önbizalom

5 önbizalomépítő gyakorlat, hogy jobban érezd magad a bőrödben

Önbizalmunk építése egy életen át tartó munka. Míg egyszer úgy érezhetjük, magabiztosak és kiegyensúlyozottak vagyunk, máskor bizonyos események gyengíthetik az önmagunkba vetett hitünket. Éppen ezért nem árt, ha ismerünk néhány önbizalomépítő technikát, amit elővehetünk, ha szükségünk van rá.

 

Az egészséges önbizalom azt jelenti, hogy hiszünk saját képességeinkben, készségeinkben, és abban, hogy képesek vagyunk szembenézni a kihívásokkal és nehézségekkel. Ha rendben van az önbizalmunk, jobb az egészségünk, minőségibbek a kapcsolataink, jobban teljesítünk az iskolában vagy a munkahelyünkön és könnyebben megküzdünk a kihívást jelentő helyzetekkel. Mivel az önbizalmunk fejlesztése egy folyamat, a különféle technikák rendszeres gyakorlása vezet eredményre. Nézzük, melyek közül érdemes szemezgetni:

 

Fedezd fel erősségeidet!

 

Tükörbe nézel és csak azt látod, mi az, amit megváltoztatnál magadon… Ismerős a helyzet? Mi lenne, ha legközelebb addig nem mozdulnál a tükör elől, amíg nem tudsz felsorolni legalább három dolgot, amit kedvelsz saját magadon. Ugyanígy a belső tulajdonságok terén: törekedj arra, hogy felfedezd karaktererősségeid, és ezeket a lehető legtöbbféleképpen alkalmazd. Mindannyian jók vagyunk valamiben, és azok az élethelyzetek, amelyekben ezeket az erősségeinket kamatoztatni tudjuk, pozitív hatással vannak az énképünkre és az önbizalmunkra. Az erősségeid megismeréséhez segítséget nyújthat ez a magyar nyelven is elérhető, ingyenes teszt.

 

Játszd el, hogy magabiztos vagy!

 

Amy Cuddy szociálpszichológus egy kísérletében rávilágított arra, hogy a magabiztosságot sugárzó testhelyzet (egyenes hát, kissé megemelt fej, gesztusok) felvétele önmagában képes növelni határozottságot. Első lépésként tehát húzd ki magad és viselkedj úgy, mintha magabiztos lennél. Egy idő után azon kaphatod magad, hogy egyre természetesebbé válik ez a viselkedésmód.

 

Becsüld meg azt, aki vagy!

 

Önbizalmunkat gyakran az határozza meg, hogy miként értékeljük a céljainkat, elért eredményeinket. Legtöbbünk hajlamos arra, hogy irreális célokat fogalmazzon meg, így abba a hibába eshetünk, hogy azt érezzük, jövőbeli (ideális) énünkhöz képest nem is értünk el „semmit”. Ilyenkor érdemes egy kicsit visszatekinteni: hol tartottál néhány évvel ezelőtt? Mi mindent értél el azóta? Mi az, amiben fejlődést sikerült elérned?

 

Tűzz ki reális, megvalósítható célokat!

 

Az időhöz kötött, elérhető, konkrét, releváns és mérhető célok (vagy más néven SMART célok) könnyebben teljesíthetők, a siker érzése pedig táplálja az önbizalmunkat is. Ha egy hosszú, végeláthatatlan projekten dolgozol, akkor előfordulhat, hogy hosszabb ideig nem élsz meg sikereket, így aztán alacsonyabbnak érezheted az önbizalmadat is. Érdemes a nagyobb feladatokat is kisebb célokra bontani, azok elérését pedig megünnepelni!

 

Törődj magaddal!

 

Önbizalmunk hiánya gyakran fakad saját magunkkal kapcsolatos elégedetlenségeinkből. Írj egy listát azokról a dolgokról, amiket meg szeretnél változtatni magadon (legyen az külső vagy belső tulajdonság), majd priorizáld őket. Ezután mindegyikhez rendelj olyan megoldási javaslatokat, lépéseket, melyek elvégzésével elégedettebbnek érzed magad (pl. szeretnék lefogyni – megoldási javaslat: heti 3-szor futni fogok járni).

 

Most Ti jöttök! Mit tesztek azért, hogy magabiztosak legyetek és rendben legyen az önbizalmatok? 🙂

 

Szeretnél magabiztosabbá válni szakmai téren is? Ezeket a tanfolyamokat és tanácsadásokat ajánljuk! 🙂

 

Szerző: Novák Dóra

 

ági szörp

Vélemény, hozzászólás?