Ingram Micro

„Az Ingram Microban nekem sosem volt olyan érzésem, hogy ez itt a férfiak világa.” – Interjú az Ingram Micro Magyarország Kft. Cloud üzletágának vezetőjével

Miként lesz valakiből sikeres női vezető és hogyan tudnak a nők érvényesülni az IT szektorban? Miért érdemes jelentkezni az Ingram Microhoz és friss diplomásként karriert építeni a cégnél? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Papp Nórával, az Ingram Micro Magyarország Kft. Cloud üzletágvezetőjével.

 

Interjúalanyunk:

Ingram_PappNora

Papp Nóra, az Ingram Micro Magyarország Kft. Cloud üzletágvezetője

Mesélj egy kicsit magadról! Hogyan indult a karriered itt az Ingram Micronál, milyen pozícióban vagy jelenleg?

Hét éve kerültem a céghez, jelenleg a Cloud üzletágat vezetem a közép-kelet-európai régióban. Cégünk IT nagykereskedő, felhős üzletágunk pedig alapvetően cloud-alapú szoftverek értékesítésével foglalkozik, de a viszonteladóink támogatása, fejlesztése és különböző ezekhez kapcsolódó szakmai szolgáltatások nyújtása is az alap feladataink közé tartozik. Termékmenedzserként kezdtem a karrierem a cégnél. Körülbelül két évet voltam abban a pozícióban, mielőtt Cloud-on belül kineveztek üzletfejlesztési menedzserré, majd 4 éve kaptam meg a csapatvezető pozíciót. Ezalatt az idő alatt a magyar Cloud csapat régióssá nőtte ki magát, és ma már egy széles multi-cloud portfóliót kínálunk. Az üzletág és a csapatlétszám fejlődésével én is folyamatosan fejlődők ebben a pozícióban. A mindennapokban nem tudom megunni, amit csinálok, hiszen mindig új kihívásokkal találkozom, amiket nagyon élvezek és szeretek.

Neked mi segített, hogy megtaláld az utad a munka világában? Honnan tudtad, hogy mi a Neked való irány?

Karrierem kezdetén egy ismerősöm ajánlott be az Ingram Microhoz. Azt tudta, hogy milyen képességekkel rendelkezem, de azt még én sem tudtam, hogy milyen irányba szeretnék elmenni.

Nem terveztem, hogy az IT-ban helyezkedjek el. Szeretek emberekkel foglalkozni, jó a szervezőkészségem, a tanulmányaim is részben ezekre irányultak. A főiskolán rendezvényszervezést és szállodaipart tanultam, előtte az egyetemen pedig még természettudományokkal kezdtem, környezettanra jártam az ELTE-n. Abban később biztos voltam, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni, agilis vagyok és jól kommunikálok, és végül ezeket a képességeket tudtam kamatoztatni az Ingram Micro-nál. Mindig sok ismerősöm volt és széles kapcsolathálóval rendelkeztem. Tudtam, hogy tudok a precizitásomra, illetve a kommunikációra és a közvetlenségre is alapozni, de ennyiből még nem tudtam kitalálni, mi legyen az én utam.

Az itt betöltött munkakörömben viszont megtaláltam a számításaimat. Laikusként nem úgy képzeltem az IT szektort, ahol az előbb felsorolt tulajdonságok kamatoztathatóak, de tévedtem, és ez szinte a véletlen műve volt, hogy kiderült. Mondhatjuk úgy is, hogy fogalmam sem volt, mi az a „disztribútor”.

A Cloud csapatunkban a legtöbben értékesítőként dolgoznak, tehát ehhez kell az is, hogy jó kapcsolatokat ápoljon az ember.

