célkitűzés

Az újévi fogadalmaknak leáldozott – Ezt tedd helyette a céljaidért! 1. rész

Újévkor a legtöbbünk megfogalmazza, mitől lehetne boldogabb, sikeresebb az élete, s aztán ezekkel a célokkal felkarolva nagy lendülettel belevágunk az új évbe. Ám a lelkesedés és a motiváció hamar megkopik… Bár minden második ember tesz újévi fogadalmakat, ezeknek több mint a negyede már január első heteiben feledésbe merül. Hogyan tudsz olyan célokat kitűzni, melyeket aztán nem csak nyomon tudsz követni, de be is tudsz tartani?

Három részes cikksorozatunkban részletesen foglalkozunk a témával, az első részben arról olvashatsz, hogyan tudsz olyan célokat kitűzni, amelyek mellett kitartasz! Szó lesz arról is, milyen pszichológiai jelenségek akadályozhatnak a céljaid elérésében, és hogyan tudod ezt kiküszöbölni. Vágjunk is bele!

 

Mi a baj az újévi fogadalmakkal?

„Végre lefogyok!”, „Mostantól sportolni fogok.”, „Kevesebb alkoholt iszom”!

Mi a baj ezekkel a magunknak tett ígéretekkel?

A cselekvésre koncentrálnak, nem az eredményre

Ezekből az elhatározásokból hiányzik a MIÉRT-ed. Az, hogy te miért szeretnéd ezt a vágyott célt olyan nagyon elérni. (Ezért lehet, hogy az emberek kevesebb mint 25%-a tartja magát az újévi fogadalmaihoz 30 napot követően, és csupán 8%-a teljesíti azokat.) Nehéz úgy egy új szokást beépíteni az életedbe, hogy nem tudod, mi a mögötte rejlő motiváció. Ez lesz ugyanis a hajtóerőd a nehéz napokon, ez fog továbbrugdosni a célod felé.

 

Hiányoznak a mérföldkövek

Tulajdonképpen ugyanarra kell rávenned magad minden egyes nap, így könnyen érezheted azt, ennek sosem lesz vége. Aztán a heti 4 edzésből 3 lesz, majd jön a junk food, és a „majd holnap”, ami után pedig borítékolható a csalódás és az önostorozás. A motivációd fenntartásához tehát szükségesek a mérföldkövek, mert ezek által lesz mit várnod, és az eredmények újabb energialöketet adnak majd. Úgy érzed, tartasz valahová. 😉

 

– Túl sok van belőlük

A fogadalmak meghatározásakor könnyen eshetsz abba a hibába, hogy egy új, ideális életet álmodsz magadnak. Az élet azonban ritkán ideális. Nem fog minden egy csettintésre megváltozni, így jó adag türelemre lesz szükséged.

 

– Nincsenek időben elhelyezve

Az ideális életet AZONNAL akarod, ezért egy csapásra szeretnéd megváltoztatni minden szokásodat. Már a célok kitűzésekor túlterheled magad a sok teendővel, ami rövid úton kudarchoz vezet.

 

– Nem szabod a saját életedre

Említettem már, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy az élet nem ideális. Lesznek napok, amikor a prioritásaid megváltoznak, és bármennyire is szeretnél edzeni, nem marad rá időd és/vagy energiád. Ilyenkor az önostorozás könnyen ahhoz vezethetsz, hogy elveszted a hited magadban. A kisebb megtorpanásoknak, a csalónapoknak bele KELL férnie.

 

Hogyan tudsz célokat kitűzni, hogy azok megvalósuljanak?

1. Maradj a realitás talaján!

Az első és talán legfontosabb pont, hogy ne szakadj el a valóságtól: attól, hogy 2021-et ütött az óra, még ugyanaz az ember vagy, ugyanannyi idővel, ugyanazokkal az erősségekkel és gyengeségekkel, aki tavaly voltál. Sokszor az újévi célok megfogalmazása az ünnepek nyugalmas időszakában történik, a kudarchoz pedig hozzájárul, hogy nem vesszük figyelembe, hogy egy-egy új tevékenységhez mennyi időre van szükségünk a mindennapokban.

 

Hogyan? A célok tervezésekor az időbeosztásod is legyen előtted: ha többet edzenél, akkor nézd meg, mennyi mozgást tudsz heti szinten beiktatni és azokat hol (a nap mely szakaszában) fogod tudni megvalósítani. Ezután írd is be őket a naptáradba!

