boldogsag

Boldogságunk nyomában: 12 boldogságfokozó gyakorlat, melyeket már ma elkezdhetsz!

Tisztában vagy vele, hogy boldogságunk mekkora arányban öröklött és mennyiben múlik a tudatos cselekedeteinken? Cikkünkben bemutatunk 12 boldogságfokozó gyakorlatot, melyeknek a gyakorlása bizonyítottan növeli a jóllétünket. Te melyiket próbálod ki?

 

A pozitív pszichológia területén végzett kutatások azt mutatják, hogy a boldogság 50%-ban öröklött, 10%-át az aktuális körülményeink határozzák meg, 40%-a pedig tudatos cselekedeteink függvénye. Azaz teljes boldogságérzetünk csaknem fele azon múlik, hogy foglalkozunk-e tudatosan a jóllétünkkel.

 

Sonja Lyubomirsky boldogságkutató pszichológus 12 olyan gyakorlatot mutat be Hogyan legyünk boldogok? című könyvében, melyek közül mindenki megtalálhatja azt a stratégiát, amit élvezettel és természetesen be tud építeni a hétköznapjaiba. Fontos tehát, hogy nem kell mind a 12 gyakorlatot alkalmaznod, elég, ha néhányat kiválasztasz, és azokat rendszeresen végzed.

 

  1. A hála kifejezése: vedd számba, mi mindened van és fejezd ki a háládat ezekért a dolgokért, legyen az egy fontos személy az életedben, vagy a körülötted lévő tárgyak, az otthonod stb.
  2. Az optimizmus kialakítása: például naplóírással, amelyben elképzeled és leírod a magad számára elképzelt legjobb jövőt, vagy rendszeresen igyekszed gyakorolni, hogy mindennek a naposabb oldalát lásd.
  3. A kényszeres gondolatok (rágódás) és a társas összehasonlítgatás elkerülése: különböző gyakorlatok segítségével (mindfulness, relaxáció) csökkentsd annak a gyakoriságát, hogy a problémáidon rágódsz. Amikor észreveszed, hogy a negatív dolgokon pörögsz, tereld el a figyelmed, csinálj valamit, ami kizökkent.
  4. Jó cselekedetek végrehajtása: tégy jót másokkal, a szeretteiddel vagy akár idegenekkel, spontán vagy előre tervezetten.
  5. Kapcsolatok ápolása: válassz ki egy megerősítésre szoruló kapcsolatot és fektess időt és energiát annak ápolásába, erősítésébe, gyógyításába.
  6. Megküzdési stratégiák kidolgozása: olyan stratégiák gyakorlása, tudatos alkalmazása, amelyek segítik, hogy kibírd vagy leküzdd az újabb nehézségeket, traumákat. Például igyekszed problémamegoldóan megközelíteni a helyzetet, koncentrálsz a stresszt kiváltó tényezők megszüntetésére, cselekvési tervet készítesz, tanácsot kérsz, kijelölöd az első lépést. Vagy érzelmi megküzdést is választhatsz, ekkor a stressz érzelmi hatását csökkented, például beszélgetéssel.
  7. A megbocsátás gyakorlása: napló- vagy levélírás, amelynek során azon dolgozol, hogy elengedd a neheztelésedet és a negatív érzéseidet, melyet azok iránt érzel, akik megbántottak.
  8. Olyan tevékenységek végzése, melyek lekötnek: az otthoni és a munkahelyi tevékenységeid közül azok számának növelése, melyekbe bele tudsz feledkezni, amelyek kihívást jelentenek, és lekötik a figyelmed, flow élményt nyújtanak.
  9. Az élet apró örömeinek élvezete: figyelj oda az élet apró örömeire és csodáira, élvezd és ismételgesd azokat oly módon, hogy rájuk gondolsz, leírod, lerajzolod vagy másokkal megosztod őket.
  10. Elköteleződés a céljaid mellett: válassz ki néhány fontos célt és szánj ezekre időt és energiát.
  11. Vallásgyakorlás és spirituális élet: foglalkozz többet saját vallásoddal, hitrendszereddel, olvass több spirituális témájú könyvet, elmélkedj ezeken.
  12. Testedzés: törődj többet a testeddel, mozogj, sportolj, meditálj. A mozgás endorfint, azaz boldogsághormont szabadít fel bennünk, emellett növeli az önbizalmunkat, így jobban érezhetjük magunkat saját bőrünkben.

 

Reméljük, sikerült a listából válogatnod és adtunk segítséget ahhoz, hogy ki tudd alakítani saját öngondoskodó-boldogságfokozó rutinodat.

 

Szerző: Novák Dóra

 

Regisztrálj a frissdiplomas.hu-ra és iratkozz fel állásértesítőnkre, így sosem maradsz le a legújabb nyitott pozíciókról!

TIPP: Töltsd fel az önéletrajzodat a frissdiplomas.hu profilodba, hogy egy kattintással jelentkezhess a szimpatikus pozíciókra!

Vélemény, hozzászólás?