frissdiplomas

Így éld túl a karantént introvertáltként!

Valószínűleg te is láttál már legalább egy olyan mémet, ami azt járja körül, mennyire nincsenek hatással ránk, introvertáltakra a pandémiás intézkedések, mint például a szórakozóhelyek bezárása, az elhalasztott fesztiválok és úgy általában, a szociális izoláció. Tudod, mert normál körülmények között is szeretjük magunkat elszigetelni másoktól. Ha-ha.

Persze, introvertáltként az én-időből töltjük fel az energiakészleteinket, de nekünk is szükségünk van társas kapcsolatokra, és ahogy mások, mi sem választanánk életre szóló létformául a Netflix, a könyvespolcunk és a Spotify-listánk szentháromságát. (Vagy, legalábbis húsz év után biztosan ráunnánk.) Főleg, ha ez adott esetben azt jelenti, hogy otthonragadunk egy két-háromtagú családdal, egy folyton bömbölő kistesóval, vagy ami még ennél is rosszabb, egy extrovertált lakótárssal. ?

Ez nem kis stresszforrást jelenthet, főként, ha hajlamosak vagyunk túlpörögni a dolgokat. Ez a 2-3 hónap (mert nem tudjuk, mennyi lesz, hiába is pörgetjük le az összes lehetséges forgatókönyvet introvertáltként a fejünkben) egész örökkévalóságnak tűnhet. Hirtelen, bezárva lenni a gondolataink közé már nem is tűnik olyan jó stratégiának, mint eddigi életünk során bármikor.

Néhány túlélő tipp, hogyan lehet átvészelni ezt az időszakot introvertáltként:

Először is… Ha okés vagy a szituációval, az is OKÉS!

Mint egy valamire való introvertált, én is imádok egyedül lenni otthon, vagy legalábbis a szobámban. Véget nem érő listám van a teendőkről, amiket szívesen csinálnék, például, a fél könyvespolcom kiolvasásra vár, három sorozatot váltogatok a hangulatomnak megfelelően, és írni, meg haszontalan videókat nézni is szeretek.

Ha most úgy érzed, tökéletesen boldoggá tesznek ezek az elfoglaltságok, és bűntudattal telve nézed az extrovertált barátaid szenvedését, ne tedd! Nem kell pánikba esned, csak mert mindenki más is ezt teszi. Dolgozz a projektjeiden, amiket már régóta halogatsz, néha csekkolj be a barátaidnál online, hogy ők is érezzék a törődést. Együtt menni fog!

frissdiplomas

 

Mit kezdj a bizonytalansággal?

Normális, ha túlterheltnek érzed magad, annak ellenére, hogy lényegében egész nap otthon ülsz, hiszen érzelmileg is megterhelő a jelenlegi helyzet. Introvertáltként talán még többet agyalunk a jövőnkön és több időt töltünk azzal, hogy világmegváltó terveket szövögessünk, de persze mindenki szereti azt érezni, hogy vannak céljai és úgy általában, tart valahová. A jelenlegi terveink közül sok átütemezést igényel, és hosszabb távra tekintve is úgy érezhetjük, bizonytalanok a kilátásaink. Fontos, hogy emlékezzünk rá, hogy a jelenlegi helyzet átmeneti, és előbb-utóbb minden visszaáll a normál kerékvágásba. (Habár, a WC papír készleteink egy darabig még emlékeztetni fognak minket a történtekre.)

 

Tervezd meg a hétköznapokat (is)!

A bizonytalanságot orvosolhatja, ha részletes időbeosztást készítesz, ahogyan azt a NASA űrhajósa, Scott Kelly is javasolta a New York Timesba írt cikkében. (Azért, csak elhisszük neki, ha már egy évet töltött az űrben…) Tervezd meg a napodat, mint egy átlagos hétköznapot! Ha dolgozol, vagy egyetemre jársz, fontos, hogy el tudd választani a kettőt egymástól és a minőségi kikapcsolódásra is hagyj magadnak időt!

 

Csempéssz egy kis izgalmat a napjaidba!

Az otthonülés gondolata akkor a legkecsegtetőbb, ha előtte egy nehéz hétnek nézel elébe, amikor mondjuk nyilvános szereplések és prezentációk garmadája vár rád – ekkor igazi jutalomként lebeghet lelki szemeid előtt. Ha azonban ez válik a realitássá a mindennapokban, már nem lesz mit várni… Érdemes kisebb programokat beiktatnod a hétre, amikre várakozással tekinthetsz. Például, egyik nap hívj fel egy ismerőst, akivel már rég beszéltetek. Tervezd be magadnak az online tárlatok, színdarabok vagy jógaórák közül azokat, amelyek igazán érdekelnek!

introvertált
A kép forrása: Számkivetett a Holdon (film) – PORT.hu.

A társas időtöltés online tulajdonképpen én-időnek számít

Ne fordulj be teljesen, mert sokkal nehezebb lesz visszaszoknod, ha az élet visszaáll a régi kerékvágásba. Ha a barátaid videóchatelni hívnak, ne mondj nemet – hidd el, jót fog tenni egy-egy beszélgetés. Tudod, mi a legjobb az egészben? Hogy akkor vetsz véget a „találkozóknak”, amikor kedved tartja. (Persze, azért nem árt, ha jelzed előtte, mire készülsz.) Bónusz, hogy még hazabuszoznod sem kell utána.

 

Dolgozz magadon!

Van, hogy a mindennapos társas interakciók annyira lemerítenek, hogy utána legszívesebben átmennél zombi üzemmódba és csak sorozatoznál, ugye? A régóta halogatott tervek listája pedig csak gyűlik, te pedig egyre haszontalanabbnak érzed magad. Mi lenne, ha mostantól mindennap megtennél egy dolgot, ami közelebb visz a hosszú távú céljaidhoz? Legyen szó önfejlesztésről vagy akár a CV-d felfrissítéséről, iktass be ilyen produktív szakaszokat a napjaidba. Ezek újabb löketet adnak majd a következő naphoz és a hangulatodra is pozitív hatással lesznek! 😉

 

Remélem, ezekkel a tippekkel kicsit könnyebb lesz túllendülni a jelenlegi helyzeten. Ha van valamilyen túlélőtipped, ami nem szerepelt a cikkben, írd meg kommentben!??

 

Szerző: Kurinyec Anna

Vélemény, hozzászólás?