webfejlesztő

10 tipp személyes webfejlesztő portfóliód bemutatására

Az egész világon tapasztalható IT szakemberhiány eredményeképpen idehaza is gombamód szaporodnak a programozó képzések. A munkaerőpiacon egyre több frissen képzett szakember jelenik meg állást keresve. Ugyanakkor a vírushelyzet miatt juniorként most korántsem olyan egyszerű elhelyezkedni, mint 1-2 évvel korábban.

Ahhoz, hogy ki tudj emelkedni a pályakezdők tömegéből az egyik legjobb módszer a személyes portfólió weboldal létrehozása. Cikkünkben ennek előnyeit és létrehozásának mikéntjét mutatjuk be. 

A személyes webfejlesztő portfólió weboldalt ne úgy képzeld el, mint egy üres oldalt, amin egy név, két mondat és egy e-mail cím szerepel. Ahhoz, hogy felkeltsd a cégek figyelmét, ennél sokkal többre van szükség. Némi guglizás után számtalan pozitív példát találsz arra, hogy ha megfelelő figyelmet és kellő mennyiségű energiát fektetsz a személyes weboldalad felépítésébe, akkor a siker nem marad el.

Lássuk tehát miért is hasznos egy személyes portfólió weboldal és mivel célszerű feltöltened:

Miért van szükség személyes portfólió weboldalra?

Felmerül a kérdés, hogy miért van szükség saját weboldal létrehozására, ha a webfejlesztőknek már számos kimondottan erre a célra kifejlesztett platform van, pl. a GitHub és Dribble. Ezek a platformok kétség kívül kiválóak, céljuk mégis elsősorban az, hogy a látogatókat áttereljék a saját portfólió weboldalra ahol már te magad alakítod a kinézetet és a tartalmat a célközönség igényeinek megfelelően.

További előnyök:

  • A személyes portfólió weboldal már önmagában egy pályázati munka, ahol gyakorlatilag korlátozások nélkül be tudod mutatni képességeidet. És ezt a munkaadók is pontosan tudják. Biztos lehetsz benne, hogy első körben nem is a referenciáidat fogják megnézni, hanem magát az oldalt, hiszen annak kinézete, technológiai kialakítása, megoldásai rögtön elárulnak arról, hogy milyen webfejlesztői tapasztalattal rendelkezel és mennyire van igényes a saját munkáddal kapcsolatban.
  • Az előbbi ponthoz kapcsolódóan a személyes portfólió weboldal remek lehetőség arra, hogy kezdőként az amúgy valószínűleg kevés referenciáid számát növeld. Egy személyes weboldalon a design mellett különböző programozási nyelveket, technológiákat, szövegírást, online marketing eszközöket, SEO-t is kipróbálhatsz, amelynek eredményeiről rögtön be is tud számolni.
  • A személyes portfólió weboldalad egyben a saját blogod is lehet, ahol könnyen tudod elegyíteni a szakmai cikkeket egyéb személyes témáiddal, így egy közvetlen, barátságos formában tudsz bemutatkozni a látogatóknak. Arról nem beszélve, hogy a blog bejegyzések közösségi média megosztásain keresztül további potenciális munkaadókat tudsz bevonzani.
  • A saját személyes weboldalad csak a tiéd. Saját domain névvel rendelkezik, önálló tárhelyen. Tehát az „irányítás” maximálisan a te kezedben van, nem vagy kiszolgáltatva különböző platformok működésének, megjelenésének és változásainak. Ha kellő energiát fektetsz bele, akkor megfelelő tartalmakkal és némi ügyességgel az állásportálok mellett is meg tudsz jelenni a keresőkben, ami egyenes út a látogatottság növeléséhez.

Mit néz a munkáltató a weboldaladon?

Az elvárások legpontosabb feltérképezéséhez bújjunk a munkáltató bőrébe és nézzük meg, hogy számára mi az, ami fontos egy személyes portfólió weboldal megtekintése során, mik azok a részletek, amelyek a döntésében befolyásolják. Ez már csak azért is hasznos gyakorlat, mivel fejlesztőként nem magadnak, hanem a célközönségnek dolgozol, azok igényeit kell kielégítened, akik a weboldalt majd használni fogják.

Lássuk tehát mik azok a fő szempontok, amelyek a munkáltatókat döntéseikben befolyásolják egy személyes portfólió weboldal megtekintése során, éppen ezért kiemelt figyelmet kell fordítani rá:

Kapcsolatfelvételi lehetőségek

Azért raktam listám elejére ezt a pontot, mert számtalan olyan bemutatkozó oldallal találkozom, ahol a fejlesztő eldugta a kapcsolatfelvételi lehetőségeket ezzel elejét véve annak, hogy ha szimpatikusnak találják, akkor felkérés vagy megkeresés legyen belőle.

Kapcsolatfelvételi lehetőség alatt nem csak az e-mail címet értem, mert előre nem tudhatod, hogy a látogató mit preferál. Éppen ezért azt javaslom, hogy a legfontosabb adatok, e-mail cím, telefonszám szerepeljen a fejlécben, de minimum minden oldal láblécében és legyen egy űrlap valamint közösségi média elérhetőségek azok kedvéért, akik ezt preferálják.

