vállalkozni

5 kérdés, amit tegyél fel magadnak, mielőtt vállalkozni kezdesz

Foglalkoztat a vállalkozásindítás gondolata, de nem tudod eldönteni, neked való-e? Íme 5 kérdés, aminek a megválaszolásával közelebb kerülhetsz a döntéshez.

 

1. Komfortos vagyok a bizonytalansággal?

Ha szükséged van a kontrollra és megnyugtatnak a szabályok, nehezen fogod tűrni a vállalkozással járó kiszámíthatatlanságot. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ha nagy a kontrollszükségleted, akkor nem lehetsz jó vállalkozó. A szervezettség és az önkontroll nagyon is fontos készségek a vállalkozói léthez, de meg kell tanulnod elfogadni, hogy nem egy fix munkahely és bevétel köré szerveződik az életed, hanem aktív alakítója vagy a saját jövedelmed és karriered alakulásának.

 

2. Mennyire vagyok képes felelősséget vállalni a döntéseimért?

Vállalkozóként te döntesz arról, milyen irányba kormányozod a hajót, és ehhez szükség van egy adag fegyelmezettségre, felelősségvállalásra és bátorságra. Olykor szembesülni fogsz vele, hogy a döntéseid helytelenek voltak – ekkor neked kell helyrehozni a dolgokat és B tervet kialakítani. Ugyanakkor ezek által a kihívások által válsz te és a vállalkozásod is igazán erőssé. Amennyiben úgy érzed, még nem állsz készen arra, hogy önállóan kormányozz, keress társakat magad mellé vagy kérj lehetőséget arra, hogy kipróbálhasd az irányítást, biztonságos támogatás mellett.

 

TIPP: Ha még egyetemre jársz, próbáld ki magad egy diákszervezet vagy szakkollégium vezető pozíciójában, vagy vállalj saját projektet a munkahelyeden.

 

3. Szeretem, amit csinálok és jó vagyok benne?

Egy vállalkozás munkaideje gyakran nem 9-től 5-ig tart, ezért fontos az elkötelezettség és a szenvedély aziránt, amivel foglalkozol. A legtöbben először másodállásként vagy részmunkaidőben építgetik a saját kis üzletüket, hogy kipróbálják magukat, és folyamatosan szokják a vállalkozói szerepet. Ha élvezed azt, amit csinálsz, sokkal gördülékenyebben zajlik a munka is, és kevésbé éled meg teherként, ha olykor elhúzódik a tervezett munkaidő.

Találd meg azt a területet, amelybe szívesen fektetsz időt és energiát! Ebben sokat segíthet egy karriertanácsadó. A frissdiplomas.hu-n keresztül kedvezményesen vehetsz részt álláskeresési, pályaorientációs és karriertanácsadáson is. A részletekért katt ide!

4. Mennyire vagyok képes jól együttműködni másokkal?

Úgy vélheted, a vállalkozásban a saját magad főnöke vagy és végre nem kell alkalmazkodnod másokhoz. Ez részben igaz, ám a kapcsolatok kialakításának és építésének a képessége gyakran döntő jelentőségű a vállalkozás sikere szempontjából. Így ha ezt az utat választod, érdemes fejlesztened magad a kommunikációs készségek, az asszertivitás, a kapcsolatteremtés (pl. small-talk) és a meggyőzés terén!

 

+1 Van egy piacképes termékötletem vagy szolgáltatásom?

Ha komolyan gondolkodsz a vállalkozásban, akkor az első lépés, hogy legyen egy konkrét elképzelésed egy adott termékről vagy szolgáltatásról. Ahogy már fentebb említettük, fontos, hogy lelkesedést és szenvedélyt érezz a választott terület iránt, mindemellett pedig az, hogy a termék vagy a szolgáltatás egy valós igényt elégítsen ki a piacon. Ezt mihamarabb teszteld akár közvéleménykutatással, akár az ismerősi körödben. Amúgy is ajánlott minél több emberrel beszélgetned róla, hiszen a visszajelzések is jó irányba formálhatják az ötleted.

Nézd meg az olcsó és könnyen megvalósítható vállalkozásötletekről szóló cikkünket!

Reméljük, ezekkel a kérdésekkel segítettünk abban, hogy egy kicsit közelebb kerülj a dilemma feloldásához: illik hozzám a vállalkozás vagy sem? Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy folyamatosan változol és rajtad áll, milyen irányba fejleszted magad. Amennyiben a legtöbb kérdésnél még hiányérzeted van a vállalkozói szellemed terén, ne csüggedj: ha dolgozol a készségeiden, néhány éven belül teljesen más válaszokat is adhatsz ezekre a kérdésekre!

 

Forrás:
https://www.entrepreneur.com/article/234621

 

Szerző: Novák Dóra

Vélemény, hozzászólás?