SigmaTechnology

„Több szinten támogatjuk a pályakezdők karrierépítését” – Interjú a Sigma Technology Hungary Business Area Managerével

A Sigma Technology Hungary amellett, hogy kiemelt figyelmet szentel a szakmai célok megvalósításának, egy dinamikus, jó hangulatú csapattal várja a jelentkezőket. Interjúnkban Alexi Gabriella, a vállalat Business Area Managere elmeséli, hogyan támogatják a pályakezdők karrierépítését, maga is tanáccsal látja el a jövő inspiráló nőit, és kedvenc csapatépítő élményét is megosztja.

 

Interjúalanyunk:

AlexiGabriella

Alexi Gabriella, Business Area Manager (Sigma Technology Hungary) 

Kérlek, mesélj egy kicsit magadról! Hogyan indult a karriered a Sigma Technologynál, és milyen pozícióban vagy jelenleg? 

Angol szakos bölcsészként végeztem a veszprémi egyetemen, mellette pedig közgazdász főiskolai diplomát szereztem. Az utolsó éveimben felkértek, hogy tartsak angol oktatást mérnök-informatikus hallgatóknak az egyetemi lektorátuson. Tulajdonképpen itt ismerkedtem meg az angol szak és az IT világának összeolvadásával. A férjem ekkor egy telekommunikációs cégnél dolgozott, tőle hallottam először a Technical Writer (műszaki szakszövegírói) szakmáról, és így jutottam el a Sigma Technology-hoz. Az akkori elődjéhez jelentkeztem is, de először nem vettek fel. Kezdetben kevesen voltak a cégnél, és nehezebben lehetett bejutni, így marketinges szakemberként folytattam egy másik vállalatnál.

Fél év múlva egy üresedésnek köszönhetően felhívtak, ekkor sikerült megkapnom az állást, aminek nagyon-nagyon örültem, mivel az volt a célom, hogy műszaki szakszövegíróként helyezkedjek el és megtanuljam ezt a hivatást. Szakszövegíróként kezdtem tehát a pályafutásomat a cégnél, vagyis műszaki dokumentumok frissítésével foglalkoztam, illetve oktatási anyagok készítésében is részt vettem. Ezután szakmailag és vezetőként is tudtam fejlődni, nemsokára pedig egy műszaki szakszövegírói és egy grafikai csapatom is lett. A Sigma Technology Hungary egy svéd technológiai tanácsadó cég, két üzletággal működik jelenleg: az egyik a szoftverfejlesztés, a másik pedig a termékinformáció. Utóbbit jelenleg több mint három éve vezetem. A vállalat 230 fős, és lapos szervezeti struktúrával rendelkezik, így nagyságrendileg 100 kolléga munkájára látok rá.

Milyen karriercélokat szeretnél még megvalósítani a vállalatnál?

Ez egy érdekes kérdés, ugyanis ha visszatekintek, mindig körülbelül három évig voltam egy pozícióban. Háromszor mentem GYES-re, és mindig más szerepkörben tértem vissza a céghez. Ez idő alatt a vállalat is változott, dinamikusan növekedtünk. Számomra nagyon fontos a változatosság, szeretek új dolgokba belefogni, így egyfajta önmegvalósításként éltem meg, hogy mindig más felelősségi körbe érkeztem. Most azonban úgy érzem, a jelenlegi pozíciómban szeretnék kiteljesedni, nagyon sok tervem van. Üzletágvezetőként egyrészt a szolgáltatások bővítésén dolgozom, másrészt hiszek a kollégák fejlődésének segítésében, így az egyetemekkel való kooperációban is részt veszek, támogatjuk a szakmai témájú kutatásokat. Idén csatlakoztunk a tekom magyarországi részéhez is, amely a műszaki szakszövegírókat tömöríti Európán belül, több közös tervünk van a szervezettel.

Te hogyan motiválod saját magad – a munkában és magánéletben egyaránt?

Egyrészt a változatosság motivál, vagyis az, hogy mindig legyen egy új kihívás, egy új cél. Emellett leginkább az visz előre, hogy minden nap kitűzök magam elé egy elérendő célt. Ha ez hasznos és értelmes, és sikerül teljesíteni, akkor jól érzem magam.

Van példaképed? Ha igen, ki?

A nagymamámat mondanám. Aki ismer és/vagy dolgozott már velem, az tudja, hogy vidám ember vagyok, igyekszem mindenben megtalálni a lehetőséget. Ezt a pozitív gondolkodást a nagymamámtól lestem el, aki mindig életvidám volt, a legnehezebb körülményekben is megtalálta az örömet

Mit tanácsolnál egy pályakezdőnek, aki maga is inspiráló nő szeretne lenni? 

