CV_Frissdiplomas.hu

10+1 tuti tipp a szakmai önéletrajzhoz

Megtaláltad álmaid állását, de nincs olyan önéletrajzod, amivel nyugodtan jelentkeznél? Ebben a rövid összefoglalóban megtalálod a legfontosabb tudnivalókat, hogy elkerülhesd a leggyakoribb hibákat. Toborzóként nap mint nap találkozunk formailag, nyelvtanilag helytelen, vagy akár csak nehezen áttekinthető önéletrajzokkal, melyek alapján a jelölteket ki sem választanák szakmai meghallgatásra. Az elvárásoknak megfelelő tapasztalat sokszor nem elég, és, ha nem szeretnél elhasalni már az első lépésnél, ne bízd a véletlenre! Haladj végig a pontokon, tökéletesítsd az önéletrajzod, add be jelentkezésed a kiszemelt pozícióra, majd dőlj hátra és várd az interjú időpontját.

Vendégcikk

Szerző: Bálint Leila, Recruby

1. Maximum 2 oldal!

Egy toborzó 1 perc alatt dönti el, hogy a CV-d alapján passzolsz-e a pozícióra, tehát ennyi időd van elnyerni a figyelmét a rólad készült bemutatkozó anyaggal. Írj lényegre törő, gyorsan áttekinthető önéletrajzot, és keltsd fel az érdeklődését! Ismertesd a munka szempontjából lényeges adatokat, tapasztalatokat, de a készségeket, hitvallást, vagy érdeklődést tartsd meg magadnak, jellemzően el sem olvassák, mert sokszor ugyanazok a frázisok köszönnek vissza.

2.  Személyes adatok

Készíts fejlécet az adataidnak, így könnyen meg lehet találni az elérhetőségeidet, ha interjúra hívnak. Mindenképpen szerepeljen a neved, lakóhelyed városa, telefonszámod, e-mail címed és nyugodtan tedd ide a LinkedIn profilod linkjét. Családi állapot, nemzetiség, életkor vagy vallás teljes mértékben magánügy, nem ide való.

3.  Bemutatkozó szöveg

A motivációs levél hosszú, általában nincs idő elolvasni és már nem is divat, helyette írj a CV-be bevezetésként egy 2-3 mondatos bemutatkozót a tapasztalataidról és szakmai céljaidról. Csak itt használj folyó szöveget, de légy lényegre törő és kerüld a kliséket!

4.  Időrend

Kezdj az aktuálissal és haladj időrendben a régebbiek felé a tapasztalatok és végezettség blokknál is!

5.  Végzettség

A legmagasabb iskolai végezettséged mindenképpen szerepeljen, de a középiskolai tanulmányaidat hanyagold, hacsak nem lényeges a pályázat szempontjából! Ha részt vettél ERASMUS-on, vagy helyezést értél el tanulmányi versenyen, esetleg publikációid vannak, ezeket is megemlítheted.

6.  Tapasztalat

Pályakezdőként a szakmai gyakorlatodat, gyakornoki állásaidat sorold fel, kiegészítve az ott alkalmazott technológiákkal, módszerekkel, vagy ha nincs még tapasztalatod, megemlítheted az egyetemi projektjeidet is. Tapasztalt munkavállalóként pedig a releváns munkákban végzett főbb feladatokat sorold fel és térj ki az eredményeidre, érdemeidre is, mert azok az elkötelezettséget és az eredményszemléletet mutatják.

7.  Formázás

Egy átláthatatlan önéletrajzot te sem olvasnál szívesen, és ezzel a HR-esek is így vannak. Írj vázlatosan, az egyes pontok (tapasztalat, végzettség stb.) alatt írj felsorolást folyó szöveg helyett és használj modern, áttekinthető betűtípust! A Word és a Canva egyaránt alkalmasak arra, hogy egyéniséged szerint alakítsd a stílust, de ezzel csak óvatosan, ha nem marketingesnek, vagy belső építésznek készülsz.

8.  Hitelesség

Csak valós dolgokat írj le, amiket alá is tudsz támasztani. Kellemetlen perceid lennének az interjún, ha azon a nyelven kellene bemutatkoznod, ami csak csúsztatás az önéletrajzodban.

9.  Készségek, tulajdonságok:

„Jó kommunikációs készség” olvassuk minden második önéletrajzban. Mitől jó? Készülj gyakorlati példákkal, vagy inkább hagyd ki, mert a legtöbb interjúztató meg sem nézi ezeket a pontokat.

10.Ellenőrizz!

Ha elkészültél a szöveggel, a helyesírás ellenőrzését semmiképpen ne hagyd ki! Mentsd le a fájlt pdf formátumban, és nézd meg, hogy nem csúszott-e szét a szöveg, minden a megfelelő helyen van-e.

+1: Szabd pozícióra a CV-t!

Emeld ki a fontos tapasztalatokat, nyelvtudást, technológiai ismeretet, ami a kiszemelt pozícióhoz szükséges. Ha egyetemen kívül tanultál valamit, ami releváns, szintén sorold fel. A pozíció nevét is megemlítheted, de legyél közérthető, ne használj rövidítéseket, fantázianeveket.

Ha elolvastad a tippeket, a feladat első felén már túl is vagy. Kutasd fel a régi önéletrajzod, pofozd ki az iránymutatás alapján, majd indulhat a pályázat a kiszemelt pozíciókra! Sok sikert kívánunk!

One thought on “10+1 tuti tipp a szakmai önéletrajzhoz

Comments are closed.