GreenFox_Frissdiplomas.hu

“Jó érzés, hogy minden nap haladok előre” – Interjú Diával, a dietetikusból lett programozóval

Szántó Diána dietetikusként néhány év munka után új kihívásokra és nagyobb megbecsülésre vágyott. Belevágott a Green Fox junior programozó képzésébe, és ma már Back-end fejlesztőként dolgozik egy multinál. Kinek ajánlaná ezt a területet? Hogyan telik egy napja, és milyen skillekre van szüksége? Ismerd meg Dia történetét!

 

Hol dolgoztál a Green Fox előtt, és miért döntöttél a váltás mellett?

Eredetileg dietetikus vagyok. Három évig dolgoztam ezen a területen az egészségügyben, de nem láttam fejlődési lehetőséget, és megbecsülve sem igazán éreztem magam. A programozást több ismerősöm ajánlotta nekem pont azért, mert tele van lehetőségekkel és kihívásokkal.

Milyen volt a képzés? Mi tetszett a legjobban, és mi jelentette a legnagyobb kihívást?

Intenzív időszak volt, de összességében pozitív élmény. Egyrészt szuper közösség jött össze, másrészt folyamatosan értek kisebb-nagyobb sikerélmények, amelyek motiváltak és vittek előre. A legnagyobb kihívást a feszített tempó jelentette: minden nap reggel 9-től este 6-ig bent voltunk a suliban, este pedig még készülni kellett a következő napra.

Milyen technológiát tanultál a Green Foxnál?

Java programnyelvet és back-end fejlesztést. A képzés utolsó szakaszában, projektfázisban a front-endbe is kaptam egy kis betekintést, de már a kezdetektől inkább a back-end érdekelt.

Mi alapján választottad a back-endet, és milyen típusú embereknek ajánlanád? 

Szinte csak Back-end fejlesztőket ismertem, talán ezért keltette fel az érdeklődésemet. Szerintem azoknak való ez a terület, akik kevésbé vizuális beállítottságúak, és akiket vonz a sokak által száraznak tartott algoritmikus gondolkodás. A back-end elsősorban arról szól, hogyan működjön a weboldal vagy az applikáció, míg a front-end a felhasználói felület megjelenésével kapcsolatos. Felhasználóként csak a front-endet látjuk, míg a back-endet nem látjuk, hanem tapasztaljuk. Ez az „agy” a háttérben, ami előállítja nekünk az információkat.

A back-enden túl

A back-end mellett nagyon sokféle területen helyezkedhetsz el az IT-n belül, front-endtől a full-stacken át a platformspecifikus fejlesztésig. Tudd meg, melyik terület illik hozzád leginkább, töltsd ki a Green Fox Tech Karrier kvízét!

Milyen volt az álláskeresés a képzés elvégzése után?

Körülbelül 6-8 hétbe telt, hogy állást találjak. Egy IT-profilú multihoz csatlakoztam Back-end fejlesztőként. Folyamatosan voltak állásinterjúim, és a Green Fox is támogatott az elhelyezkedésben, szóval azért végig bizakodtam, hogy lesz munkám.

Hogy néz ki most egy munkanapod?

Jelenleg egy automatizációs projekten dolgozom, amiben a vezetőkön kívül van például architect, üzleti elemző és Front-end fejlesztő is. Minden napot meetinggel indítunk, ahol átbeszéljük az előző napot és az aznapi terveket. Napközben nagyrészt önállóan dolgozom, de ha elakadok, kapok segítséget a kollégáimtól.

Milyen készségekre van szükséged a napi munkához?

Az a tapasztalatom, hogy egyáltalán nem állja meg a helyét a sztereotípia, miszerint a programozó ül egy sötét szobában, és egész nap nem szól senkihez, sőt a kommunikációs készségek kiemelten fontosak. Előadásokat is kell tartanunk időnként, de a Green Foxnál szerencsére erre is felkészítettek minket. Az angol nyelvtudás szintén nélkülözhetetlen, hiszen nemzetközi ügyfelekkel dolgozunk. Szükség van kreativitásra és kitartásra is, mert általában nemcsak az a kérdés, hogy milyen technológiával oldunk meg egy problémát, hanem ezen belül is meg kell találni a legjobb megoldást.

Jó döntésnek tartod, hogy váltottál?

Határozottan. Bizonyos szempontból fejest ugrottam a mélyvízbe, de most sokkal hasznosabbnak érzem magam, mint korábban. Még az elején vagyok, de úgy gondolom, hogy a képzés óta is sokat fejlődtem. Jó érzés, hogy minden nap haladok előre.

Ha te is kipróbálnád magad programozóként, tudj meg többet a Green Fox junior programozó képzéséről, és jelentkezz!