SelfLove

Te tudod, mitől leszel jól? Az önismeret fontossága a mentális jóllétünk kapcsán

Te tudod mi az, ami valóban feltölt, amikor kezdesz lemerülni? Mennyire vagy tudatos az önmagaddal és a mentális egészségeddel való törődés kapcsán? A saját jóllétünkről való hatékony gondoskodáshoz elengedhetetlen, hogy ismerjük önmagunkat. Nehezen határozható meg ugyanis egy olyan eszköztár, mely mindannyiunknak működik. Cikkünkben olyan tippeket fogalmazunk meg, melyek abban segítenek, hogy növelni tudd a tudatosságod saját magaddal kapcsolatban és megtaláld a számodra valóban feltöltő és élvezetes tevékenységeket a mindennapok során.

 

Próbálsz jógázni, elég folyadékot inni, egészségesen enni, olvasni, de valahogy mégsem érzed magad jól. Ismerős az érzés? Napjainkban számos mentális jóllétet támogató tippel, recepttel lehet találkozni úton-útfélen, azonban azt kevés helyen emelik ki, hogy a valódi feltöltődéshez elengedhetetlen önmagad ismerete. Lehet, hogy valakinek működik a napi 10 perc meditálás, de te úgy érzed, mindez csak erőltetés és ahelyett, hogy jobban éreznéd magad tőle, csak még jobban befrusztrálódsz, mert „nem tudod elég jól csinálni”. Nem veled van a gond, csupán nem biztos, hogy számodra ez a fajta relaxálás, pihenés a megfelelő.

Nem elvéve a mentális jólléttel kapcsolatos tippek, módszerek hasznosságát, fontos, hogy ne vesszünk el a lehetőségek sűrűjében. De hogyan kerülhetünk közelebb ahhoz, mire van valójában szükségünk?

Ismerd fel a jeleket, melyek arra utalnak, pihenned kell!

A mentális jóllétünkről való törődés első lépésének annak kell lennie, hogy felismerjük, mikor van szükségünk lassításra, kikapcsolódásra. Egy nap során viszonylag kevésszer tekintünk rá arra tudatosan, hogy hogy érezzük magunkat és mire lenne szükségünk. Pedig ezekkel a kérdésekkel sokkal közelebb kerülhetünk saját magunkhoz. A legtöbbször hosszú ideig észre sem vesszük, hogy be vannak feszülve a vállaink, a hátunk, vagy épp egész nap gyomorgörcsünk van, már csak akkor realizáljuk mindezt, amikor a szervezetünk egy szélsőségesebb reakciót ad. Mindezt megelőzhetjük azzal, hogy tudatosabban figyelünk ezen jelekre.

A testi reakciók mellett a fáradtság, lemerülés más formákban is jelentkezhet. Gyakoriak az erősebb érzelmi reakciók, a frusztráltság, ingerlékenység megjelenése. Én például ezekből veszem észre gyakran, hogy túlterhelődtem és kicsit ki kell kapcsolnom. Ismerd meg a saját jelzéseid, határaid és ne feledd: minél előbb tudsz ezekre reagálni, annál kevésbé fognak elhatalmasodni rajtad.

Vizsgáld felül azt, hogyan hatnak rád a tevékenységek, melyekkel töltődsz

Biztosan vannak olyan tevékenységek, melyekhez már automatikusan nyúlsz egy hosszú nap után vagy akár napközben is, amikor észreveszed, hogy pihenésre van szükséged. Talán kialakult egy rutinod is, ahogy a hétvégéket eltöltöd. Azt javaslom, egy-két hét alatt készíts naplót ezekről a tevékenységekről, egészen pontosan írd fel, mit gondolsz, mi a te pihenési eszköztárad, milyen tevékenységekből áll ez? Bármit ide sorolhatsz, kezdve a teraszon való kávézástól a kanapén fekvésig. A lényeg, hogy minden tevékenység szerepeljen a listádban, amiről azt gondolod, szolgálja a jólléted. Ezt követően osztályozd őket egy 1-6-os skálán, aszerint, hogy mennyire élvezetes ezeket végezni és hogy mennyire töltenek fel (azaz: mennyire érzed a tevékenység elvégzése után, hogy energikusabb, inspiráltabb lettél a mindennapi feladatokhoz?). Végül valamiképp rangsorold is ezeket a tevékenységeket: melyikkel töltöd a legtöbb időt átlagosan vagy százalékold, melyikkel mennyi időt töltesz általánosságban.

