OTP Bank

„Olyan fiatalokat keresünk, akikben megvan a hajtóerő…” – Interjú Ferenczy Dórával, az OTP Bank Tehetség Bevonzás és Karriermenedzsment Osztályának vezetőjével

Dórával arról beszélgettünk, hogy miért érdemes gyakornokként és pályakezdőként csatlakozni az OTP Bank-hoz, ki az, aki náluk igazán jól érezheti magát, és mit tanácsol annak, aki kedvet kapott a jelentkezéshez.

 

Interjúalanyunk:

Ferenczy Dóra

Ferenczy Dóra, az OTP Bank Tehetség Bevonzás és Karriermenedzsment Osztályának vezetője

Mesélsz egy kicsit a munkádról?

Tehetség Bevonzás és Karriermenedzsment vezetőként tehetség bevonzási és fejlesztési témákkal foglalkozunk, ami egy nagyon színes terület. Többek között: toborzási stratégiával, employer brandinggel, onboardinggal, tehetség- és karriermenedzsmenttel, illetve a gyakornoki program keretrendszere és működtetése is hozzánk tartozik.

Mit kell tudni az OTP Bank őszi toborzási irányairól?

Sok lehetőséget kínálnunk mind a fiatalabbak, mind a tapasztaltabbak számára. Az őszi időszak mindig sűrűbb, sok-sok állásbörze, egyetemi esemény, esettanulmány-verseny van ilyenkor. Ezeken mindig aktív résztvevők, kiállítók vagyunk, mind Budapesten, mind vidéken.

Milyen lehetőségeket kínáltok a gyakornokoknak?

A bank minden területére várunk gyakornokokat. Jelen pillanatban 319 gyakornok, szakmai gyakorlatos és diákmunkás dolgozik nálunk, éves szinten pedig kb. 500 hallgató fordul meg nálunk. A fiókhálózatban elsősorban kötelező szakmai gyakorlatra érkeznek hozzánk a hallgatók, míg más területeken inkább a hosszabb, 6-12 hónapos időtartamra tudnak hozzánk csatlakozni a fiatalok. Mindenbe van lehetőség belelátni – mind a lakossági, mind a vállalati business centrumok kínálnak a diákoknak pozíciókat. Kiemelkedő a digitális fejlesztési csapatokhoz kerülő gyakornokok aránya, itt lényegesen több ilyen pozíció nyílik meg. Természetesen bankszakmai és elemzési csoportokban is van nyitottság, így pénzügyi, kontrolling vagy kockázatkezelési területeken is dolgoznak nálunk fiatalok. Ha valakit a jog, a marketing vagy épp a HR érdekel, számára is vannak lehetőségek.

Az elő szokott fordulni, hogy egy gyakornokkal annyira jól alakul az együttműködés, hogy ezt meghosszabbítjátok, és akár teljes állásban is csatlakozik hozzátok?

Abszolút ez a gyakorlat. A gyakornoki időszak során is sokszor van hosszabbítási lehetőség. Jelenleg, általában, fél évre veszünk fel gyakornokot, és ha a tanulmányok és a kölcsönös érdeklődés is lehetővé teszi, akkor van lehetőség a hosszabbításra. Fontos számunkra, hogy utánpótlásként gondolkodjunk a fiatalokban. Sok fiatalnak tudtunk lehetőséget biztosítani, hogy csatlakozzon a csapatba pályakezdőként. A tavalyi évben a központi területeket nézve a gyakornokok 20%-a elhelyezkedett nálunk, de a fiókhálózatban is sok példa van erre.

Van valami olyan tanácsod, amit azoknak adnál, akik gyakornokként csatlakoznának a csapathoz?

Azt gondolom, a nyitottság és a kíváncsiság a legfontosabb, ha valaki elkezd dolgozni, és hogy fejlődési lehetőséget és inspirációt keressen. Ha megnézzük a különböző kutatásokat, amelyek arról szólnak, hogy a fiatalok mit tartanak fontosnak, azt látjuk, hogy a fizetés, a home office, a rugalmasság kerül elő leggyakrabban. Ezek valóban nagyon lényegesek, de ez később finomodik és más kerül előtérbe. Sokkal fontosabbá válik, hogy olyan közegbe kerüljön, ahol értéket tud teremteni, ahol képes tanulni, fejlődni, motiválja a környezet arra, hogy új lehetőségek után kutasson.

