Decathlon nyári diákmunka

„Minden lehetőség adott annak, aki hosszabb távon is el tudja képzelni magát nálunk” – Interjú a Decathlon HR munkatársaival

Ha a Decathlonra gondolsz, biztosan neked is a sport jut először eszedbe. És azt tudtad róluk, hogy a sport szeretete mellett a pörgés, a rendszeres csapatépítések és az izgalmas programok is a cégkultúra kiemelt részét képezik? Interjúnkból ezen felül az is kiderül, milyen lehetőségeid vannak náluk egyetemistaként. Olvass tovább, és mindent megtudhatsz gyakornoki programjukról!

 

Először is kérlek, mutatkozzatok be!

Anita: Nekem ez a tizenötödik évem a Decathlonnál, emberi erőforrás menedzser végzettségem van és pályakezdőként kezdtem, miután egy állásbörzén találkoztam a céggel azonnal megfogalmazódott bennem, hogy itt szeretnék dolgozni. A szakmai gyakorlatom megerőstette bennem, hogy a HR és a kereskedelem együttesen adja majd számomra a tökéletes kombinációt. Eleinte nem szerettem volna íróasztal mögött tölteni a munkaidőm jelentős részét így 5 évig a dunakeszi áruházban dolgoztam mint részlegvezető. Már az elején felelősségteljes feladatot kaptam, amelynek szerves része volt a kereskedelem mellett a HR is: a toborzás, kiválasztás, beléptetés, képzés, integráció. Ezt követően, mikor lehetőség nyílt a központban csatlakoztam a HR-csapathoz, foglalkoztam képzés szervezéssel és most bő két éve tartozik hozzám a toborzás, bevonzás. Munkám fő fókuszában az egyetemekkel, diákszövetkezetekkel való kapcsolatépítés, közös projektek, megjelenések szervezése, valamint a kapcsolattartás áll.

Zsófi: Én sporttanácsadóként, eladóként kezdtem a cégnél részmunkaidőben, még tanulás mellett. Ezután én is részlegvezető lettem egy belső álláshirdetés megpályázása után. Ez a feladatkör felkészített arra, hogy aztán öt évig csapatvezetőként is megálljam a helyem. Csapatvezetőként két fontos terület tartozik az emberhez: egyrészt a gazdasági oldal, másrészt a humán vonal, ami nálunk kiemelten fontos része a cégkultúrának, és ami számomra különösen imponáló volt. A humán folyamatokba (toborzás, coaching stb.) jobban belefolytam csapatvezetőként is, így lassan egy éve én is a központi HR-csapatban dolgozom, elsősorban a toborzás területén. Végzettségemet tekintve én egyébként nyelvszakos vagyok, ez is mutatja, hogy a cégen belül biztosan meg tudod találni azt, ami számodra a leginkább testhezálló – ráadásul rengetegféle területünk van a HR-től a zöld ügyekig.

Mit gondoltok, miért jó a Decathlonnál dolgozni?

Anita: Nagyon sportszerető, pörgős, fiatalos cég vagyunk: szeretjük aktívan tölteni a napunkat mind a munkában, mind a magánéletben. Munka után gyakran megyünk közösen túrázni, sportolni, vagy akár csak szórakozni – főleg, ha ezt valamilyen céges siker is indokolja.

Zsófi: A cégkultúrának fontos része a csapatépítés, meg kell itt említenem a Decathlon Olimpiát, amin 5-6 százan vesznek részt munkaidőben, rengeteg versenyszámban egyéniben és csapatban is. Úgy gondolom, ez nálunk az év egyik legkedveltebb eseménye, a covid alatt is megpróbáltuk legalább online megrendezni. A cégen belül olyan barátságok szövődnek, amelyek ilyen környezet nélkül nem valósulhatnának meg. Vasárnap korábban zárunk, ilyenkor gyakran maradunk edzeni, grillezni vagy csak pizzát rendelni és beszélgetni. Van persze olyan kollégánk, akinek már családja van, így kevesebbet tud maradni, de a fiataloknak ez nagyon jó csapatépítési, kapcsolatépítési és szórakozási lehetőség.

Mi történik azzal, aki állásra jelentkezik hozzátok, mit érdemes tudni a kiválasztásról?

Anita: A kiválasztás minden esetben helyi szinten történik, adott áruház vezetői maguk választhatják ki kikkel szeretnének dolgozni. Nem a végzettség a fő szűrőnk, hanem a sport szeretete, a vitalitás, a kereskedelmi szemlélet. A hozzánk jelentkezőknél megnézzük, hogyan tudnak csapatban dolgozni és személyes interjú beszélgetésre számíthat a hozzánk jelentkező.

Zsófi: Ha a humán beállítottság és a „kereskedelmi gén” megtalálható valakiben, és van valamilyen releváns tapasztalata, akár diploma nélkül is lehet nálunk vezető. Arra is van példa, hogy egyes sporttanácsadóink ugyan elvégzik állásuk mellett az egyetemet, de annyira megszeretnek itt dolgozni, hogy végül nem váltanak.

A diákoknak is végig kell menniük minden interjúkörön?

