DPD_Frissdiplomas.hu

„Munkavállalóinkat igyekszünk minden életkorban és élethelyzetben támogatni szakmai fejlődésük során” – Vendégcikk a DPD tollából

A DPD célja a lehető legjobban, több fronton is támogatni dolgozóit, hogy nemcsak a családi- és munkahelyi szerepek tudjanak összehangoltan működni a mindennapokban, de kortól és pozíciótól függetlenül közvetlenek és segítőkészek egymással, ezzel megteremtve az igazi DPD-s egységet. Szeretnek cégükre egy nagy családként tekinteni, ezért évről évre egyre több intézkedéssel törekszenek arra, hogy csapatuk számára is érezhető legyen maximális támogatásuk és törődésük a mindennapok során. A „Sokszínűség hete” kezdeményezésük során három különböző fronton is bemutatták törekvéseiket, most pedig a frissdiplomas.hu olvasóit is beavatják a cég értékrendjébe.

 

Családi élet

A harmonikus családi élet, valamint a jó munka- és magánéleti egyensúly megteremtése jótékony hatást gyakorol testi-lelki egészségünkre. Ennek köszönhetően a munkahelyen is könnyebben megy a koncentráció, gyorsabb, hatékonyabb a feladatok elvégzése, ezáltal megelőzhető a kiégés veszélye.

Tudatosan törekszünk a család-és gyermekbarát munkahely kialakítására. Dolgozó kismamáink esetében igyekszünk a munkahelyi stresszt minimalizálni, és a rugalmas hibrid és részmunkaidős munkavégzésre is igény szerint lehetőséget biztosítunk mind a várandósság alatt, mind a visszatérés után.

Az apró jövevényeket születésük alkalmából DPD-s ajándékokkal köszöntjük, később pedig minden munkavállalónk gyermekét évente megajándékozzuk Mikulás napja és karácsony alkalmából. Emellett gyermeknap alkalmából is készülünk meglepetésekkel és játékos versenyekkel a legifjabb DPD nemzedéknek. A pályaválasztás előtt álló generációt pedig abban támogatjuk, hogy minél előbb megismerkedjenek a logisztika csodálatos és rejtelmes világával. Lehetőségük van nálunk letölteni a nyári szakmai gyakorlatot és felfedezni a HUB legmodernebb technológiáját vezetett túra formájában.

Természetesen az újdonsült apukákról (vagy családbővítő, többszörös apukákról 😊) sem feledkezünk meg. Számukra is biztosítjuk az otthoni munkavégzés lehetőségét, hogy minél aktívabban jelen lehessenek a gyereknevelés első pillanataitól kezdve.

Ajánlás a témában:

Előadás: (1) Bagdy Emőke – A munka és magánélet egyensúlya, stresszkezelés (2014) – YouTube

Könyv: Lothar Seiwert: Munka és magánélet

Podcast: A munka-magánélet egyensúly mítosza | Onlife Podcast

Támogatható alapítványok: Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), Világszép Alapítvány

Megváltozott munkaképességűek

A fogyatékosságról való gondolkodás sokat változott az emberiség történelme során. Szerencsére egyre jobban terjed az a nézet, hogy a fogyatékosság nem betegség, hanem egy állapot, és az élet egyetlen területén sem sérülhetnének fogyatékossága miatt senkinek a jogai. A szemléletet ma elsősorban az ENSZ és a WHO ide vonatkozó iránymutatásai igyekeznek formálni. 2006. december 13. óta létezik a Fogyatékossággal élő személyek Jogairól Szóló Egyezmény, mely kimondja, hogy a társadalom elismeri, hogy a fogyatékos emberek egyenlőek bárki mással, ugyanazok a jogok és kötelességek vonatkoznak rájuk, mint a társadalom többi tagjára.

Mind tisztában vagyunk azzal, hogy ez az állapot megnehezíti, korlátozhatja az egyén személyes és közösségi életét, napi életvitelét, tanulását, munkavállalását, általában a mindennapi életben való részvételét. Ugyanakkor a fogyatékosság nem személyes probléma, hanem emberjogi kérdés, kezelése társadalmi összefogást, kollektív felelősségvállalást igényel.

A cél, hogy a sérült emberek ne maradjanak magukra nehézségeikkel, ne szigetelődjenek el, hanem a társadalom egyenrangú polgáraiként élhessenek. Magyarországon a jogszabályi környezet is biztosítja a fogyatékos személyek jogait és esélyegyenlőségét. Többek között rendelkezik arról, hogy a foglalkoztató munkáltató köteles biztosítani a munkavégzéshez szükséges mértékben a munkahelyi környezet, így különösen a munkaeszközök, berendezések megfelelő átalakítását.

A DPD, mint felelős munkáltató kifejezetten támogató ebben a témában, és a munkavállaló igényeinek megfelelően hibrid vagy akár teljes otthoni munkavégzés lehetőségét is biztosítja. Egy megváltozott munkaképességű ember számára is kiemelkedően fontos, hogy nyitott, befogadó és támogató kollégák vegyék körül. Büszkék vagyunk arra, hogy a DPD munkatársai is rendelkeznek ezzel a szemlélettel és képviselik ezt a mindennapokban.

Ajánlás a témában:

Könyv: Jim Kwik: Bontsd le a korlátaidat! – Fokozd agyad teljesítményét, tanulj gyorsabban, és szabadítsd fel képességeidet

Honlap: Emberi jogok (kormany.hu)

Podcast: Bovier György, Salva Vita podcast 1. adás – Salva Vita podcast | Podcast a Spotifyon

Támogatható alapítványok, szervezetek: Salva Vita Alapítvány | Együtt Működünk

 Generációk közti különbségek

Egy változatos és befogadó munkakörnyezet megteremtése mindenki számára fontosabb lett, mint valaha és ezt a DPD-nél is jól tudjuk. A különböző generációk hatékony menedzselése komoly előnyt jelenthet vállalatunk számára, ugyanakkor az egyes életkorból fakadó különbségek okozhatnak nézeteltéréseket. Az eltérő szakmai háttérrel rendelkező, másképpen gondolkozó emberek közös munkája fontos pont számunkra is, hiszen ez segít abban, hogy innovatívabb, sikeresebb, színesebb legyen cégünk.

A DPD-s dolgozók kiválasztása során éppen ezért leginkább az elhivatottságot, szakmai rátermettséget keressük. Az életkor, mint olyan, számunkra csupán egy „szám a tortán”. 😊 Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy legidősebb munkavállalónk a cégnél jelenleg 65 éves, míg a legfiatalabb 20 éves.

Munkavállalóinkat igyekszünk minden életkorban és élethelyzetben támogatni szakmai fejlődésük során. Fiatal munkavállalóink számára bevezetett intézkedéseink közé tartozik a gyakornoki programunk, a pályakezdők mentorálása és diákmunka lehetősége. De fontosnak tartjuk, hogy idősebb munkavállalóinkat is támogassuk, nyugdíj mellett is adunk lehetőséget teljes vagy részmunkaidős munkavégzésre.

Képzéseinket és fejlesztési programjainkat úgy állítjuk össze, hogy minden korosztály számára hasznos és élvezetes legyen. Több tréningünk is arra fókuszál, hogyan tudunk egymással minél hatékonyabban kommunikálni, és együttműködni.

Ajánlás a témában:

Könyv: Steigervald Krisztián: Generációk harca – Hogyan értsük meg egymást?

Interjú: Generációs különbség a munkahelyen

TV műsor: Életünk története Friderikusz Sándorral

Támogatható alapítványok, szervezetek: Generációk Hangja Alapítvány