Az IT szakmai ismereteket autodidakta módon tanultam meg a munkám során. Kollégáimmal folyamatosan jártam a megbeszélésekre, vezetőimtől, kollégáimtól és sokszor még partnereimtől is tanultam. Ezenkívül ellestem a szakmai kifejezéseket, rövidítéseket, tárgyalástechnikát. Számos minőségi oktatási felületünk van, és a cég általában pénzügyileg is támogatja a szakmai vizsgákat, képzéseket. Az Ingram Micronak az iroda mellett van egy saját oktató- és demó központja is. Itt több szakmai vizsgát is letettem, részben céges elvárásból, részben önszorgalomból , ami által a partnereim és kollégáim is jobban elismertek és én is komfortosabban éreztem magam a munkakörömben.

Emellett fontos nálunk az angol nyelvtudás, mert amerikai multi lévén nagyon sok külföldi kollégával és gyártóval és viszonteladóval dolgozunk együtt. Így az aktív nyelvtudás kiemelten fontos, és én élvezem is. A mai napig sokat fejlődik a nyelvtudásom a mindennapi használat során.

Hogyan jellemeznéd az Ingram Micro közösségét?

A céges közösségünk nagyon diverz. A raktártól a pénzügyön át a kereskedőkig különböző készségű kollégákkal találkozunk, és mégis nagyon sok barátság alakult ki, a kollégák évek óta összetartanak. Sokszor különböző szempontokból látunk egy adott problémát, emiatt hatékonyan tudunk ötletelni. Szerintem mindenki megtalálja a lehetőségeit ebben a cégben. Rengeteg aktív tagja van a közösségnek, akik több kisebb közösségbe is összetömörülnek. Én például tagja vagyok egy Ingram Micro Council nevű csoportnak, ahol a sokszínűséggel és a befogadással foglalkozunk, ami a multinacionális környezetben kiemelten fontos. Így a cégben van külön alelnök is ezekre a témakörökre, mert felismertük azt, hogy a nőknek nehezebb lehet a mindennapokban, például előre lépni a karrierjükben.

Társadalmi felelősségvállalással, közösségépítő, csapatépítő dolgokkal foglalkozunk. Rendszeresen vannak üléseink, és ez erősíti a belső működésünket. A napokban hirdették meg a Women in Technology Network programunkat, ami előadásokkal tarkított online konferenciákat jelent majd.

A közösségi életünk szerves része a Rollingram, amely a kollégáinkból szerveződött rockbanda és gyakran fellépnek a saját rendezvényeinken.

Az egészségmegőrzés céljából rendszeres a gyümölcsnap, de alkalmanként egy pizzanap is belefér. A vállalat vezetősége folyamatosan azon dolgozik, hogy jobbá formáljuk ezt a közösséget. Én ennek aktív tagja szeretek lenni, mert a munka mellett fontosnak tartom, hogy jól is érezzük magunkat. Csapatépítőket is rendszeresen szervezünk, amik nagyon jó hangulatban szoktak telni.

Folyamatosan képezzük a tehetségeket a cégen belül, emellett a legmagasabb szinten is van belsős programunk, amivel a házon belüli előrelépéseket segítjük. A globális és régiós szervezetről nekem mindig az volt a benyomásom, hogy hihetetlen, hogy ez a cég ennyi „szupertehetséges”, illetve szakmailag képzett vagy kiemelkedően agilis embert tud összegyűjteni. Nagyon sokat hozzáad az én munkakörömhöz és mindennapjaimhoz, hogy ilyen emberekkel dolgozhatok együtt.

Nagy előny még a cégnél, hogy pozíciótól függetlenül kapcsolatba kerülhetünk a külföldi kollégákkal. Ez szakmai szinten segíti a fejlődésünket. A legjobb megoldások megosztása pedig nagyon hasznos tud lenni a lokális piacon. Lehet, hogy Németországban már megcsináltak valamit, amit mi alkalmazhatunk a saját országunkra. Barátságok is kialakulnak. Néha megbeszéljük munka után, hogy online sörözünk az egyik német kollégámmal, vagy ha az osztrák csapatból páran éppen jönnek hétvégére, akkor találkozunk. Tehát nemzetközileg is nagyon jó a közösség, a legtöbb kolléga nagyon közvetlen, segítőkész az egész EMEA régióban, de persze az USA-ban is.

