önéletrajz pályakezdő

Így írj pályakezdőként önéletrajzot – a Job Force Iskolaszövetkezet vezetőjének tippjei

Egy önéletrajzot a karrierünk egyetlen pontján sem könnyű jól megszerkeszteni. Pályakezdőként általában az jelenti a legnagyobb kihívást, hogyan töltsük meg az életrajzunkat tartalommal. Cikkünkben Tóth Tamara, toborzási szakértő, a Job Force Iskolaszövetkezet vezetője ad nektek tanácsokat az önéletrajzotok összeállításához.

1. Óvatosan használd a sablonokat

Az önéletrajz sablonok inspirációt, vonalvezetést adnak, segítenek, hogy legyen képed a készülő végeredményről. Érdemes őket mégis kellő bátorsággal és rugalmassággal kezelned, mert sajnos a legritkább esetben fogsz olyan sablont találni, ami pont a te tanulmányaidnak, elképzeléseidnek, extra tevékenységeidnek felel meg. Ne használj tehát olyan programot, amibe csak az adatokat kell beírnod, és nincs lehetőséged módosítani a végeredményt. Válassz inkább olyan sablont, amiben a saját igényeidnek megfelelően tudod módosítani a blokkokat – rugalmasan tudsz hozzáadni, vagy akár törölni szekciókat.

Extra tipp: A Canva.com-on szerkesztett önéletrajzok most divatosak, de érdemes ezeket is rugalmasan kezelni és végiggondolni, fekete-fehér nyomtatásban milyen hatást keltenének.

2. Védd a személyes adataidat

Az életrajzodban kizárólag azokat a személyes adataidat tüntesd fel, amik feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a kiválasztás során gond nélkül tudják veled tartani a kapcsolatot: név, telefonszám, e-mail cím. Nem szükséges megadnod a lakcímed, a születési dátumod, családi állapotod vagy a Skype azonosítód. A tartózkodási helyed is csak abban az esetben érdemes település szinten megjelölni, ha az iskoláidhoz, szakmai gyakorlatodhoz képest más földrajzi régióban szeretnél dolgozni.

Extra tipp: Hosszú távon is kifizetődik egy olyan e-mail címet regisztrálnod, amit bármilyen hivatalos platformon és jelentkezésekhez tudsz használni. A vicces e-mail címek megmosolyogtatják azokat, akik látják, de te sem szeretnéd, ha elsősorban emiatt emlékeznének rád.

3. MINDIG írj bemutatkozást

A motivációs levél (szerencsére) szinte teljesen kiment a divatból, a kísérőleveledben azonban ajánlott bemutatkoznod 8-10 sorban. Ez a 3-4 bekezdés lehetőséget nyújt, hogy személyesebb hangvétele legyen a jelentkezésednek, és megismerjenek azok, akiknek a kezébe kerül a CV-d. A teljesség igénye nélkül hoztunk néhány dolgot, amit érdemes érintened bemutatkozásodban:

  • milyen jellegű pozíciót keresel és miért,
  • miért gondolod, hogy alkalmas vagy erre a jellegű munkára,
  • néhány tulajdonságod, amiket érdemesnek tartasz kiemelni,
  • bármi más, amit fontosnak tartasz kiemelni előző tapasztalataidból (ám fontos, hogy ne az önéletrajzodat ismételd).

Extra tipp: Ha különböző területeken is keresel, érdemes ezt a részt 2-3 verzióban is megírnod.

önéletrajz pályakezdőként

4. Mégis mit tudok felsorolni az önéletrajzomban

Akinek van már néhány év tapasztalata, jellemzően 1-2 sorban elintézi a végzettséget, és leírja részletesen (pontokba szedve), mivel foglalkozott a korábbi pozícióiban. Friss diplomásként azt mutasd meg, hogy a hasonló végzettséggel rendelkezőkhöz képest miben vagy te más (és nem feltétlenül több) – az első 3 pontot érdemes sorrendben követni:

  • A bemutatkozás után tüntesd fel, ha van releváns szakmai gyakorlatod – akármilyen csekély is legyen az. Ha csak egy 4 vagy 15 hetes szakmai gyakorlatot végeztél az egyetemi éveid alatt, azt is írd bele. Sorold fel pontokba szedve, milyen feladatokat láttál el, milyen szoftvereket használtál,
  • Ha felsőfokú képzettséggel rendelkezel, nem fontos, hogy melyik iskolában érettségiztél, a felsőfokú tanulmányaidat szükséges csak feltüntetned.
  • A kiszemelt terület szempontjából kevésbé releváns diákmunkáidat – pl. hostesskedés, árufeltöltés, szórólapozás – csak a képzettség után említsd meg. Ha 15 éves korod óta számtalan feladatot végeztél, csoportosítsd őket, szükségtelen hosszan részletezned ezeket!
  • Az aktív idegen nyelv ismereteid mindenképp kapjanak helyet az életrajzodban.
  • Sorold fel azokat a szoftvereket, amelyek relevánsak lehetnek a vágyott pozíció betöltése szempontjából (MS Office programcsomag esetén részletezd, melyeket használtad már és milyen gyakorisággal). Csakúgy, mint a B kategóriás jogosítványt is.
  • Ha tagja vagy/voltál valamilyen szakkörnek, diákszervezetnek, klubnak, sportegyesületnek, melyre büszke vagy, említsd meg bátran őket a CV-dben is.

Extra tipp: Az álláshirdetésekben általában részletezik, milyen nyelvtudás, szoftverismeret, tapasztalat szükséges az adott pozíció betöltéséhez. Nem elég tudnod, hogy te megfelelsz ezeknek, az életrajzodból is világosan ki kell, hogy derüljön.

5. Mi az, amire semmi szükség

Egy pályakezdő önéletrajz a legtöbb esetben belefér egy A4-es oldalba, de sokszor nem könnyű annyi tartalommal feltölteni, hogy ne tűnjön üresnek az oldal fele. Vannak azonban dolgok, amiket felesleges beleírnod az életrajzodba: ilyen a tanulmányi átlagod, a diplomadolgozatod címe, továbbá azt is szükségtelen felsorolnod, milyen tárgyakat hallgattál az egyetemen.

Extra tipp: A számítógépes ismereteidhez ne írd oda, hogy tudod használni a Windowst vagy az internetet, te már nem az a generáció vagy, akinél ez többletinformációval bír.

Sok sikert az álláskereséshez!

 

Szerző: Tóth Tamara – Job Force Iskolaszövetkezet