módszer. A fejen, kézen és a felsőtesten található pontok meghatározott sorrendben történő finom ütögetéséből áll, miközben néhány mondatot kell elmondani. A technikáról rengeteg írás található az interneten, többek között könyvet is írtak róla.
  • Homlok-tarkó tartás: az egyik tenyerünket a homlokunkra, a másikat a tarkónkra tesszük és tartjuk kb. 1 percig, vagy amíg jól esik. Érezni fogjuk, ahogy megnyugszunk, illetve fejfájás esetén is sokat segíthet.

Próbálgassuk a különböző módszereket bátran, mert nem lehet előre megmondani, kinek mi segít!

 

Így lesz zökkenőmentes a szabadságról való visszatérés

1. A szabadság utolsó napjaiban tudatosan tervezzük meg a tennivalókat

A szabadság végéhez közeledve az agyunk elkezd visszaállni arra, hogy hamarosan ismét dolgozunk.  Ilyenkor egyre gyakrabban jönnek elő a munkahelyi gondolatok, ami elveszi az értékes időt a pihenéstől. A mindfullness technika ilyen esetben nagyon hatékony.

 

2. Az utolsó estén fejben készüljünk fel a következő napra

Ahogy a visszafelé „mozizás” működik, az előrefelé irányuló is. Képzeljük el az első munkanapot! Ha előjönnek a félelmeink, akkor ezeket a jeleneteket cseréljük le valamilyen pozitív eseményre. Az agyunk el fogja hinni. Nem biztos, hogy minden úgy történik majd, de az idegrendszerünk új ingert kap, ami támogatja a pozitív érzések kialakulását.

 

Ismersz olyat, akinek mindig ott a kezében a céges telefon, és képes még a strandról is elrohanni, hogy lebonyolítson egy-két SÜRGŐS telefonhívást? Küldd tovább neki ezt a cikket! 🙂

 

Szerző: Sélei Annamária

 

ági szörp

Vélemény, hozzászólás?