Utazás térképpel - Frissdiplomas.hu

5 dolog, amit egy utazás hozzátesz a karriered építéséhez

Sokan szeretünk utazni, új kultúrákat, országokat felfedezni, de gondoltál már ezekre az élményekre úgy, hogy akár a karriered építéséhez is hozzájárulhatnak? Nézzünk néhány szempontot, amelyek bizonyítják, hogy utazni nem csupán az élvezet miatt érdemes, ennél jóval többet adhatnak!

1. Az utazás előnyös a mentális jóllétedre nézve.

Az utazás boldogabbá tesz, s ez valóban egy olyan dolog, amit a legtöbben tapasztalunk, amikor elutazunk. Fontos azonban kiemelni, hogy nem csupán azok a napok okoznak számunkra pozitív érzéseket, amikor már ott vagyunk a kiválasztott úti cél helyszínén, hanem a tervezési folyamat is, amikor elkezdünk gondolkodni azon, hogy hova mennénk szívesen és milyen programokat szeretnénk szervezni. Az utazás utáni időszak pedig, amikor az emlékeket mélyítjük azzal, hogy minél több emberrel igyekszünk azokat megosztani, szintén emeli a boldogságszintünket. Ez a pozitív hangulat természetesen a munkavégzésünkre is kihat, hiszen kipihenten, boldogan a munkánkban is sokkal produktívabbak és kreatívabbak lehetünk. Az utazásnak nagy szerepe van a mentális jóllétünkre való odafigyelésben és a kimerülés megelőzésében, kezelésében is.

2. Az utazás kreatívabbá tesz.

A kreativitást a 21. század egyik legfontosabb kompetenciájaként emlegetik, hiszen a megújulás, az újszerűség és az innovatív ötletek életünk minden területének fontos elemeit képezik. Egy új kultúra vagy hagyomány megismerése hozzájárul a világról alkotott képünk formálásához. Minél több különböző inger ér minket, annál komplexebben leszünk képesek gondolkodni a világról. Az új impulzusok új ötleteket is eredményezhetnek, de hazahozhatunk egy újszerű megközelítést is, amelyet a munkánkban is tudunk hasznosítani.

utazás térképpel - Frissdiplomas.hu

3. Megtanulhatsz kilépni a komfortzónádból.

Ahogy már említettük, az utazás során számos új inger ér minket, ez pedig arra ösztönözhet, hogy kilépjünk a megszokott keretek közül, és kipróbáljuk, milyen elhagyni a komfortzónánkat. A karrierutunkban való előrelépéshez, illetve általánosságban a fejlődésünkhöz erre a nyitottságra és bátorságra szintén szükségünk lehet.

4. Új képességekre tehetsz szert.

Sokan szeretik összekötni az utazást a tanulással, hiszen egy külföldi országban fejleszthetjük például a nyelvtudásunkat, ha igyekszünk minél többet beszélgetni a helyiekkel. A magabiztos idegennyelv-tudás ma már elengedhetetlen a legtöbb pozícióhoz, így a nyelvek gyakorlása az egyik leghasznosabb része lehet az utazásoknak. Ezenkívül számos más dolgot is kipróbálhatsz, legyen az egy új sport vagy például a fotózás.

5. Fejlődhetsz a kapcsolatépítésben.

Egy utazás során számos helyzetben rákényszerülünk, hogy idegen emberektől kérdezzünk, vagy kezdeményezzünk beszélgetést. A nyelvek gyakorlása mellett használd ki ezeket az élményeket arra is, hogy gyakorold a small talk-ot és a kezdeményezést, hiszen ezek a karrierépítés során is az egyik legfontosabb építőelemként szolgálnak.

Ugye, neked is megjött a kedved egy szuper utazáshoz? Ha most elmondod a véleményed, akár egy 1 000 000 Ft értékű utazással is gazdagabb lehetsz! Töltsd ki itt a PwC Magyarország kutatását az ideális munkahelyről, és a nyerési esély mellett azonnali visszajelzést is kaphatsz arról, hogy mi az, ami fontos számodra egy munkahellyel kapcsolatban.

frissdiplomas.hu

A kapott preferencia-profilod segítségével hasznos információkhoz juthatsz, melyek segítségül szolgálhatnak számodra a karriertervezés, vagy éppen egy állásinterjú során. A kitöltés mindössze 10-12 percet vesz igénybe, kezdd el most!

Szerző: Novák Dóra