Infineon

„Akkor is merj jelentkezni, ha csak álomnak tűnik a pozíció!” – Interjú az Infineon HR Business Partnerével

Az Infineon Technologies HR Business Partnerével, Heczendorfer Szandrával beszélgettünk, aki által már bepillantást nyerhettünk a vállalat életébe egy korábbi interjúnkban. Azóta feljebb lépett a ranglétrán, és most velünk is megosztja, hogy milyen utat járt be a cégnél azóta, elmondja, miért jó náluk dolgozni, és milyen lehetőségei vannak egy pályakezdőnek a vállalatnál jelenleg.

 

Interjúalanyunk:

Heczendorfer Szandra

HR Business Partner, Infineon Technologies

Infineon Szandra

 

Mióta dolgozol az Infineonnál?

2016-ban kezdtem diákként, egy négy hetes szakmai gyakorlat keretében. Miután letelt ez az időszak, megkérdezték, nem maradnék-e még négy hetet, és végül ebből egy másfél éves gyakornoki időszak kerekedett. Ezt követően felkínáltak egy főállást, HR adminisztrátori pozícióban kezdtem el dolgozni. Itt főként a munkaügy, a beléptetés, a kiléptetés és különböző riportok tartoztak hozzám, illetve az állásbörzék világába is belecsöppentem. Ezután fizikai toborzással és a szellemi toborzás támogatásával foglalkoztam. 2018 áprilisától voltam – és vagyok félig-meddig jelenleg is – képzés-fejlesztési specialista. Ebben a pozícióban képzésekkel, képzési rendszerrel, diákprogramokkal és employer brandinggel foglalkoztam. Idén február 1-jétől pedig HR business partnerként dolgozhatok a cégnél. Itt elsősorban a hibrid gyártósorért vagyok felelős, az új létszám feltöltése és mindenféle támogatás megadása, tanácsadás tartozik a feladatkörömbe. Business partnerként nagyon örülök annak, hogy korábban beleláttam a képzések, az onboarding területébe is, hiszen így, amikor fejlesztést kell ajánlanom, tudom, mik a lehetőségek, hiszen ismerem a folyamatokat.

Úgy tűnik, egy újabb szeletét ismered meg a HR-nek az új pozíciódban, ez motiváló vagy inkább egy kicsit ijesztő számodra?

Is-is. A képzésekkel négy évig foglalkoztam, tehát egy idő után nagyon magabiztosan kezeltem ezt a területet, sőt, már fejleszteni is tudtam a folyamatokat. Ebből fakadóan egyre ritkábban találkoztam olyan helyzettel, ami váratlanul ért volna. Ezzel szemben a jelenlegi terület teljesen új számomra, ezért egyelőre egy kicsit ijesztő is, de nagyon várom a kihívásokat.

Hogy néz ki az a terület, amit támogatni fogsz?

Cegléden van a gyártóegységünk, 1300 fő körül mozog a létszám, ami leginkább operátorokból áll. Jelenleg is működnek gyártósoraink, de a hibrid drive, amiért én felelős lettem, egy új egység és az autóiparnak fogunk dolgozni, leginkább operátorokat keresünk majd. Külön kihívás, hogy a gépeket is most fogják hozni, ki kell alakítani a gyártósort. Próbálunk cégen belül is toborozni, hiszen ott már van meglévő tudás, amit ők aztán át tudnak adni a többieknek. Folyamatosan tervezzük bővíteni a létszámot, az új kollégákat pedig be is kell tanítani.

Miben különbözik az új egység a korábbiaktól?

Az új gyártósor az ipar 4.0-nak megfelelő lesz, a kollégák gépbeállítással foglalkoznak majd. Tiszta téri környezet van, ami azt jelenti, hogy olyan a terület, mintha egy havas tájon lennénk, fehér az egész. Teljesen be kell öltözni, hogy védjünk mindent a szennyeződéstől, ebben különbözik a régi gyártósortól, valamint más a felszerelés is.

Milyen hosszú távú perspektívát látsz magad előtt? Van még feljebb ebből a pozícióból?

Bár a business partneri pozíció elég komplex, hiszen toborzáson, megtartáson keresztül a munkajogig mindent tartalmaz, a HR vezetői szint még felettünk van. Esetemben viszonylag gyorsan történtek az események, hat év alatt jutottam el eddig a pozícióig, ami azt jelenti, hogy egy vagy két évente előléphettem. A hosszabb távú célom a HR vezetői pozíció, de odáig még nagyon sokat kell fejlődnöm.

Melyik feladatot várod a legjobban az új munkakörödben?

Leginkább azt, hogy a már meglévő tapasztalataimmal tudjam támogatni a csapatot. Külön feladatot nem tudnék kiemelni, de azt a pontot várom, amikor magabiztosan tudom kamatoztatni a már megszerzett tudásomat.

Ez inkább stratégiai vagy operatív feladatkör?

Van benne sok operatív rész is, az Excelezést és a kimutatásokat itt sem fogom megúszni. Fontos részét képezi a feladatkörnek például a bérezési rendszer támogatása és a bérstruktúra, munkaidő beosztása, aminek van bőven operatív része is. A stratégiai feladatok az operatív feladatokkal együtt járnak ebben a pozícióban.

