ALTEO_Frissdiplomas.hu

“A politikusok mellett az energiaszektorban dolgozó szakemberek tehetnek a legtöbbet a klímaváltozás megállításáért” – interjú Almási Lászlóval, az ALTEO Ügyfélkapcsolati és értékesítési menedzserével

Energetikai mérnöknek tanulsz és szeretnél valóban tenni a klímaváltozás ellen? Vagy szimplán műszaki beállítottságú vagy és szívesen kiképeznéd magad egy előremutató, innovatív szakterületen? Ha felkeltettük az érdeklődésed, ismerd meg az ALTEO Szabályozási Központját, ahol azért dolgoznak, hogy minél fenntarthatóbban és gazdaságosabban juthassunk hozzá a villamosenergiához. Az üzletág működéséről annak egyik legtapasztaltabb szakértőjét, Almási Lászlót kérdeztük.

 

AlmasiLaszlo_Frissdiplomas.hu

Almási László energetikai mérnöknek tanult a BME-n, innen került pályakezdőként az ALTEO-hoz. A fenntarthatóság már a diplomája megszerzése előtt is aktívan foglalkoztatta, később pedig meggyőződésévé vált, hogy a politikusok mellett az energiaszektorban dolgozó szakemberek tehetnek a legtöbbet a klímaváltozás megfékezéséért. Elmondása szerint azért szegődött az ALTEO-hoz, mert a vállalatról már akkor is tudni lehetett, hogy komoly fenntarthatósági célkitűzései vannak.

Az évek alatt kollégáival új üzletágat hoztak létre és fejlesztetett folyamatosan: az ALTEO Szabályozási Központját. Ennek lényege, hogy a termelőberendezéseket – gázmotoros és megújuló alapúakat egyaránt – egy közös erőműbe tömörítették egy innovatív, virtuális megoldással. “A rendszer működtetéséhez komoly IT struktúra kell, egyúttal szakmailag nagyon sokszínű, az energetika szinte teljes vertikumát lefedő és összetett feladatokkal látja el a nálunk dolgozó szakembereket” – meséli László. “A munkánk során alkalmazzuk a műszaki berendezések működtetéséhez szükséges mérnöki tudásunkat, de emellett foglalkozunk villamosenergia-kereskedelemmel, üzleti és jogi kérdésekkel is.”

Szabályozási központ, a napelemek elterjedéséért

Hatalmas fejlődés előtt áll ez a terület, ugyanis a szabályozási központok egyre fontosabb részévé válnak majd a villamosenergia-rendszernek – tudjuk meg Lászlótól. Magyarországon egyre több napelemet telepítenek, ráadásul már egy sima háztartás is egyre aktívabb része a villamosenergia-rendszernek: gondoljunk csak az egyre okosodó készülékekre és az elektromos autókra. Ahhoz, hogy ezeket sikeresen integráljuk a villamosenergia-rendszerbe, ahhoz elengedhetetlen a szabályozási központok működése. “Az ALTEO cégcsoport saját megújuló energiatermelőkkel is rendelkezik emellett Munkánkkal segítjük az időjárásfüggő, fenntartható energiatermelők elterjedését, hatékony rendszerintegrációját .” A rendszer az évek alatt egyre összetettebbé vált, és most már közel 100 megawatt beépített kapacitással rendelkezik.

Persze kevés pályakezdő rendelkezik olyan széleskörű ismeretekkel, amely a rendszer működtetéséhez szükséges, de a szakértő szerint ez nem jelent problémát. Tárt karokkal várják azokat a fiatalokat, akik rendelkeznek műszaki affinitással, érdeklődnek az összetett rendszerek iránt, és nyitottak rá, hogy egy kis tanulással ennek a jövőbe mutató üzletágnak a specialistájává váljanak. “A villamosenergia-szabályozás szakmailag egy hihetetlenül izgalmas és összetett feladat, de fontos hangsúlyozni, hogy ennek kereskedelmi, jogi és egyéb vonatkozásait a gyakorlatban sajátítják el a munkatársaink, amelyhez minden szükséges támogatást megkapnak.”