Tanulmányok

A személyes weboldal elkészítése során soha nem szabad elfelejtened, hogy a látogató valószínűleg semmit sem tud rólad. Honnan jöttél, hol tanultál, hogyan képezted magad … stb. Éppen ezért egy klasszikus önéletrajzhoz hasonlóan a tanulmányaid felsorolása kiemelten fontos.

Ne hagyj ki semmilyen részletet, mert előre nem tudhatod, hogy a főiskolai végzettség vagy egy jó nevű oktató szervezetnél elvégzett tanfolyam lesz a fontosabb információ a látogató számára.

Friss referencia munkák

A munkáltatókat az éppen aktuális tudásod, képzettséged érdekli és feltételezve azt, hogy folyamatosan képzed magad, a több hónappal vagy akár 1-2 évvel ezelőtti projektjeid kevésbé érdekesek számukra.

Éppen ezért nem elégséges elkészülni a személyes weboldallal, hanem folyamatosan frissen is kell tartani. Hiába helyezkedsz el valahol, bármikor képbe kerülhet a váltás lehetősége és abban a pillanatban jól jön egy folyamatosan frissen tartott portfólió. Ellenkező esetben ha munkahely váltásnál kell meglépned a több évnyi lemaradás feldolgozását, akkor az bizony elég megterhelő lehet.

A referencia munkák leírásánál gondolnod kell arra, hogy az érdeklődőnek nincs kedve végigkattintgatni a belinkelt referenciát vagy belenézni a forráskódba. Éppen ezért minden projekthez adj meg címet és egy rövid leírást arról, hogy mikor, kinek és milyen célból készült, illetve milyen utóélete volt a projektnek. Ezen felül pár képernyőkép is sokatmondó lehet.

Nincsenek referencia munkáid? Akkor ez a szekció lehetőséget ad arra, hogy bemutasd személyes projektjeidet. Fontos, hogy lássák alkottál valamit, ami működik és rajta keresztül képet kapjon a látogató arról, hogy milyen tudással rendelkezel.

Milyen a problémamegoldó képességed?

A webfejlesztők még ha nagyobb csapatban is dolgoznak, a munkaidő nagyobb részében önállóan végzik feladatukat, amelynek során számtalan problémával, kihívással szembesülnek. Az a munkavállaló, aki minden apróságnál a kollégáit kérdezi, mások munkáját is megakasztja, ezért ezen a területen kiemelt prioritás, hogy tudsz-e önállóan dolgozni és a közben felmerülő kihívásokkal megküzdeni. Az oldal ezen részében gyűjts össze pár olyan esetet, amelyekkel problémamegoldó képességeidet bizonyítod.

Bemutatkozás

A száraz tényszerű felsorlások mellett az önéletrajz szolgál azoknak a főbb mérföldköveknek a megjelenítésére életedben, amelyek a látogatóknak hasznos információkkal szolgálhatnak személyiségeddel kapcsolatban.

Mit sportolsz, mi a hobbid, mivel töltöd a szabadidőd, hogyan képzed magad … stb. ezek mind hasznos információk lehetnek. Arra azért figyelj, hogy ne vidd túlzásba és kerüld a sablonos fordulatokat és pláne ne írj le valótlan dolgokat, mert egy személyes találkozó során kellemetlen lehet, ha belekérdeznek.

Ebben a részben mutass pár fényképet is magadról, növeli a feléd kiépített bizalmat, ha tudják, hogyan nézel ki.

Letöltések

Sosem lehet tudni, hogy a weboldaladon elérhető információkat ki hogyan dolgozza fel. Számtalan olyan helyzet van, mikor a látogató oldalad bezárására kényszerül, mert félbeszakították vagy mással kell hirtelen foglalkoznia, de el szeretné menteni az ott látott információkat. Erre lehet hasznos egy letöltések rész, ahol önéletrajzod, motivációs leveled és a további hasznosnak vélt információk lementhetők a későbbi feldolgozás céljából.

Díjak, kitüntetések

Részt vettél valamilyen pályázaton, versenyen? Előadó voltál egy konferencián? Van egy népszerű blogod? Vannak olyan eredményeid, amikre büszke vagy? Ez az a szekció, ahol ezeket mind megjelenítheted. Sokszor nem maga a díj vagy a verseny a lényeg, sokkal inkább az, hogy látják, szereted a kihívásokat és megmérettetni magad.

Összefoglalás

Egy személyes portfólió weboldal létrehozása hatalmas lehetőségeket hordoz magában, ideális eszköz ahhoz, hogy kitűnj a tömegből és felkelts a munkáltatók figyelmét.

De csak abban az esetben, ha figyelmesen, igényesen állítod össze és figyelsz azokra az aprónak tűnő részletekre, amelyek kiemelten fontosak egy döntéshozó számára. Remélem cikkünk segítségedre volt ebben! Sok sikert kívánok!

 

Szeretnéd élesben tesztelni a portfóliódat? Jelentkezz IT-s állásokra, és olvass további tippeket a tökéletes pályázathoz!

 

Szerző: Tusnádi István

Vélemény, hozzászólás?