Az elmúlt hat évben volt olyan ember, aki inspirálóan hatott rád a vállalaton belül?

Egy személyt nem tudnék kiemelni, hanem inkább magát a vállalatot, mert sok lehetőség van itt, globálisan jelen vagyunk, így nem csak Magyarországon, hanem külföldi telephelyeken is van lehetőségünk fejlődni. Inspirál a vállalat fejlődése, és az, ahogy terjeszkedik, bővül, ezátal pedig új feladatok és célok vannak. Továbbá az is lelkesít, hogy több partnerrel, telephellyel lehet együtt dolgozni.

Mit tekintesz a legnagyobb szakmai sikerednek az elmúlt évekből, amire büszke vagy?

Minden szakaszból lehetne kiragadni valamit: a képzések tekintetében jól tudtuk strukturálni a képzési folyamatokat, bekerült egy teljesítményértékelő rendszer is, amivel mérni tudjuk a hatékonyságot. Arra is büszke vagyok, hogy a korábbi években nem volt ennyi diákunk, de minden évben folyamatosan jönnek, el tudjuk helyezni őket, emellett kibővítettük az egyetemi kapcsolatainkat is. Nagy sikernek élem meg, hogy a legtöbb egyetemi állásbörzén részt veszünk, a legtöbb egyetemmel kapcsolatban vagyunk és a diákprogramokat is kialakítottuk. Emellett akkreditáljuk a vállalatot, új tréning centrumot alakítunk ki középiskolai diákok számára. Ez azt jelenti, hogy az Infineon vizsgaközpontként is fog működni, technikusi képzésben tudják itt vizsgáztatni a diákokat, illetve duális partnerek szeretnénk lenni, ezt is alakítjuk.

Mit gondolsz, nálatok mennyire valósul meg a női egyenjogúság?

Nálunk a mérnökségben is vannak női vezetők, pedig erről azt gondolná az ember, hogy ez nem egy női szakma. Sok a mérnök kolléganő, és úgy vélem, nálunk a diszkrimináció nincs jelen, a diverzitás kifejezetten fontos számunkra. Kimondottan nagy hangsúlyt fektetünk az egyenjogúságra, senki nem indul hátrányból, nincs is olyan pozíciónk, amire kifejezetten csak férfiakat várunk. A felsővezetőink között is van nő és az ügyvezetőnk (CFO-nk) is nő.

Mit emelnél ki egy pályakezdő számára, miért jó nálatok dolgozni?

Először is, bőven van fejlődési lehetőség. Aki szeretne és van motivációja, tud maradni nálunk hosszabb távon is, idén is jónéhány egykori diákot felvettünk teljes munkaidős állásba. A szakmai tapasztalatszerzés miatt mindenképpen jó itt dolgozni, hiszen ez egy multinacionális vállalat, így sokfajta feladat előfordul, ráadásul szeptembertől egy tehetségprogramot is indítunk. A kollégák és a vezetők nagyon támogatók, és a vállalat is afelé mozdul, hogy a fiatal tehetségeket felfedezzük és főállásban foglalkoztassuk őket.

Jelenleg mely területekre kerestek gyakornokokat vagy pályakezdőket?

Kommunikációra mindenképpen, marketing területre, ahol a vállalati oldalunk kezelése, feltöltése, események és hírlevelek előkészítése lenne a feladat. Projektmenedzsment területre szintén keresünk diákot a projektes csapatok támogatásához, és mindig szükség van diákra mérnöki területen is.

Ha valaki jelentkezne hozzátok, milyen tanácsot adnál, mire érdemes figyelnie?

Azt mindenképpen, hogy tájékozódjon a vállalatról. Több területen is előfordul, hogy a jelöltet a csapat is meghallgatja, ezért érdemes magát adnia, mert így neki is könnyebb lesz a beilleszkedés. Az első körös interjú előtt is érdemes gyakorolni az angolt, mert gyakori, hogy már itt is angolul kell kommunikálni. Emellett fontos átnézni az adott pozíció elvárásait és azokon végigmenni, hogy tudjunk róla beszélni.

Mit gondolsz, milyen típusú munkavállaló találhatja meg a számításait nálatok?

Bárki, aki elszánt, szeretne fejlődni és az a célja, hogy a vállalat jól működjön. Bátran ajánlom mindenkinek a jelentkezést, jó csapataink vannak.

Van valami olyan tipped, aminek te örültél volna, ha azt már az egyetemi éveid alatt hallottad volna?

Én azt látom, sokan nem mernek kezdeményezni és nekem sokat segített volna, ha valaki mondta volna, hogy jelentkezz bátran… Így ezt javasolnám: akkor is jelentkezz, ha úgy érzed, nem vesznek fel, nincs vesztenivalód. Akkor is merj jelentkezni, ha csak álomnak tűnik a pozíció. Én sem tudtam anno, mit is csinálnak itt, hogy működik egy multinacionális cég és a HR. Ezenkívül még azt javasolnám magamnak, hogy nézzek szét és tájékozódjak. Vannak állásbörzék, lehet tájékozódni az állásportálokon is és jelentkezni gyakornoki pozíciókra. Ne feledjétek: bátraké a szerencse!