pénzügyileg

Hogyan készülj fel pénzügyileg a váratlan helyzetekre?

Az élet kiszámíthatatlan, és ez sokakat megrémiszt. Pedig éppen ez a kiszámíthatatlansága adja a szépségét, és sokszor ennek köszönhetjük a sikereinket is. Legyen szó akár pozitív, akár negatív váratlan eseményről, az alábbi lépésekkel biztosíthatod, hogy ne érjen felkészületlenül.

Szendrei Ádám, pénzügyi szakértőt kértük fel, hogy mondja el a legfontosabb tudnivalókat a váratlan kiadásokkal kapcsolatosan. Ádám blogján arról ír, miként érheti el valaki a pénzügyi szabadságot már fiatalon, hogy többé ne kelljen a pénzért dolgoznia.

Következzenek az ő tanácsai számodra:

1. Nulladik lépés: anyagi biztonság

Az életben akkor tudunk sikeresek lenni, és kihasználni a bennünk rejlő teljes potenciált, ha merünk önmagunk lenni, fel merjük vállalni az elképzeléseinket, és azt csináljuk, amit igazán szeretünk.

Számos kutatás alátámasztja ezt, és ezért fontos az életben, hogy olykor akár vakmerő, előre be nem látható következményekkel járó lépéseket tegyünk. Főként fiatalon: egy új munkahely, egy új iskola, akár egy új város vagy ország megismerése is lehet ilyen.

Mindezek kockázattal járnak. És mindezekre nem vagyunk képesek, ha közben az anyagiak elvonják a figyelmünket és az energiánkat. Ha mást sem látunk magunk előtt, csak a pénzügyi nehézségeket, és mindennap azon kattogunk, hogy miként jövünk ki hó végén, akkor aligha merünk majd kockázatot vállalni. Nem is tudnánk.

Először is tehát egy stabil alapot érdemes építeni, amiről el tudunk majd rugaszkodni. Ez az alap lesz a nulladik pont, ami megfog minket, ha mégsem jön be, amit gondoltunk.

Pénzügyi szempontból ez annyit tesz, hogy meg kell tanulni kevesebb pénzből megélni, mint amennyit aktuálisan keresünk. Így akkor sem kell aggódnunk, ha ideiglenesen csökken a fizetésünk. Az így keletkezett megtakarítást használhatjuk arra, hogy vésztartalékot képezzünk.

Érdemes 3-6 havi megélhetésünknek megfelelő összeget egy biztonságos, és bármikor hozzáférhető megtakarításba helyezni. Ez lehet egy bankszámla, de még jobb, ha kamatozik, és például állampapírba fektetjük.

 

2. Kerüld el, hogy beragadsz!

De miért csökkenne a fizetésünk? Hiszen fiatalon csak előre haladunk, nem?

Ez valóban igaz a legtöbb esetben: fiatalon akár egész gyorsan is növekedhet a fizetésünk, ahogy megszerezzük az első 1-2 éves tapasztalatot.

Itt azonban sokan elkövetik azt a hibát, hogy elkezdik előre elkölteni a fizetésüket. Ahogy nő a bevételük, gazdagabbnak érzik magukat, és végre megengedhetik maguknak azt a lakást, vagy azt az autót, amiről évek óta álmodtak. És ekkor jönnek az első nagyobb hitelek is, melyeket havi szinten kell törleszteni.

A törlesztő fizetése pedig nagyon gyorsan elolvasztja azt az előnyt, amit a nagyobb fizetés jelentett. Ez pedig már nem játék: a törlesztőket akkor is fizetni kell, ha nincs kedvünk. Míg korábban opció lehetett, hogy hazaköltözünk szüleinkhez, és újrapróbálkozunk, ekkor már ez nem feltétlenül lehetséges.

Így alakul ki sokaknál az az élethelyzet, hogy nem tudnak munkahelyet, vagy pályát váltani. Csak hallgasd meg az embereket a tömegközlekedésen, ahogy a munkahelyükről és a főnökeikről panaszkodnak. Felmerül a kérdés az emberben: „Miért nem hagyják ott?”

Nos, a legtöbbször a pénz miatt. Mert nincsen annyi megtakarításuk sem, hogy új munkát keressenek. Nem engedhetik meg maguknak, hogy felmondjanak, és kitalálják, mit akarnak kezdeni az életükkel.

Te kerüld el ezt: már a kezdetektől fogva tanulj meg takarékoskodni, és legyen vésztartalékod. Ezen felül pedig legyen egy terved arra, hogy miként lehetsz előbb-utóbb anyagilag független. Jó módszer például, ha a fizetésemelésed felét mindig félreteszed és befekteted, és csak a maradékból élsz és fizetsz hitelt, ha muszáj.

 

3. Készülj fel a jó dolgokra is!

Azt mondják, hogy a szerencse nem más, mint a lehetőség találkozása a felkészültséggel. Mondhatod, hogy a barátod „szerencsés volt”, hogy be tudott szállni élete üzletébe. De valószínűleg nem a véletlen műve volt, hogy volt pár millió forintja ilyen célra.

Az életünk során számos lehetőség kopogtat az ajtónkon, de nem mindegyikkel tudunk élni. Főként akkor nem, ha sosem gondoltunk rá, hogy anyagilag felkészüljünk ezekre a kiadásokra. Ha van pénzed, akkor nem csak, hogy biztonságban lehetsz, de a lehetőségeid is megtöbbszöröződnek. A pénz hatalmat és új távlatokat jelenthet.

Nem kell nagy dolgokra gondolni. 1-2 millió forint elég lehet, hogy igent mondj egy új élet kezdésére a világ másik felén. Ennyi pénzből elindíthatod az első vállalkozásod. Ennyi pénzből számos tanfolyamot elvégezhetsz, amik segítenek megtalálnod, mit is akarsz elérni az életben.

(Mert ugye te sem hagyod abba a tanulást, csak mert van egy diplomád?!)

Sok fiatal csak rövid távon gondolkodik, és gyorsan várja a sikert és a sok pénzt. De ez nem mindenkinek adatik meg, és nem is feltétlenül ez kell a boldog élethez. Ha te tudatosan építed az életed, felkészülsz a legrosszabbra, és felkészülsz a jó dolgokra is anyagilag, akkor már tényleg csak rajtad fog múlni, hogy mit hozol ki az életedből.

A pénzügyeid okos kezelése nem beszűkíti a lehetőségeidet, – ahogy azt sokan tévesen gondolják – hanem éppen ellenkezőleg: lehetőségek tárházát nyitja meg előtted.

Sok sikert, és pénzügyileg is sikeres pályakezdést kívánok, hajrá! ?

Vélemény, hozzászólás?