Nagyon fontos, hogy figyeljünk magunkra és töltekezzünk, és hogy ebből másoknak is adjunk. Nőként fontosnak tartom, hogy mindkét területen – a családban és a munkában is – legyen energiánk, hiszen zsonglőrködnünk kell a feladatok között. Ha kiegyensúlyozottak, vidámak és motiváltak vagyunk, akkor másokat is tudunk inspirálni.

Te mit teszel annak érdekében, hogy fenntartsd a munka-magánélet egyensúlyt?

Nekem sokat segít, hogy mindig van előttem egy cél, amit végigviszek a nap folyamán, illetve minden területről próbálom begyűjteni az energiákat. Számomra például nagyon fontos, hogy eljussak sportolni és ebből energiát tudjak meríteni. Nagyon örülök, hogy a Sigma Technology-nál erre van lehetőség. Kimondottan támogatjuk a kollégák sportéletét, illetve mivel nagyrészt home officeban dolgozunk, arra is van lehetőségem, hogy napközben elkocogjak vagy biciklizzek a közeli tóhoz, és közben a munkában is helyt álljak.

Hogyan támogatja a Sigma Technology egy pályakezdő karrierépítését? 

Több szinten támogatjuk a pályakezdők karrierépítését, szerintem egyedülállóan korán kezdjük ezt meg. Együttműködünk a Skool programmal, melynek keretében az irodánkban szervezett mentorprogramokkal segítjük, hogy a fiatal lányok megismerkedjenek az IT területével. Ez az első lépcső, amely után az egyetemi együttműködésünk keretében fiatal hallgatókkal dolgozunk együtt. Az Óbudai Egyetemen és a BME-n több mint 15 kollégám vesz részt az oktatásban. A BME-n idén indítottunk el egy műszaki kommunikációról szóló kurzust angol nyelven. Ebben az évben pedig már tervezzük, hogy a középiskolai diákoknak is szervezünk pályaorientációs napot.

Ha valaki még nem lépett be hozzánk, részt vehet a Sigma Akadémia programban, melyet március végén indítottunk. Pályakezdőként, de akár karrierváltóként is, csatlakozhatnak hozzánk, majd egy három hónapos képzést követően állásajánlatot is kaphatnak sikeres végzés esetén. Nagyon fontos, hogy nem is a végzettséget, hanem a belépő kollégák meglévő skilljeit nézzük, amelyekhez később hozzátesszük a szakmai fejlesztést, így segítve őket a fejlődésben.

Azokat, akik már csatlakoztak hozzánk, mentorprogrammal segítjük. Mindenkinek személyes mentora van, de utána sem engedjük el a kezüket. Nálunk a kollégák fejlesztése központi kérdés, így évente több soft skill tréningünk és szakmai képzésünk is van.

Mesélnél egy kicsit a vállalati kultúráról? Milyen itt dolgozni? 

Ahogy említettem, a Sigmánál nagyon fontos a szakmai célok megvalósításának lehetősége, de emellett egy remek csapat részei lehetünk. Rendszeresen vannak csapatépítő programok. Az éves háromnapos külföldi csapatépítő utazásaink szerintem legendásak (nevet). Ezek jellemzően a szabadban, zöld környezetben történnek, ahol különböző tevékenységeket (például kirándulás, biciklizés, városnézés stb.) folytatunk. Ezenkívül is nagyon jó programok vannak, amiket sokszor önállóan szerveznek a kollégák, illetve az egészség jegyében sportversenyeket is támogatunk, de például társasjátékozni vagy együtt kedvenc zenéket hallgatni is szoktunk. Valóban egy összeszokott, dinamikus és jó hangulatú csapat vagyunk.

Mesélnél az egyik kedvenc csapatépítődről?:)

Sok ilyen van, de talán a legutóbbi eseményen a vadvízi evezést emelném ki. Két csapatban eveztünk egy festői kanyargó folyón és közben még egy „hűsítő” úszásra, lecsorgásra is volt időnk, a fröcsköléses állóháború mellett. Ez egy szuper emlék marad szerintem mindannyiunknak, akik átéltük.

Van olyan jelenleg elérhető (gyakornoki és pályakezdő) karrierlehetőségetek, amit ki szeretnél emelni?

Dióhéjban már említettem a Sigma Akadémiát, ami egy három hónapos képzés, ahová egy sikeres szakmai teszt után kerülhetnek be a leendő Sigma hallgatók. Itt változatos technológiai modulokat ismerhetnek meg, és a program során (egyedülálló módon) telekommunikációs képzést is kapnak.

Hogyan tud valaki csatlakozni hozzátok, ha megjött a kedve a jelentkezéshez?

A Sigma Technology honlapján mindig szerepelnek a nyitott pozícióink, jelenleg is több mint egy tucat állásunk érhető el. Alapesetben CV feltöltésével várjuk a jelentkezéseket. De van egy chatbotunk is, melynek segítségével az érdeklődők önéletrajz nélkül is tudnak jelentkezni.