Kifejezetten szerencsésnek mondhatom magam, mert több külföldi útra is volt már lehetőségem. Ennek nagy része az Egyesült Államokban volt, hiszen ott van a központunk, és általában oda szervezik az éves konferenciáinkat vagy a vezetőségi megbeszéléseket, amiken részt tudok venni. De Európán belül is voltak már ilyenek. Ezek azok a hetek az évben, amikor úgy érzem, hogy mérhetetlen mennyiségű tudást tudok elsajátítani és hazahozni az ottani kollégáktól és a magasabb szintű vezetőktől, mert ott vagyok, le tudok ülni velük szemtől szemben, és sokszor kötetlen közegben is időt tudunk szakítani egymásra, erősítve a csapatérzést, még akkor is, ha globális csapatról van szó, így például csak félévente vagy ritkábban találkozunk személyesen.

Miért érdemes ezeken túl nálatok dolgozni?

Multinacionális cég vagyunk. Ez nagyon jól érződik a cégnél, ennek minden szabályozottságával és jól szervezettségével együtt. Magyarországon már több mint 160-an vagyunk. Mindenki ismer mindenkit, mindenki tudja mindenkinek a nevét, családias, közvetlen a légkör. A COVID után újítottuk fel az irodánkat, így egy nagyon modern környezetben van mód a hibrid munkavégzésre. A tárgyalóink megfelelnek a modern, videókonferenciás igényeknek, de egy nagyméretű közösségi tér is kialakításra került.

A kollégákat tekintve kormegoszlásban, illetve férfi-női létszámarányban is elég változatos a közösség. A húsz éves gyakornokoktól kezdve idősebb, már nyugdíjas vagy nyugdíj előtt álló kolléga is megfordul nálunk, és mindenki jól kijön mindenkivel.

A nők aránya azért sajnos kicsit alacsonyabb az IT-ban abból fakadóan, hogy még mindig létezik az a sztereotípia, hogy „ez a szektor nem a nők világa”, de szerencsére büszkén mondhatjuk, hogy nálunk igenis sok női kolléga is dolgozik és ilyen alapon sem különböztetünk meg senkit.

Sok CSR tevékenységben veszünk részt: faültetésben és környezetvédelmi projektekben, illetve adományozni is szoktunk nonprofit szervezeteknek.

Nálunk nagy kapcsolati hálóra lehet szert tenni, nagykereskedő lévén napi direkt kapcsolatban vagyunk gyakorlatilag az egész IT szektorral, a legnagyobb gyártókkal és számos üzleti partnerrel is, akik a magyar kis- és középvállalkozások, illetve a vállalati szektor képviselői. Az IT egy stabil ágazat, amiben biztos, hogy a jövőben is lesz lehetőség.

Értékesítéssel foglalkozunk, így a legtöbb kollégánk fizetése jutalékos rendszerben épül fel. Elérhető KPI-okat adunk a kollégáknak, mindenki motiváló célokat kap. Emellett nagyon sok plusz béren kívüli juttatásunk van: cafeteria, Medicover egészségbiztosítás, All You Can Move kártya, Edenred kártya, a szomszéd edzőterembe szóló kondibérlet, és az Employee Assistance Program is elérhető nálunk, ami a mentális egészség megőrzését támogatja.

Milyen karrierutat lehet bejárni az Ingram Micronál?

A mi céges szervezetünkre jellemző, hogy inkább szakmai karriert tudunk biztosítani a kollégáknak, tehát egy adott területen tudnak szakértőkké válni, abban nagyon elmélyülni. Működik nálunk relocation program, vagyis ha valaki bekerül hozzánk és nagyon jól beszél nyelveket, majd eltölt időt a saját területén belül, azt követően van lehetőség egy másik országban kipróbálni magát világszinten.

