Balluff

A Balluff a jövő fejlesztőmérnökeinek is utat mutat

Míg az önvezető autók fejlesztése az autóipar főszereplői számára az egyik legfőbb cél, addig Magyarországon a laikusok számára ez egyelőre science fiction-nek tűnik. Azonban mindez február 11-én valósággá válhatott az 14. RobonAUTon. Az autonóm robotok versenyén a BME hallgatói mérhették össze tudásukat. Kiemelt szponzorként pedig immár hatodszor a Balluff is jelen volt az eseményen.

A Balluff mindig is fontos szerepet vállalt a fiatal tehetségek támogatásában, hiszen régóta együttműködik a neves budapesti egyetemekkel, részt vesz a műszaki karok képzési programjaiban és számos diákot segít szakdolgozatuk konzulenseként, továbbá tanulmányi ösztöndíjat is biztosít számukra. Ráadásul a kezdeményezések erősítése érdekében a vállalat tavaly megnyitotta budapesti irodáját is, ezáltal még több lehetőséget biztosítva a jövő fejlesztőmérnökeinek.

Ezen szempontok mellett a Balluff kiemelt szponzorként 2016 óta vesz részt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának évente megrendezett Robonaut versenyén.

Minden út a Balluff szenzorokhoz vezet

A február 11-ei döntőn nyolc csapat indult, azonban a megmérettetést egy féléves előkészület előzte meg.  A mesterképzésben résztvevő hallgatók ugyanis ennyi idő alatt építették meg robotjaikat, amelyeknek az volt a feladata, hogy a Műegyetem Q épületének aulájában felállított, részben ismeretlen akadálypályán minél rövidebb idő alatt teljesítsék az utat, lehetőleg emberi beavatkozás nélkül. A Balluff az anyagi támogatás mellett, a termékeivel is hozzájárult a versenyhez, mivel az akadálypályán helyet kaptak a Balluff szenzorok is.

RobonAUT

A Balluffal hosszútávra tervezhetsz

Az izgalmas kihívás remek alkalom a diákok gyakorlati tudásának bővítésére, akik lehetőséget kaptak arra is, hogy megismerjék a vállalati szektor képviselőit, köztük a Balluffot is.

„A BME legtehetségesebb hallgatói mutatkoznak be ezen a rendezvényen, akik már az egyetemen magas szintre fejlesztették azt a szaktudást, amelyre a Balluff-nál is nagy szükség van a termékfejlesztés során. Jelenlétünkkel szeretnénk szélesebb körben megismertetni a hallgatókkal a Balluff magyarországi tevékenységét, felhívni a figyelmüket az általunk kínált izgalmas mérnöki feladatokra.” – mondta Wimmer Zoltán, a veszprémi telephely fejlesztési vezetője, aki személyesen is részt vett az eseményen, hiszen többek között ő adta át a nyertesek díjait.

RobonAUT

A szakember kiemelte, hogy a verseny évről évre több izgalmat tartogat, hiszen a járművek egyre összetettebb feladatokat tudnak önállóan elvégezni.

„Nagyon tetszettek az ötletes irányítási algoritmusok, amelyek az ügyességi pályán minél több pont elérését biztosították. Ez nem volt egyszerű feladat, mert a rendezők a pályára küldtek egy „kalóz” autót, amely pontokat igyekezett rabolni versenyzőktől. Az eredménynél sokat számított, melyik csapat milyen ötletesen tudta ezt minimalizálni. A versenyen a legújabb trendeket követve néhány csapatnál megjelentek a négy kerék kormányzású autók, érdekes volt látni, hogy a gyorsasági szakaszokon ez milyen előnyt jelentett.” – emelte ki a fejlesztési vezető.

Ha kíváncsi vagy a díjazottakra, kattints ide! Ha pedig megnéznéd a versenyen készült videót, ajánljuk figyelmedbe az alábbi oldalt.

Ezúton is gratulálunk a győzteseknek! Jövőre ismét találkozunk!