önismeret

3+1 évösszegző gyakorlat az önismeret fejlesztéséhez

Az év végéhez közeledve érdemes egy kicsit visszatekinteni az évünkre és összegezni, mi történt velünk, mire vagyunk büszkék, mit sikerült megvalósítanunk és miért vagyunk hálásak. Cikkünkben most néhány olyan módszert mutatunk, melyek segítségével összegezheted, miben sikerült előrelépned a tavalyi önmagadhoz képest.

 

Ahhoz, hogy kellően rá tudj hangolódni az éved összegzésére, különíts el egy kis időd önmagad számára, amikor zavartalanul átgondolhatod a történéseket. Év közben viszonylag kevésszer állunk meg tudatosítani, hogy egy-egy sikerélményt minek köszönhetünk, s ritkán tekintünk rá a saját fejlődésünkre is. Pedig mindezeknek az élményeknek a mélyítése az önismeretünk fejlesztésének is fontos részeit képezi.

Felkészültél tehát egy kis visszatekintésre?

Milyen címet adnál az évednek?

Ha visszagondolsz az évre és annak történéseire, mik az első benyomások, szavak, érzések, melyek eszedbe jutnak? Próbálj meg adni egy címet az évednek, hogy ez is segítsen ráhangolódni az évösszegzésre.

Olvasd el ezt is: Karriertervezés 8 egyszerű lépésben

Az éved egy idővonalon

A következőkben egy olyan gyakorlat következik, amely segít átgondolni az éved a megélt érzések mentén, s mindezzel az önismereted is fejlődik, mivel számos tanulságot vonhatsz majd le a segítségével.

A gyakorlathoz szükséged lesz egy tollra (akár színesekre is, ha szívesen tennéd még látványosabbá), egy papírra/füzetre, ha használtál idén, akkor a naptáradra, a telefonoddal készített fotóidra és nagyjából egy zavartalan órára.

A lapot/füzetet fordítsd el vízszintesen, és rajzolj két koordinátát: egyet függőlegesen, éppen a lap bal szélére, majd azt felezve egy teljes lapon átívelő vízszinteset. A függőleges tengely lesz az érzelmek tengelye, alul a negatív megélések, felül a pozitívak, ahol pedig a vízszintes tengely metszi, ott a semleges megélések kapnak majd helyet. A vízszintes tengely lesz az élmények tengelye, melyen bejelölheted a hónapokat januártól decemberig (vagy negyedévenkénti-évszakonkénti bontást is alkalmazhatsz).

Megélt érzelmi szint

Ezután haladj hónapról-hónapra és jelöld be a legfontosabb történéseket (ha kell, használd a naptárad és a fotóid), azokat, melyek a legkiemelkedőbbek voltak számodra, s mindezeket társítsd azzal, milyen érzelmeket éltél meg közben. Ha elkészíted az idővonalat, akkor egyben egy diagram is kirajzolódik előtted, melyre rátekintve például az alábbi szempontokon gondolkodhatsz:

  • Milyen érzés rátekinteni az évedre és a megélt élményekre, pillanatokra?
  • Mely érzelmek dominálnak? Milyen arányban jelennek meg negatív és pozitív élmények is a rajzodon?
  • Mi alapján válogattad össze azokat az élményeket, melyek rákerültek az idővonaladra? Érdekes lehet arra is ránézni, mely emlékek jutottak először eszedbe: inkább a pozitív vagy inkább a negatív érzelmekhez kötődőek?
  • Mennyire volt könnyű/nehéz az élmények felidézése? És azok érzelmekhez rendelése?
  • Mely életesemények sarkalltak fejlődésre?
  • Mit üzen számodra ez a diagram?
  • Változtatnál-e az évednek adott címen az idővonal elkészítése után?

Ez a gyakorlat az érzelmi tudatosságot és a saját érzelmeidhez való kapcsolódást is fejleszti, amellett, hogy támogat az éved összegzésében.

Olvasd el ezt is: 5 tipp, mely elősegíti, hogy nőként nagyobb egyensúlyt tudj megélni a mindennapokban

3 sikertörténet

Miután már áttekintetted az éved legfőbb pillanatait, válassz ki három eseményt, melyet sikertörténetként könyvelsz el. Nem kell, hogy ezek nagy dolgok legyenek, az a fontos, hogy te sikerként értékeld őket. Lehetnek munkahelyi és személyes vonatkozásúak is. Ha nehezen találsz rá ezekre a pillanatokra, akkor gondolj arra, hol haladtad meg idén önmagad, mikor voltál igazán büszke önmagadra? Írd le a három sikertörténeted az évből (természetesen lehet többet is!).

Ha megvannak ezek a történetek, akkor gondold át:

  • Mely erősségeid támogattak abban a leginkább, hogy mindezek meg tudtak valósulni?
  • Mik azok a képességek, belső erőforrások, melyek támogatták a sikereid elérését?
  • És mely külső erőforrások (támogató emberek, körülmények) járultak hozzá a sikertörténeteidhez? Írd le ezeket is!
3 tanulság

Végül, de nem utolsósorban gondold át az alábbi kérdéseket és ha van kedved, válaszold meg őket írásban is!

  • Mit tanított ez az év számodra?
  • Mit tanultál meg magadról a megszerzett élményeid kapcsán?
  • Mi az, amit helyesen tettél és mi az, amit utólag/legközelebb másképp csinálnál?
  • Mi ennek az évnek az üzenete számodra?

Ha mindezeket végiggondoltad, fogalmazd meg az idei éved 3 tanulságát, melyet a következő évre is magaddal vihetsz emlékeztetőül.

Kellemes évösszegzést és lelassulásban, feltöltődésben gazdag évzárást kívánunk!

Novák Dóra
pszichológus, tréner, coach

frissdiplomas.hu-nál mindent megteszünk azért, hogy élménytelibbé és egyszerűbbé tegyük az elhelyezkedés, a karrierépítés folyamatát. Az egyetemistáknak és pályakezdőknek szóló karrierportálunk mellett tevékenységünk legújabb eleme Magyarország első élményközpontú állásbörzéje, a JOBVERSE Állásbörze. Csatlakozz, és emeld a karriered a következő szintre velünk!

Tetszett a cikk? Küldd el valakinek, akinek szintén hasznos lehet!