bocuse d'or

Magyar séfek a nemzetközi élvonalban: a Budapest Tourism Club beszélgetése a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökével

A Bocuse d’Or a világ egyik legrangosabb főzőversenye. Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke kötetlenül mesélt a legendás főzőverseny során szerzett tapasztalatairól, megosztotta gondolatait a magyar csúcsgasztronómia jelenlegi helyzetéről, valamint szó esett az Akadémia jövőbeni céljairól is a Budapest Tourism Club legutóbbi előadásán. Ha máris felkeltettük érdeklődésedet, nézd meg az esemény Facebook Live-ját!

Ha a magyar csúcsgasztronómia világában kalandozunk, Hamvas Zoltán neve előbb-utóbb biztosan visszaköszön valahol, hiszen az utóbbi években a hazai vendéglátás egyik legmeghatározóbb alakjává vált.

„Az akadémia nem egy öncélú gladiátorképző” – hangzott el az előadáson.

A Stand étterem, illetve a Stand 25 Bisztró társtulajdonosának, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökeként célja a tehetséges fiatal szakácsok edukálása, a magyar gasztronómia fejlesztése és népszerűsítése. Az akadémiával olyan nívós gasztronómiai eseményeken is képviseltetik magukat szervezőként, mint a 2018-as Michelin Gala vagy a Tourism Summit. A szerzett tudást nem csak a versenyzőknek adják át; minden innovációt közkinccsé tesznek a honlapon valamilyen formában, és igyekeznek azokat minél több főzőiskolába eljuttatni.

Mindezek mellett Hamvas Zoltán neve szorosan összefonódik a Bocuse d’Or főzőversennyel, jelenleg a magyar csapat elnöke. Tanítványa, Széll Tamás képviselte először Magyarországot a nemzetközi Bocuse d’Or világversenyen Lyonban, ahol az előkelő 4. helyezést hozták el.

Hogyan zajlik most a Bocuse d’Or?

A nemzetközi Bocuse d’Or versenyt minden második évben a franciaországi Lyonban rendezik meg a kontinentális döntők továbbjutóival, hagyományosan 24 ország részvételével. A verseny során a csapatoknak két témát kell megvalósítaniuk a legmodernebb konyhatechnológia eljárások, az előre meghatározott alapanyagok és a nemzeti konyhára jellemző sajátosságok felhasználásával.

Habár a vírushelyzetre való tekintettel az idei lyoni döntő csak szeptemberben kerül megrendezésre, Magyarország részvétele már biztos. Kikből is áll a magyar csapat? Veres István séf, Molnár Bence commis, Széll Tamás coach és Hamvas Zoltán elnök már gőzerővel készülnek a megmérettetésre.

A magyar csúcsgasztronómia helyzete és a kilátások

Komoly kihívásokkal néz szembe a magyar gasztronómiai élet minden szereplője – Hamvas Zoltán szerint a helyzet még sohasem volt ennyire rossz. Az elmúlt egy évben a járványügyi korlátozások miatt a vendéglátóegységek hagyományos formában alig 5 hónapot lehettek nyitva, amely komoly bevételkiesést és munkaerő elvándorlást eredményezett.

A helyzet azonban nem teljesen kilátástalan, az emberek igénye az „étterem-élményre” rendkívüli, így bízzunk benne, hogy amint a járvány engedi, a hazai vendéglátás hamar talpra fog állni. Nem mellesleg, Magyarország gasztro-turisztikai szerepe a régión belül kiemelkedő, a turisták előszeretettel keresik a helyi kulináris élményeket.

És, hogy milyen célkitűzései vannak a Magyar Bocuse d’Or Akadémiának és Hamvas Zoltánnak a jövőre nézve? Bár Magyarország 2016-ban rendezhetett már európai döntőt, a nem titkolt cél az, hogy ez az esemény a közeljövőben megismétlődhessen, és a legendás főzőverseny újra hazánkba látogathasson. Valamint egy másik nagyon álom, hogy Magyarország tehetséges csapata egyszer a lyoni világdöntőn a dobogóra állhasson.

A teljes Hamvas Zoltánnal készített beszélgetés elérhető ezen a linken.

Szerző: Májer Hanna