„Ha valaki jó angoltudással és technikai affinitással bír, akkor mindent birtokol, amire nálunk kezdetben szükség van” – Interjú a Semcon kollégáival

Többször olvashattál a blogunkon a Semconról és a „semconos” mindennapokról, most viszont két olyan senior kollégát kérdeztünk, akik már több éve erősítik a céget, ezáltal hitelesen tudják bemutatni az egyik lehetséges karrierutat. Nékám Kristóf és Schmidtmayer Csaba mindketten Information Architect pozícióban dolgoznak, és a Semconnál szerzett tapasztalataik mellett arról is beszélnek, hogy mit szeretnek a legjobban a munkájukban, valamint, hogy kik azok, akik szerintük megtalálják a számításukat a cégnél.

Interjúalanyok:

NekamKristof_Frissdiplomas.hu

Nékám Kristóf

 

SchmidtmayerCsaba_Frissdiplomas.hu

Schmidtmayer Csaba

 

Hogyan magyaráznátok el egy laikusnak, hogy mivel foglalkoztok?

Vegyük mondjuk egy kávéfőző használati utasítását! Az valamilyen elvek szerint felépül, leírják a technikai paramétereken túl azt is, hogy mire kell odafigyelni a használata közben, hogyan kell például elmosogatni, és hasonlók. Ügyelni kell arra is, hogy a gyártó jogilag be legyen biztosítva például olyan esetben, ha balesetet okoz az eszköz. Képzeld el, hogy mindezt egy olyan termékkel vagy szolgáltatással kell megcsinálni, ahol a használati utasítás nem 30, hanem mondjuk 2500 oldal, és ezt megfelelően fel kell építeni, át kell látni.

Ezeket a tartalmakat mi szakembereknek, hálózati operátoroknak vagy menedzsereknek írjuk, ami alapján ők működtetni, javítani tudják azokat a termékeket, amiket használnak. A megfogalmazásnál arra is gondolni kell, ha valakinek mondjuk egy adatközpontot kell felépítenie, nulláról, a kapott információk alapján.

Mi az, amit a leginkább szerettek a munkátokban több év után is?

Általánosságban véve az, hogy még ennyi idő után is felmerülnek olyan kérdések, amikkel korábban a többi munkatárs sem találkozott. Valamint érdekes a folyamat tervezés része is, például, hogy milyen adatok, mennyi idő és mekkora büdzsé áll a rendelkezésünkre. Mindig előjön valamilyen újdonság, mivel a terület és a használt eszközök is folyamatosan fejlődnek. Ha egy adott projekttel éveken át foglalkozunk, akkor is felmerülhetnek olyan kihívások, amilyenek korábban még nem.

Nálatok mindenki Technical Writer-ként kezdi a pályafutását, melynek az egyik fejlődési ága az Information Architect pozíció. Ez egy biztos karrierútnak mondható nálatok?

Mi hiszünk abban, hogy jó hozzáállással bármeddig eljuthat az ember, ha kellő energiát tesz a fejlődésébe. Fontosnak tartjuk, hogy mindenki az alapoktól induljon, de Technical Writer pozícióból három irányba is tovább lehet menni nálunk. Manager irányba, ha valaki az emberek vezetésében tudja leginkább kamatoztatni a tudását, Senior Technical Writer irányba, ők azok, akik kiemelkedően jó szakszövegeket írnak az évek során, illetve Information Designer, majd Information Architect területre, ők rendelkeznek a legmagasabb szintű technikai tudással és rendszerszemlélettel. Utóbbihoz az is fontos, hogy több projektben vegyen részt, vagy legalább egy komplex projektet megtapasztaljon. Mindemellett az üzleti érzék is lényeges, hiszen mindegyik terméket úgy kell kidolgozni, hogy az a megrendelő számára vonzó legyen, értse, hogy mit kap belőle, és miért ez a legjobb megoldás számára. Emellett pedig a pénzügyi és az időbeli keretbe is bele kell férni.

A munka szakmai részéről térjünk át egy picit az emberi oldalra. Milyen a csapat? 😊

Talán az egyik legnagyobb erősségét a cégnek azok az emberek jelentik, akik alkotják. Jó a hangulat, mindenki segítőkész, együttműködő, megvan az „egy hajóban evezés” érzés. Nagyon gyakori, hogyha valaki ki is lép tőlünk, elmondja a búcsúnál, hogy sajnálja, hogy nem ezzel a csapattal fog dolgozni a továbbiakban.

Változott a munkavégzésetek az utóbbi másfél évben?

A legtöbben otthonról dolgoznak, ami miatt a legnagyobb előny, a közösségi élmény nehezebben tud érvényesülni. De természetesen előnyöket is hozott ez az időszak, hiszen sokaknak napi több órát is elvett az irodába való ingázás. Emellett igyekszünk a személyes kapcsolódásokat online is valamiféleképpen megteremteni, mert ennek érezzük az igényét.

Szerintetek milyen típusú ember tud jól beilleszkedni a Semcon világába?

Aki szeretne egy jó csapatban, érdekes területeken kreatív feladatokat végezni egy rugalmas cégnél, ahol még az angoltudását is csiszolhatja. Az pedig, hogy meddig fog eljutni a cégen belül, nagyrészt a saját hozzáállásán és teljesítményén fog múlni.

Azért vannak olyan tulajdonságok, amelyek előnyösek lehetnek, ha valaki jelentkezik hozzátok?

Általánosságban a megbízhatóság az egyik legfontosabb tulajdonság, azaz, hogyha kiadunk egy feladatot, akkor tudjuk, hogy foglalkozik vele, jelez arról, hogy halad-e vele, és ha hátráltató tényező lép fel, arról is szól. Sokféle háttérrel dolgoznak nálunk emberek, így ami előny lehet, az talán az, hogy legyen egyfajta technikai érzéke az illetőnek. Amikor valaki elkezd nálunk dolgozni, kap egy nagyon komplex tréninget, ahol elsajátíthatja a rendszerek működését. Szóval nem probléma, ha nem tudja, hogyan kell mobilhálózati adótornyokat összerakni, elég, ha szívesen belemélyed, és aztán a tanultakat tudja kamatoztatni.

Milyen tanácsotok lenne egy frissdiplomás vagy pályakezdő számára?

Bárki, akinek a fentiek szimpatikusak, jelentkezzen! Az interjún szívesen válaszolunk bármilyen felmerülő kérdésre, mesélünk a munkánkról, a cégről, így mindenki tudni fogja, mire számíthat. Nyugodtan jelentkezhetnek pályakezdők is, mivel elvárt munkatapasztalat nincs nálunk, és kimondott technikai ismeretekre sincs szükség, mert azt megtanítjuk. Szóval, ha valaki jó angoltudással és technikai affinitással bír, akkor mindent birtokol, amire nálunk kezdetben szükség van. Bátorítunk mindenkit, mivel a legrosszabb esetben szerez egy kellemes és hasznos interjútapasztalatot, a legjobb esetben pedig tagja lehet egy olyan szuper cégnek és csapatnak, mint amilyen a miénk.

 

Olvass többet a Technical Writer pozícióról, és jelentkezz ide kattintva!