A nyitottság pedig azért fontos, mert nem tudhatod, mi az a tudás, amit a jövőben fel tudsz majd használni. Én is gyakornokként kezdtem, a HR számos területén dolgoztam és mindig kerestem a lehetőségeket a tanulásra és fejlődésre. Később kerültem olyan munkakörbe, amely amikor elkezdtem dolgozni  még nem is létezett. Az addig megszerzett tudást viszont itt is tudtam kamatoztatni. Ma már számos olyan munkakör és feladatkör jön folyamatosan létre, amely korábban nem is létezett, ezért fontos a nyitottság a változásra és a fejlődésre való képesség. Ilyenkor ugyanis olykor a komfortzónán kívülre kell kerülni, folyamatosan keresni a lehetőségeket, hogy meg tudjunk felelni az elvárásoknak és az elvárásokkal együtt tudjunk fejlődni.

Bemutatnád a nálatok elérhető pályakezdő lehetőségeket is?

Az OTP Csoport egyedülálló a piacon, ugyanis 11 országban vagyunk jelen, a budapesti központból számos tevékenységet koordinálunk, vagy hatással vagyunk a leánybanki működésre is. Ez nagyon széles skála, amiben sok a lehetőség a kollégák számára. Pályakezdők szempontjából a 26 év alatti korosztályban többszáz fő dolgozik nálunk, ahogy említettem a legkülönbözőbb területeken. Én nagyon szeretem ezt a fajta tudatos gondolkodásmódot, hogy a vezetők lehetőség kínálnak az ifjú tehetségeknek. A fiatalok másfajta megközelítést, sokszor eltérő gondolkodásmódot, egyfajta frissességet hoznak a szervezetbe. Kiemelkedik a pályakezdők aránya a digitális területeken, mivel az ott zajló fejlesztések sok új utat nyitnak meg, amelyben keveseknek van tapasztalata, ezért az új és seniorabb kollégák egymást kiegészítve tudják ellátni feladataikat.

Van valamilyen elvárás, amit általánosságban támasztotok egy pályakezdő irányába?

Különböző területeken más az alap, amit várunk, de ez csak az alap iskolai tudás és némi szakmai háttér, ami a tanulmányokból következik. Ez inkább az érdeklődést adja meg. A pályakezdőknél ugyanazt tudom elmondani, mint a gyakornokoknál: legyen nyitottság, legyen tanulási vágy, legyen motiváció arra, hogy akarjon tenni. Egy ekkora szervezetben van arra mód, hogy amit alkotsz, annak a hatását végig is tudod követni és azt gondolom, hogy ez nagyon inspiráló. Ha valakiben megvan az a hajtóerő, ami mozgatja arra, hogy ezt ő végig is akarja vinni, akkor az egy nagyon szerencsés dolog. Elsősorban ez az, amit keresünk.

Hogyan jellemeznéd az OTP Bank vállalati kultúráját?

Az OTP-ben a mi kultúránk egyszerre egy stabil, rendkívül innovatív multinacionális cég, amely törekszik a legújabb és legjobb gyakorlatok behozatalára, kifejlesztésére – legyen szó a mesterséges intelligenciáról vagy a szuperszámítógépről. Ugyanakkor jelen vannak azok az értékek is, mint a tisztelet, az erős szakmaiság, amiből lehet meríteni és tanulni. Az a tapasztalatunk, hogy a magasabb vezetői szinteken ülőkben is megvan a nyitottság, a mindennapi működés során is inkább kérdéseket tesznek fel, gondolkodásra inspirálnak, mint ’megmondják a tutit’, vagy csupán elvárásokat közvetítenek. Szívesen fogadják az új irányokat, innovatív gondolatokat és ez a fiatalok számára is egy olyan befogadó környezet, ahová, úgy érzik, jó tartozni. Munkatársaink fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetünk, folyamatosan biztosítunk számukra szakmai és készségfejlesztő képzéseket.