A saját mentális jólléted eszköztárának felülvizsgálása megmutatja, mennyire vannak jelen olyan tevékenységek a mindennapjaidban, melyeket élvezel és amelyek valóban fel is töltenek. Mindenkinek más működik. Míg valakit a kanapén fekvés kapcsol ki igazán, addig másnak ez a feltöltő hatás lehet, hogy például a sütés-főzés során jelenik meg. Ha pedig úgy érzed, kevés az igazán élvezetes és feltöltő tevékenység az eszköztáradban, nézzük meg, milyen különböző formái vannak a pihenésnek.

Számos módon pihenhetünk: te mennyit próbáltál már ki?

Dr. Saundra Dalton-Smith pszichológus és író azzal az izgalmas felfedezéssel állt a világ elé, hogy ha csupán egyetlen és ugyanazon tevékenységgel próbáljuk magunkat mindig feltölteni, akkor nem fogunk sikerrel járni. Ennek pedig az az oka, hogy a fáradtság érzésünk sem egyetlen okra vezethető vissza. Olyan, mintha különböző tartályaink lennének, melyek egyidejű merülése adja ki a fáradtság érzését. Különbözőképpen fáradhatunk el fizikai aktivitások, másokkal való kommunikáció kapcsán, de a kreatív energiáinkat is elhasználhatjuk. A pszichológus hölgy szerint hét fajta fáradtság és ahhoz kapcsolható pihenési forma létezik, és ha úgy érzed, sosem tudod magad igazán feltölteni, akkor abban is kereshető ennek az oka, hogy mennyire figyelsz tudatosan arra, hogyan fáradsz el és ezek mentén az alábbi töltődési formákra:

  • Fizikai fáradtság esetén feltöltődési formák: testmozgás, kimozdulás a természetbe, minőségi és elegendő alvás, nyújtás, jóga, masszázs stb.
  • Kreatív fáradtság esetén feltöltődési formák: olvasás, rajzolás, írás, montázs készítés, inspiráló tartalmak fogyasztása stb.
  • Érzékszervi fáradtság esetén feltöltődési formák: relaxációs gyakorlatok, digitális detox, szemtorna, csendfürdő stb.
  • Szociális fáradtság esetén feltöltődési formák: egyedüllét, digitális detox, énidő stb.
  • Érzelmi fáradtság esetén feltöltődési formák: ventillálás, testi érintés, nemet mondás, írás stb.
  • Mentális fáradtság esetén feltöltődési formák: mindfulness, naplózás, kreatív írás stb.
  • Spirituális fáradtság esetén feltöltődési formák: mindfulness, önismereti eszközök kipróbálása, ima stb.
A saját jóllétedet támogató terv

Feltöltődésünket nagyban tudja támogatni, ha van egy eszköztárunk olyan gyakorlatokkal és tevékenységekkel, melyek élvezetesek és feltöltenek minket. Szuper, ha van egy listánk, amiből válogathatunk és még jobb, ha ezek illeszkednek a mindennapjainkba is. Nekem például van egy olyan listám, amiből akkor tudok választani egy tevékenységet, amikor éppen csak 5 percem van egy kicsit töltődni és magamra figyelni. Aztán egy olyan is, amiben elmélyülősebb tevékenységek vannak és akkor tudom elővenni őket, amikor egy órám vagy épp több időm is van. Arra biztatlak, próbálj ki minél több mentális jóllétet támogató gyakorlatot és bíráld el, mennyire hasznosak számodra (természetesen, add meg nekik az időt, hogy hatni tudjanak, egy gyakorlással nem lehet megváltani a világot, legyen szó akár hálanaplózásról, relaxálásról, írásról vagy bármi egyébről).

Ne azért csinálj valamit, mert trendi és mások is ezt teszik. Arra figyelj, ami neked jól esik! Kérdezd meg magadtól, mire van szükséged és hogy érzed magad, és aztán alkosd meg az eszköztárad saját magad számára. Ha erre rászánod az időt, akkor olyan tudás lesz a kezedben önmagadról, melynél hatékonyabbat semmilyen önfejlesztő könyv nem fog kínálni.

 

Novák Dóra pszichológus, tréner, coach

One thought on “Te tudod, mitől leszel jól? Az önismeret fontossága a mentális jóllétünk kapcsán

Comments are closed.