Onfejlesztes_Frissdiplomas.hu

Önfejlesztés 1×1: így vágj bele!

Önfejlesztés, önmagunk jobb megismerése: olyan hívószavak, melyek manapság a pályaválasztás, a karrierünk alakulása szempontjából sem kikerülhető témák. Mindannyian szeretnénk hatékonyabbak lenni, a legjobbat kihozni magunkból, azonban felvetődhet bennünk a kérdés, hogy milyen eszközökhöz tudunk nyúlni mindehhez? Hogyan vágjunk bele? Cikkünkben ezekhez a kérdésekhez igyekszünk segítséget nyújtani.

 

Ismered a legerősebb oldalad?

Bár amikor önfejlesztés kerül szóba, a legtöbbünk a fejlesztendő területeire kezd el koncentrálni. Ám önismeretünk, hatékony működésünk éppolyan fontos része azzal is tisztában lenni, mi az, amiben jók vagyunk. Szánj egy kis időt arra, hogy végiggondolod, mik azok a tulajdonságaid, képességeid, amik az eddigi sikerélményeidhez hozzásegítettek:

  • Idézz fel sikerélményeket, melyekre büszke vagy.
  • Koncentrálj azokra a dolgokra, amelyekkel hozzájárultál ahhoz, hogy sikeressé váljon ez a pillanat! (Hajlamosak vagyunk a sikerélményeket olykor szerencsének, mások segítségének tulajdonítani – igyekezz ezúttal azokra a dolgokra koncentrálni, amit kifejezetten TE tettél a siker érdekében!)
  • Mit tettél, milyen képességeidet használtad a folyamat során?

Válaszaid írd is le, hogy legyen egy listád az erősségeidről, melyre bármikor rá tudsz tekinteni.

Az erősségeid megismerésében az is segíthet, ha másoktól kérsz visszajelzéseket. Igyekezz minél konkrétabb visszajelzésekre szert tenni, ehhez használhatod például az alábbi kérdéseket:

Mit gondolsz, miben vagyok igazán jó? Milyen helyzetekben látod ezt rajtam, hogyan nyilvánul ez meg?

Mi tesz engem különlegessé, mi az a tulajdonságom vagy képességem, amit többször kellene használnom?

Önfejlesztés a karriercéljaidnak megfelelően

Ahhoz, hogy eldöntsd, miben szeretnél elsőként fejlődni, érdemes a karriercéljaidat megvizsgálni és aztán ahhoz igazítani a fejlesztési irányokat. A következőkben is arra biztatlak, vegyél elő egy papírt és gondold végig a következőket:

Hogyan képzeled el magad egy év múlva a karriered/tanulmányaid szempontjából? Milyen célokat szeretnél elérni?

És hova szeretnél eljutni három-öt éven belül?

Ezután gondold végig, mik azok a képességek, amikre még biztosan szükséged lesz a céljaid eléréshez. Néhány példa, amik általánosan hasznosak lehetnek a céljaidhoz: időmenedzsment, konfliktuskezelés, asszertív kommunikáció, prezentációs készségek, stresszkezelés, nyelvtudás stb.

Ha összeírtál néhány szükséges képességet, amikre szükséged lesz, akkor priorizáld őket. Ezután válaszd ki a lista élén állót és kezdj el azzal foglalkozni: keress könyveket a témában, kurzusokat, ismerősöket, akik tudnak segíteni, TED videókat, cikkeket stb.

Sajátítsd el a fejlődő szemléletmódot!

A hatékony önfejlesztéshez nagyon hasznos, ha megismerkedsz a fejlődő szemléletmóddal. Carol Dweck Szemléletváltás című könyvében kétfajta gondolkodásmódot ír le: a rögzült (fixed) szemléletmód azt jelenti, hogy úgy gondoljuk, vannak velünk született adottságaink, képességeink, amiken nem tudunk változtatni, ezáltal a kudarcélményekbe is könnyebben beleragadunk.

A fejlődő (growth) szemléletmód ezzel szemben hisz abban, hogy mindenben képesek vagyunk fejlődni, a kudarcélmény pedig csak egy újabb lehetőség erre. Figyeld meg, hogy a mindennapokban alapvetően melyik gondolkodásmód jellemző rád, s próbáld gyakorolni a fejlődési szemléletet.

Példa:

Ehelyett: „Nem vagyok elég jó ehhez, inkább meg sem próbálom.”

Próbáld ki ezt: „Mi kell ahhoz, hogy bele tudjak vágni? Ha időt és energiát fektetek bele, sikerülhet!”

Ehelyett: „Másoknak minden sikerül, én meg semmire nem vagyok képes.”

Próbáld ki ezt: „Mit tanulhatok másoktól? S mások mit tanulhatnak tőlem, én miben vagyok jó?”

A fejlődési szemlélet egyfajta életbátorsággal is felvértez minket, ezért arra biztatlak, próbáld ki ezeket a perspektívaváltásokat, mert megéri!

Próbáld ki a naplózás módszerét!

A naplózás nagyszerű eszköz önmagunk megismeréséhez, úgy is fogalmazhatnánk, hogy a naplóírással önmagunk terapeutájává válhatunk. A gondolataid, félelmeid, nehézségeid és sikereid, boldog pillanataid (!) papírra vetése közben rendszerezheted a fejedben kavargó gondolatokat, ráadásul azzal, hogy megfogalmazod és kívülre helyezed ezeket az élményeket, növelheted jóllétedet is. A naplózás szuper lépés önismereted fejlesztése érdekében, és ha körvonalazódnak visszatérő nehézségek, mintázatok, amelyekkel nehezen küzdesz meg, s úgy érzed, segítségre van szükséged, akkor célzottan tudsz aztán ezekkel a témákkal foglalkozni, akár egy szakember segítségével, támogatásával.

Ezeket a könyveket ne hagyd ki!

Az önfejlesztés útján számos izgalmas és hasznos könyv is támogathat. A teljesség igénye nélkül íme néhány személyes kedvencem:

Önismeret, pszichológia:

Almási Kitti: Ki vagy te?

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Vágyi Petra: Sémáink fogságában. Hogyan lépjünk ki az ismétlődő forgatókönyvekből?

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna: Érzelemszabályozás a gyakorlatban. Újrakapcsolódás a belső biztonsághoz

Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz – Pszichológiai kézikönyv önmagadhoz

Pál Kata Dorottya, Sas Eszter Krisztina: Kreatív önismereti határidőnapló

Sikeresség, hatékonyság:

Carol Dweck: Szemléletváltás

Limpár Imre: A siker tervezhető

Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás

David Allen: Hatékonyságnövelés stresszmentesen – GTD. Az időmenedzsment új módszertana

Siker: a teljesítmény pszichológiája (HVG könyvek)

Stressz: A feszültségoldás pszichológiája (HVG könyvek)

Dr. Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

Pozitív hozzáállás:

Nagy Henriett: Boldogságnapló

Sonja Lyubormirsky: Hogyan legyünk boldogok?

Kreativitás

Szlafkai Éva: Élj kreatívan!

 

Novák Dóra