Anita: Mi főként hosszútávban gondolkodunk, akkor is, amikor valakit nyári munka vagy részmunkaidős állás keretében vagy diákszövetkezeten keresztül foglalkoztatunk. Azok a diákok is nagy segítséget jelentenek, akik csak hétvégén vagy a délutáni órákban érnek rá dolgozni, hiszen vásárlóink többsége is ekkor érkezik.

Zsófi: Olyan megoldásra is lehetőség van nálunk, hogy egyes diákmunkásaink szorgalmi időszak közben csak heti 10 órát dolgoznak, viszont a szünetekben – vagy amikor jobban ráérnek – akár 30 órákat is vállalhatnak. Rugalmasak vagyunk tehát abban, hogy a munkaidőt az órarendjükhöz igazítsuk. Sok olyan diák van, aki már évek óta nálunk dolgozik nyaranta, őket is abszolút csapattagként kezeljük.

Jelenleg milyen típusú munkákra kerestek diákokat?

Anita: Nálunk a belépő pozíciók egyike a sporttanácsadói munkakör, ide várjuk a diákok jelentkezését. Kiváló lehetőség mindazoknak, akiknek a tanulmányaik mellett délutánonként, hétvégente és nyáron van szabadideje, és szívesen elkezdene dolgozni. Ők reggel segítenek kipakolni a kamiont, rendben tartják a polcokat, segítenek a vásárlóknak és a kasszásoknak. Aki hosszabb időre tervez nálunk, akkor diákstátusza mellett is lehet munkatársunk, megtalálhatja nálunk azt a területet, amit szeret.

Milyen személyiségre van szükség ahhoz, hogy valaki jól érezze magát és sikeres legyen a Decathlonnál?

Anita: Mivel sportszer-kereskedő cég vagyunk, a legfontosabb a sport szeretete. A pörgős napok miatt fontos az is, hogy valaki önálló, talpraesett és tettre kész legyen, illetve jól tudjon csapatban dolgozni. Ehhez elengedhetetlen a tanulási vágy, a pozitív szemlélet és rugalmasság is. Az is fontos számunkra, hogy elfogadó munkatársaink legyenek.

Mit tud nyújtani a hallgatóknak a Decathlon gyakornoki programja?

Anita: Az én munkámnak szerves része a gyakornoki program. Ezt olyan másfél-két éve indítottuk el, a kezdetektől próbáltunk egy saját, jól megkülönböztethető, erős brandet kialakítani, így született meg a Decathlon Jump, amelynek célja, hogy egyetemisták nálunk tudják végezni szakmai gyakorlatunkat. A gyakornokság nálunk rugalmas és személyre szabott – az érdeklődő hallgatókkal átbeszéljük, pontosan mire van szükségük, és az alapján állítjuk össze nekik a programot.

Számos egyetemmel van már együttműködésünk, nagyon sok szakról fogadunk hallgatókat – legyen az kereskedelem-marketing, vagy gazdálkodás-menedzsment, amelyekről a legtöbb gyakornok érkezik hozzánk, de már többek között a Testnevelési Egyetemmel is van kapcsolatunk. Volt már nálunk turizmus-vendéglátásról érkezett hallgató, aki a kerékpáros turizmusról írt szakdolgozatot, de egyre több a fenntarthatósági témában születnek nálunk céges szakdolgozatok is.

A jelenlegi struktúra alapvetően úgy működik, hogy a gyakornok megismeri az áruházi alapfolyamatokat, részt vesz az áruház életében bizonyos óraszámban, és ezen felül kapja meg a szakdolgozatához szükséges speciális szaktudásokat. Büszkén mondhatom, hogy a jelenlegi gyakornokaink közül mindenki marad nálunk teljes állásban is.

Aki kedvet kapott ahhoz, hogy nálatok dolgozzon, hol találkozhat veletek?

Anita: Jelentkezni alapvetően a karrieroldalunkon tudnak, de ezen felül igyekszünk minél többet jelen lenni az egyetemi életben, egyetemi állásbörzéken is, illetve különféle rendezvényeinken is tudunk segíteni abban, hogy ha valaki érdeklődik irántunk, azt útba igazítsuk.

Zsófi: Ha valaki diákszövetkezeten keresztül dolgozna nálunk, úgy ott is megtalálja hirdetéseinket, illetve bármilyen decathlonos dolgozót nyugodtan kereshetnek ezügyben, mindenki szívesen segít.

Van esetleg valamilyen tanácsotok a potenciális jelentkezőknek?

Anita: Én mindenkit bátorítanék arra – akár nyári munkára, akár rugalmas vagy jó munkahelyre van szüksége –, hogy kezdje el kicsiben – akár tanulmányok mellett, hiszen nálunk a tanulmányai végére akár vezetői pozícióba is kerülhet. Ehhez nyilván szükség van az itt töltött idő alatt nyújtott jó teljesítményre, ambícióra, és akár még mobilitásra is.

One thought on “„Minden lehetőség adott annak, aki hosszabb távon is el tudja képzelni magát nálunk” – Interjú a Decathlon HR munkatársaival

Comments are closed.