Mesélnél arról, hogy a sokszínűségetek miben nyilvánul meg?

A seniortól a juniorig nagyon széles skálája található meg a szakmaiságnak, ami önmagában is színességet hoz és épp ettől olyan izgalmas itt dolgozni. Egy olyan kultúrát látok, ahol a senior, széles szakmai tudással rendelkező munkatársak segítőkészek, nyitottak a tudás megosztására. Bármilyen kérdéssel is telefonálok oda egy területre, sosem azt kapom, hogy erre térjünk vissza, hanem elkezdenek a megoldáson gondolkodni, vagy segítenek, hogy kihez tudok fordulni. Én ezt a közeget nagyon szeretem és ez annak a sokszínűségnek a következménye is, hogy a frisstől a tapasztaltig, a már OTP-s kultúrát és kapcsolatokat ismerőktől a teljesen kezdőkig mindenki megtalálható a szervezetben. A sokszínűség abban is rejlik, hogy egy bankcsoport vagyunk, számos nemzetközi projekttel.

Mi az, ami emellett megkülönbözteti az OTP Bankot más nagyvállalattól?

A közösség és a csapat ereje kiemelkedő. Annak ellenére, hogy hatalmas méretű a cég és nagyjából 10.000-en dolgoznak Magyarországon az OTP-nél és még hazai leányvállalataink is vannak, ez hozhatná azt magával, hogy egy távolságtartóbb közegbe kerül valaki. Ennek ellenére inkább azt tudom mondani, hogy hatalmas ereje van a közösségnek és a csapatnak és ez az elkötelezettségi felméréseinkből is látszódik. A gyakornokok számára is színes lehetőséget biztosítunk, mentori támogatást adunk, odafigyelünk arra, hogy tudjanak tanulni, fejlődni, workshopokat szervezünk az inspiráció és a tudásmegosztás érdekében. A gyakornokoknak is van egy közössége, így már őket is arra buzdítjuk, hogy hozzanak bátran ötleteket, hiszen itt van esély rá, hogy meg is tudják valósítani őket.

A legtöbb területen a gyakornokok számára is elérhető ugyanaz, mint a munkatársaknak, így például ahol erre lehetőség van, a home office is. Amit még ki tudok emelni, hogy nemrég vettük használatba az új irodaházunk, ahová már 3300 kollégám költözött eddig be. Az egész kialakítása nagyon barátságos, sok közösségi térrel és rengeteg zöld növénnyel.

Mire készüljön az, aki jelentkezni szeretne hozzátok?

Van kifejezetten olyan területünk, ahol több gyakornokot keresünk egyszerre, így a jelentkezők komplett kiválasztási napon tudnak részt venni. Megismerkedhetnek a területekkel, találkozhatnak azzal, hogy nekik mi az, ami szimpatikus, ami felkelti az érdeklődésüket. Vannak olyan területek, ahol egyszerre nem keresünk több kollégát, itt olyan folyamattal találkozhatnak a jelentkezők, ahol az ő érdeklődési területeiket és igényeiket is felmérjük és igyekszünk a területhez legjobban illő és motivált jelölteket felvenni.

Pályakezdők szempontjából is ezt tudom elmondani, több területre is keresünk pályakezdő kollégákat. Olyanokat keresünk, akik nem félnek a változásoktól és nyitottak a tanulásra. Jellemzően tesztekkel is találkozhatnak a jelöltek, ahol a személyiségjellemzőket, kompetenciákat vizsgáljuk, illetve valamilyen személyes vagy csoportos interjún is részt vehetnek.

Hol találhatnak meg titeket a potenciális jelentkezők?

Elég sok helyen, például a karrieroldalunkon, a különböző hirdetési felületeken. Az egyetemista kapcsolatokra nagy hangsúlyt fektetünk, a klasszikus állásbörzéken is kint vagyunk és nagy fókuszt helyezünk arra, hogy esettanulmány versenyeken, szakmai napokon is részt tudjunk venni, amikkel közelebb kerülünk a fiatalokhoz, jobban megismerhetnek bennünket.