Őszi bakancslista

Őszi bakancslista, hogy garantáltan őszi hangulatba kerülj

Mindenki számára egy kicsit mást jelent az ősz érkezése: van, akinek fűszeres, meleg italokat, színes levelek közt sétálást, bekuckózást, de akadnak olyanok is, akik számára az ősz lehangoló a maga olykor szürke, esős napjaival. Bármelyik tábort is erősíted, gyűjtöttünk néhány tippet, mellyel közelebb kerülhetsz az ősz szerethető oldalához – sőt, akár saját magadhoz is.

 

1. Rendezz be egy őszi sarkot!

Az esős, borús napokat is könnyebb elviselni puha takarók és párnák közt, egy meleg italt szürcsölgetve és egy jó könyvet olvasva. Keress néhány puha és meleg plédet, takarót és kuckózz be a kanapéra vagy egy általad megalkotott őszi sarokba a kedvenc olvasmányoddal vagy filmeddel együtt!

2. Sétálj egy nagyot az erdőben!

A friss levegő, a talpunk alatt ropogó avar és a csodás őszi színek képesek teljesen kiszakítani a mindennapok problémáiból és a pörgésből. Húzz egy meleg pulcsit és sálat és fedezd fel a természetet ősszel, amikor az egyik legszebb oldalát mutatja! Egy őszi séta az erdőben növeli a boldogságszintet, segít a lelassulásban és a kikapcsolódásban.

3. Használd ki a sütőtök szezont!

Remélem nem vagyunk egyedül azzal, mennyire otthonos érzést tud kelteni, amikor a sütőből sütőtök illat árad. A sütőtök számos formában felhasználható: készíthetsz házi sütőtökös lattet (pürésítsd a sült sütőtököt, majd keverd össze fűszerekkel: gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával), rizottót, muffint vagy akár sült sütőtökös salátát is céklával, kecskesajttal, magvakkal feldobva.

4. Lassulj le, próbálj ki egy őszre hangoló relaxációs gyakorlatot!

Az őszi időszak a befelé fordulásra, a lassulásra is motivál. Fordíts időt saját jóllétedre, próbálj ki relaxációs gyakorlatokat! Az erdőben sétálva megfigyelheted a lehulló levelek formáját, színeit és ha egyet kézbe veszel, végezhetsz egy egyszerű légzőgyakorlatot is. Húzd végig ujjaddal a körvonalát, miközben beszívod a levegőt, majd fújd ki, miközben újra körberajzolod az ujjaiddal! Próbálkozz különböző formákkal, légzésedet nyújtsd el, amennyire csak lehet! Ahogy a légzésed lassul, úgy válsz egyre nyugodtabbá majd te magad is.

5. Iktass be egy új szokást!

És tarts ki 21 napig. Ennyi időre van ugyanis szükség ahhoz, hogy új cselekedetekből szokások alakuljanak ki. A januárhoz hasonlóan az ősznek is megvan az az új kezdet hatása, amikor szívesen veszünk lendületet és szeretnénk átformálni életünk egyes területeit. Az elcsendesedés időszaka jobban kedvez az új szokások beiktatásának, mint a pörgős, lazább nyári napok. A hasznos szokások képesek jobbá tenni az életünket. Kísérletezz új mozgásformákkal, iktass be a napjaidba rövid meditációkat, írd le a gondolataid vagy határozd el, hogy odafigyelsz a kellő mennyiségű folyadékbevitelre.! Válassz ki bármilyen apró szokást, amiről úgy érzed, minőségibbé, elégedettebbé teszi az életed!

6. Készíts madáretetőt!

A madarak számára a hideg beállta az egyik legkiszolgáltatottabb időszak. Éppen ezért jól jön számukra, ha tudják, van egy biztos pont, ahol eleségre lelhetnek. Madáretetőt a legegyszerűbb alapanyagokból is készíthetsz (számos hasznos tipp rejlik az interneten), és érdemes minél többféle magot elhelyezni benne, mert különböző madarak különböző igényekkel rendelkeznek. Amire fontos figyelned, az az, hogy ha vendégül látod őket, gondoskodj az ellátásukról egészen tavaszig, mert ha egyszer egy biztos táplálékforrást találnak, nehezen keresnek másik helyet, így akár el is pusztulhatnak. Valószínűleg várnod kell néhány hétig, míg megtalálják az etetődet, de utána garantáltan élvezheted naponta a madárcsicsergést az ablakod alatt.

7. Készíts zöldségchipset az őszi filmezés mellé!

A boltban kapható olajos krumplichips helyett elkészítheted otthon az egészséges verziót céklából, édesburgonyából, sárgarépából! Szeleteld fel a zöldségeket nagyjából 2 milliméteres vastagságúra, majd 200 fokon süsd őket nagyjából 15 percig és egyszer forgasd meg őket. Fűszerezd ízlés szerint és élvezd a büntetlen nassolnivalót!

8. Alkoss saját ajtódíszt!

Az erdei sétát összekötheted termések, levelek gyűjtögetésével is, amikből aztán egy asztali koszorút vagy egy ajtódíszt is feldíszíthetsz. Szuper hétvégi program lehet barátokkal vagy akár énidős tevékenységként is ez a kreatív alkotás, mely számos pozitív energiát képes felszabadítani. Tegyél be valami hangulatos zenét, gyújts egy kellemes illatú gyertyát, ami segíti a bensőséges hangulat megteremtését és hagyd, hogy elragadjon az alkotófolyamat!

 

És te hogyan hangolódsz az őszre? Alkosd meg a saját őszi bakancslistádat és élvezd ezt a csodás évszakot! 🙂

 

Novák Dóra

 

Felhasznált forrás és ajánló:

Neubeller Réka: Melengető