Bár mi elsődlegesen értékesítéssel foglalkozunk a magyarországi leányvállalatnál, de a tech szektorban dolgozó kollégáknak IT affinitással kell rendelkezni. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy egy IT terméket / szolgáltatást hitelesen tudj képviselni, tudni kell, hogy mire és hogyan használják, tudni kell támogatni a termék / szolgáltatás életciklusa alatt és tudni kell a partnerhálózatot fejleszteni, melyre többféle eszköz is rendelkezésre áll (kampányok, marketing, támogatások stb). Alapvetően egy pályakezdőnek – akinek mondjuk van technikai érzéke és érdekli az IT világ – nagyon változatos munkaköröket tudunk ehhez felajánlani.

Rengeteg oktatás is elérhető nálunk házon belül. A szakmai, gyártói vizsgák nagy részét nálunk meg is lehet szerezni, és a felkészítésben is segít a cég. Én is házon belül készültem és tettem le minden vizsgámat. A LinkedIn Learninghez is van korlátlan hozzáférésünk. Nálunk ha valaki akar és bele tudja tenni azt a kis pluszt, ami miatt büszke lehet majd magára, mi megadunk hozzá minden lehetőséget. Az új belépők könnyebb beilleszkedésének támogatására egy külön betanítási rendszerünk van, amit most dolgoztunk ki. Mindenkinek van egy mentora, és van rendszeres visszamérés is a betanítás során.

Az én csapatomban most már a második gyakornokunkat képezzük, és ezt egy nagyon jó dolognak tartom. Az első gyakornokunk nálunk maradt alkalmazottként. Az Ingram Micro mindig törekszik a kollégák megtartására, jó páran vannak, akik 25-30 éve dolgoznak már itt. Sok fiatal vezetőnk is van, akik szakértőkből lettek csoportvezetők. A vezetőinket HR oldalról is képezzük, támogatjuk őket, hogy jó vezetők legyenek – amellett, hogy értenek ahhoz, amit szakmailag csinálnak.

Szerinted mitől lesz valaki Wonder Woman?

Ez nagyban függ a meglévő tulajdonságoktól és az eltökéltségtől, de szerintem – főleg egy kezdőnek – esszenciális a támogató közeg, és nálunk az is megvan. Nekem nagyon fontos volt a felettesem támogatása a jó vezetővé válásban. Több mentorom is volt házon belül, akik folyamatosan segítettek, és azóta is tudok rájuk támaszkodni. A cégtől is megkaptam a tanulási lehetőségeket, de nagyon sok időt és energiát kellett a magam részéről is beletenni, ha ez megvan, akkor jönni fognak a további lehetőségek is. Szerencsésnek mondhatom magam, mivel sokan segítették a személyes fejlődésem és az egykori alelnökünk kifejezetten a karrierutam példaképe volt.

Az Ingram Microban a vezetői szint és a csapatban levő kollégák között abszolút megvan a párbeszéd és az emberi kapcsolat. A vezetők megosztják például a munka-magénélet egyensúlyra vonatkozó tippjeiket, a kapcsolatrendszereiket, a vezetői készségek fejlesztésében próbálnak támogatni minket, és mindemellett a szakmai tapasztalatuk is példaértékű.

Hogyan tud egy nő az IT szektorban érvényesülni?

Ha körbenézek, akkor nekem sosem volt olyan érzésem, hogy ez itt a férfiak világa. Ha bemész az irodába, akkor gyakorlatilag olyan, mintha kiegyenlített lenne az arány. Nem szeretem, amikor nagy különbséget tesznek a férfi és a női munkavállalók között. Szerintem mindenki képes mindenre. A nőknek ugyanúgy megvannak azok a jellemző tulajdonságai, amikből tudnak építkezni. Azt gondolom, hogy itt az önbizalom, a kitartás és a folyamatos, fáradhatatlan figyelni-, tanulni- és fejlődni akarás az, ami kell – akár nő, akár férfi legyen valaki. Fontos, hogy nem szabad feladni, nem szabad, hogy egy-két kisebb kudarc eltántorítsa az embert. Engem inkább még jobban ösztökélni szokott arra, hogy a következő feladatnál még jobban odategyem magam.