2. Figyelj a mértékletességre!

A kitűzött célod ne legyen túl nagy lépés az aktuális állapotodhoz képest: ha például egy idegennyelvet szeretnél fejleszteni, amit most alapfokon beszélsz, ne a felsőfokot tűzd ki célul, mert ez akkora lépésnek tűnhet, aminek nem látod a végét és hamar odaveszhet a motivációd.

 

Hogyan? Kis lépésekben haladj, és ne légy irreális az idővel kapcsolatban! Ha eddig egyáltalán nem edzettél, ne heti öt edzéssel kezdj, hanem készíts edzéstervet, s fokozatosan növeld a terhelést.

 

3. Minél pontosabban fogalmazd meg a célod!

Minél jobban specifikálod, hogy mi is a megvalósítandó célod, azaz minél konkrétabban fogalmazol, annál sikeresebb lehetsz az elérésében. Például ahelyett, hogy „innentől sokat fogok olvasni”, fogalmazd meg, mikor és pontosan mennyit? Ahogy már utaltunk rá, érdemes a naptáraddal együtt lefektetni céljaidat és amikor kimondod, hogy „minden szerdán és szombaton este szeretnék két órát olvasni”, akkor azokat egyből rögzítsd is a határidőnaplódban.

 

Hogyan? Íme 6 évtervező füzet, ami segítségedre lehet ebben!

 

4. Gondolkodj el a célod mögött álló valódi motivációkon!

Amikor egy célt kitűzöl, akkor érdemes végiggondolnod, hogy mi miatt fontos számodra ennek a célnak az elérése. Mi a mögöttes motivációd, milyen hosszabb távú célodhoz járul hozzá? Például, ha szeretnél többet mozogni, az lehet azért, hogy egészségesebb legyél, vagy, hogy beleférj egy kisebb farmerba, stb. Hasznos, ha végiggondolod, egy cél hogyan támogat téged a teljesebb, sikeresebb élet elérésében. Gyakran ugyanis a fogadalmaink valamilyen mélyebb vágyat testesítenek meg, s ezeknek a felszínre hozatala támogathat abban, hogy elkötelezettebbé váljunk irántuk.

 

Hogyan? Vedd górcső alá egyenként a kitűzött céljaidat, és tedd fel magadnak a kérdést újra és újra: „Miért”? Áss le a motivációd legmélyére!

 

5. Olyan célt tűzz ki, melyet élvezel megvalósítani is!

Ha azt szeretnéd, hogy egy célért aktívan tudj dolgozni, élvezned kell magát a folyamatot is. Hiszen maga a cél eléréséhez vezető út jelenti a hosszú, fáradságos munkát, míg a cél elérésekor érzett öröm pillanatnyi. Ha azonban olyan célt tűzöl ki, melynek a megvalósítását is élvezed, sikeresebb lehetsz.

 

Hogyan? Amennyiben elsőre úgy tűnik, a megvalósítandó tevékenység számodra nem élvezetes, gondolkodj el azon, hogyan tudod feldobni, hogy legyen hozzá több kedved. Ha élvezettel edzel, tanulsz vagy olvasol, azaz nem kényszerből teszed őket, hanem a tevékenységért önmagában érzett örömért, sokkal nagyobb valószínűséggel éred el a vágyott célt.

 

Ha ezzel megvagy, nem maradt más hátra, minthogy végignézd a célok listáját, és számba vedd azokat, amelyeket már hosszú évek óta cipelsz magaddal. Most van itt az ideje, hogy belevágj? Vagy megérett az elengedésre? Ha úgy érzed, a jelenlegi körülmények nem alkalmasak, jobban jársz, ha félreteszed őket. Ha külső tényezőktől függ a sikered, az könnyen elveheti a motivációdat. Engedd el!

Érdemes elmentened a cikket a kedvencek közé, mert jövőhéten jön a folytatás! 😉 A 2. részben fény derül arra, hogy mit kezdj a már kitűzött célokkal, hogy azok meg is valósuljanak! Tippeket kapsz ahhoz, hogyan érdemes időben elhelyezned őket, és hogyan követheted nyomon a fejlődésedet.

 

Szerző: Novák Dóra