TóthEdina

„A sikert nem ajándékba kaptam” – Tóth Edina, a Beszélj Gátlások Nélkül Online Nyelviskola alapítójának vendégcikke

Visszatekintve minden olyan magától értetődőnek és egyszerűnek tűnik. Aki kívülről látja, csak a sikeres nőt látja, aki boldog, és kiegyensúlyozottan mosolyog Magyarország első online nyelviskolája vezetőjeként.

A sikert nem ajándékba kaptam. Nehéz és rögös utat jártam végig. Többször előfordult, hogy abban a bizonyos társasjátékban, ahol 100-ig kell eljutni, viszont ha a kígyóra lépsz, sok mezőt visszaesel, 98-ról hirtelen a 2-n találtam magam. Nem volt könnyű folytatni.

10 éve dolgoztam már német nyelvtanárként a közoktatásban, a napi robotban, amikor először megfogalmaztam magamban azt a mindig is ott motoszkáló kérdést: miért félnek az emberek idegen nyelven megszólalni? Mi okozza ezt? Hogyan lehet ezen segíteni? Lehet egyáltalán?

Coach-tanácsadó képzést végeztem, éveken át pszichológiát hallgattam két egyetemen, hogy közelebb kerüljek a megoldáshoz.

Én mindig hittem abban, hogy mindenki képes idegen nyelveket megtanulni. Kerestem, kutattam az okát, hogy mégis miért küzdünk mi, magyarok ennyi sikertelenséggel, kudarccal, miért jönnek elő a mumusok, ha az idegen nyelvek megtanulásáról van szó? 

Kevesen hittek benne, bennem, bennünk, hogy mindezt lehetséges megfordítani. A frissdiplomas.hu az üdítő kivételek közé tartozott, örökké hálás leszek, amiért tanácsadóként többször is hozzájárulhattam a 2010-es évek elején a Női Karriernap sikeréhez, ahol idegen nyelvi kommunikációs tanácsadáson vehettek részt a látogatók.

Maratonfutás volt felépíteni mindazt, amit ma mindenki csak úgy ismer: Beszélj Gátlások Nélkül. Kommunikációs tanácsadás és személyre szabott oktatás.

Egy igazi online nyelviskola, ahol a hallgató céljai állnak a fókuszban és a fejlődést már az első percben abban mérjük, hogy mindenki meg merjen szólalni azon az idegen nyelven, amit tanul. 

Mert a nyelv, bármely nyelv – minden misztikuma mellett – nem más, csupán egy kommunikációs eszköz. Volt, hogy a kiszemelt partnereim ellopták a kifejlesztett részmódszertant. Máskor az általam írt szakmai cikk mondatait fedeztem fel szó szerint, forrásmegjelölés nélkül egy konkurens nyelviskola saját honlapján. Az nyugtatott meg, hogy csak azzal csinálnak ilyet, akinek az alkotása – legyen az az élet bármely területén – értékes. Mentem hát tovább.

A nulláról kezdtem. Nem volt tanács abban, hogy ezekhez a célokhoz milyen módszertan vezet. Az ösvényt és annak kitaposásához az eszközöket, a módszereket magam kutattam fel, próbáltam ki, tökéletesítettem. 

Miközben folyamatosan voltak ügyfeleim állásinterjú, prezentáció felkészítésre idegen nyelven és kommunikációs tanácsadásra, az alapelméleti tudást átültettem a nyelvoktatásba is, hogy egy olyan módszerrel tanulhassanak diákjaink, ahol ki sem alakul az idegennyelvi szorongás. 

Az online (digitális) oktatást folyamatosan fejlesztettem, kezdetben a saját anyagaimat kézzel digitalizáltam, később megtaláltam azokat a felületeket, ahol professzionális digitális tankönyvek érhetőek el, és rengeteg pénzt fektettem ezekbe, hogy diákjaink személyre szabott haladási ütemük részeként a legszínvonalasabb anyagokból tanulhassanak. 

Immár a COVID idején – zavart, hogy aki online nyelvoktatásról beszél, valójában semmi mást nem használ a digitális lehetőségek közül, csupán ellopkodott, másolt pdf-eken és akadozó videochateken próbál tudást átadni. Így nem lehet digitálisan (online) oktatni, kellenek a már említett professzionális digitális anyagok, emellett az online módszertan egy teljesen más struktúrát igényel, mint a hagyományos tantermi keretek. 

Emlékszem, amikor online tanítani kezdtem, a már bejáratott és sikeres tanácsadás mellett egy tanítványom volt, akit magam tanítottam németül. Aztán lett még egy. És még egy. És jött a következő, aki már angolt akart tanulni. Felvettem hát az első tanárt, s megtanítottam neki mindazt, ami eljuttat a gátlások nélküli idegennyelvi kommunikációhoz. Ma már 25 fős a csapat, s több mint százan tanulnak nálunk. Tanáraink két kontinensről végzik a munkájukat nap mint nap, én magam Afrikából, Tunéziából követem minden egyes hallgatónk fejlődését, s ha kell beavatkozom, jobbítok, segítek, fejlesztem az egészet. S mindeközben tudom, hogy nagyon nagy út áll még előttünk.

Szerző:

TóthEdina

Tóth Edina

Ügyvezető, Alapító

Beszélj Gátlások Nélkül Online Nyelviskola

www.beszeljgatlasoknelkul.hu

www.facebook.com/beszeljgatlasoknelkul

One thought on “„A sikert nem ajándékba kaptam” – Tóth Edina, a Beszélj Gátlások Nélkül Online Nyelviskola alapítójának vendégcikke

Comments are closed.