önéletrajzírásról

Mit tanít neked az Instagram az önéletrajzírásról?

Mi köze lehet a CV-dnek a népszerű socal media felülethez? Több, mint gondolnád! Az Instagram világában számtalan „szabályt” követünk a tökéletes profil elkészítéséhez, mégsem tudatosul bennünk, hogy önéletrajzíráskor éppen ugyanezekről az elvekről feledkezünk meg.

 

1. Van képed?!

Minőségi fotókkal népszerűbb lehetsz a követőid között, mintha látszik, hogy egy percet sem fordítottál a beállításra, ráadásul a fényviszonyok is rosszak. Azonban, míg Instagramon népszerű lehetsz partyfotókkal, selfie-kkel, az önéletrajzfotódnak a szakértelmedet kell sugároznia! Nyugi, ehhez nem kell profi fotózáson részt venned, elég, ha megkérsz valakit, hogy elegáns ruhában, semleges háttér előtt fotózzon le.

 

2. Jó a szöveged?

Költői kérdés: te elolvasnál egy hosszú, tagolatlan posztot vagy inkább gyorsan továbbgörgetnél? Bár az önéletrajzban nem ajánljuk az emojik használatát, de a megfelelő elrendezés kulcsfontosságú. Ezáltal áttekinthetővé válik a CV-d, így a HR-es is szívesebben olvassa majd, mintha elveszne a kisregényedben. Legyen egységes a betűtípus (A Comic Sans-t és társait hanyagold!), és ne feledd, hogy a kevesebb néha több: egy fekete-fehér CV-vel, kiemelt alcímekkel nem lőhetsz mellé.

 

3. #nofilter

Te is találkoztál már „szétfilterezett” fotókkal, amelyek jócskán távol álltak a valóságtól? Az önéletrajzod pont olyan, mint az Insta-profilod. Egy minimális kozmetikázás jól mutat, de ha túlzásba viszed, éppen az ellenkezőjét érheted el! A kreativitásodat inkább csak visszafogottan csillogtasd meg a CV-dben. Hanyagold a giccses, rózsaszín sablonokat, és a tartalmat se „filterezd”!

Gazdasági és pénzügyi pályakezdő állások
Informatikai pályakezdő állások
Mérnöki és műszaki pályakezdő állások
SSC Állások jó nyelvtudással

 

4. A nem releváns hashtagek

Tudtad, hogy a kifejezetten NEM a képhez illő hashtag-ek zavaróak a felhasználók számára? Ugyanez a helyzet az irreleváns infókkal az önéletrajzodban. Fontos, hogy minden egyes megpályázott pozícióhoz (cégenként is) eltérő önéletrajzzal pályázz, és azokat a feladataidat, korábbi munkaköreidet hangsúlyozd, amelyek a legérdekesebbek az adott pozíció szempontjából.

 

5. Stories

Vannak olyan fotók, amelyek nem igazán illenek a feed-edbe, de szeretnéd megosztani őket, ezért a Stories-ban kapnak helyet. Szívesen mesélnél például a soft skilljeidről vagy a hobbidról? Erre kiváló lehetőség a motivációs levél, ahol az is megengedett, hogy profi keretek között „sztorizz” magadról. Ráadásul így konkrét munkahelyi/iskolai példákkal is alátámaszthatod az egyes készségeidet.

Gazdasági és pénzügyi gyakornoki állások
Informatikai gyakornoki állások
Mérnöki és műszaki gyakornoki állások
SSC állások jó nyelvtudással

+1 Bármennyire is közvetlen felület az Instagram, vannak olyan helyzetek, pillanatok az életünkben, amelyek még ide sem tartoznak. Az önéletrajzban a túl sok infónak számító dolgok a vallási és politikai hovatartozásod, a családi állapotod, gyermekeid és háziállataid száma. Ezeket inkább hagyd ki…

Megvan a CV-d, már csak egy ütős állás hiányzik? Böngéssz gyakornoki és pályakezdő munkáink között!

Vélemény, hozzászólás?