A viszonteladóinktól tudom, hogy mivel általában klasszikusan a férfiak dolgoznak az IT szakmában, nekik is felüdülés, ha egy nővel is tudnak tárgyalni. Én is kaptam már ilyen visszajelzést, hogy végre nem csak férfiakkal tudnak leülni beszélgetni. Ugyanúgy én is meg tudtam válaszolni a kérdéseiket, és tudtam nekik segíteni az értékesítésben.

Ha pedig esetleg olyan helyzetbe kerül valaki, hogy erővel le akarják nyomni csak azért, mert nő vagy mert fiatal, akkor is higgyen magában és álljon ki az igazáért! Egy idő után arra is rájöttem, hogy merni kell kérdezni, és ha nem értesz valamit, akkor megmondani, mert akkor a másik fél látni fogja, hogy „oké, akkor te értelmesen állsz a beszélgetéshez”. Mindig ezt tanácsolom az újabb, fiatalabb kollégáknak is, mert így lehet leggyorsabban és leghatékonyabban tanulni, és egyben kitűnni is az okos kérdésekkel. Ezt figyelve egy menedzser is látja és megjegyzi, kitől milyen kérdéseket kap.

Az én csapatomban is mind a két gyakornokunk hölgy. Nem volt kifejezetten célom, hogy nőt válasszak, de minden szinten hozzák azt, amire szükség van. Az Ingram Microban nagy karrier áll előttük, nagyon remélem, hogy tudom őket ebben támogatni. Ettől függetlenül a csapatban ugyanúgy nagyon tehetséges fiúk is vannak, és én próbálok is figyelni arra, hogy meglegyen az egyensúly. A csapattagok nagyon jól kiegészítik egymást, fontos nekünk jó a hangulat és az összetartó mikroközösség, úgyhogy kifejezetten jót tesz, ha mindenféle személyiség van egy csapatban.

Mit javasolnál egy pályakezdőnek?

A „teher alatt nő a pálma” mondás szerintem az, amit a pályakezdőknek szem előtt kell tartaniuk, bár nem szeretnék klisékkel dobálózni, úgy gondolom ez tényleg releváns. Amikor a csoportvezetői pozíciót megkaptam, nem voltam benne biztos, hogy ez nekem való, de a cégben támogattak, és úgy voltam vele, hogy „jó, akkor tegyünk egy próbát”. Azt javasolnám mindenkinek, hogy legyen annyi önbizalma, hogy elhiggye, meg tudja csinálni. A nőkre általában jellemző, hogy hajlamosak magukat ilyen szempontból kevesebbre értékelni, vagy nem hinni el magukról, hogy képesek nagyobb lehetőségek kiaknázására. Szerencsére szerintem most már formálódik ez a régen berögzült gondolkodásmód.

Hogyan tud valaki csatlakozni hozzátok, ha megjött a kedve a jelentkezéshez?

A karrieroldalunkon, a profession.hu-n, illetve a LinkedInen is elérhetnek minket. Ezeken a felületeken fent vannak az aktuális, nyitott pozícióink. Mindenféle közösségi média felületen, Instagramon, Facebookon is lehet minket követni. Az ismerősökön, kollégákon, barátokon keresztül is folyamatosan fogadjuk az ajánlásokat, és a friss diplomásokat is kifejezetten nagy szeretettel várjuk. Nekem az Ingram Micro – mint első komoly munkáltatóm – minden lehetőséget megadott a fejlődéshez. Nem véletlenül vagyok itt azóta is, így bátran merem ajánlani mindenkinek.